‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMicii producători de lapte nu au nicio șansă să reziste problemelor, sunt disperați -...

Micii producători de lapte nu au nicio șansă să reziste problemelor, sunt disperați – Ana Pancrat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După un an greu în care fermierii ce activează în sectorul zootehnic au înregistrat pierderi foarte mari de animale din cauza că nu au avut furaje, Guvernul a aprobat mai multe măsuri, însă acestea întârzie a fi implementate.

A fost aprobat Regulamentul privind acordarea plăților directe per cap de animal, acesta a fost publicat în Monitorul Oficial, însă nu a fost lansat niciun apel pentru acordarea subvențiilor. Neavând bani, producătorii nu au cu ce achiziționa furaje, astfel numărul de vaci, care s-a redus esențial în ultimii ani, s-ar putea diminua și mai mult.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul vacilor s-a redus cu 16,2 mii în ultimul an, de la 97,2 mii, la 81 de mii de capete.

‹ adv ›

Efectivul vitelor la 1 ianuarie, mii capete

Ana Pancrat, președinta Asociației Fermierilor-Producători de Lapte, a menționat pentru Agrobiznes că pe lângă aceste probleme, o bună parte din furaje nu sunt disponibile, astfel fermierii sunt nevoiți să reducă și mai mult numărul de animale.

„Măsurile prezentate de Guvern nu au fost implementate, AIPA nu a lansat niciun apel de subvenționare, iar fermierii nu mai au resurse. Este foarte greu, deoarece furnizorii de furaje, cum ar fi adaosurile cu care am putea înlocui furajul necalitativ: melasa, borhota furajeră, șrotul de soia, borhota obținută la producerea alcoolului, care tradițional sunt utilizate ca adaosuri, s-au scumpit foarte mult. Valuta euro a crescut, iar pentru producătorii autohtoni este mai convenabil să exporte aceste produse, decât să le vândă fermelor. În aceste condiții, hrană pentru animale nu avem”, a spus Ana Pancrat.

Pe lângă aceasta, furajele depozitate toamna nu sunt calitative, deoarece producția a fost afectată de secetă.

‹ adv ›

Pășuni afectate de seceta 2020

„Reprezentanții Ministerului Agriculturii ne-au declarat că nu pot interveni pentru a stopa exportul furajelor, iar stocurile din toamnă sau sunt foarte mici, sau lipsesc. Toate aceste lucruri ne afectează foarte mult. Poate producătorii mari vor reuși să soluționeze această problemă, dar fermierii care au 50-100 de vaci nu au șanse să-și întrețină ferma. Aceștia nu mai au nicio speranță”.

Majoritatea companiilor și-au sistat activitatea în perioada sărbătorilor, astfel, fermierii, în cazul în care se defectează tehnica, sunt nevoiți să aștepte sau să încerce să soluționeze de sine stătător problema.

„Magazinele de piese sunt închise de sărbători, iar fermierii fac sute de kilometri pentru a cumpăra piesa necesară. După acest an, numărul animalelor va scădea și mai mult. Fermierii chiar nu au de ales și sunt nevoiți să-și închidă afacerile”.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în țară sunt 252 de ferme autorizate, însă, potrivit estimărilor, numărul acestora va scădea considerabil în scurt timp.

‹ adv ›

Producția globală de lapte din 2018 până în 2019 a scăzut de la 373,1 mii tone, la 331,7 mii tone. Pentru perioada 2019-2020 date încă nu sunt disponibile, însă cantitățile produse pe țară ar putea fi mult mai mici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›