Micii producători de vinuri vor avea acces la laboratoarele și echipamentele Universității Tehnice pentru a-și îmbunătăți calitatea produsului. Un memorandum în acest sens a fost semnat, la data de 7 iunie curent, de către Uniunea Micilor Producători de Vinuri și Universitatea Tehnică a Moldovei.
Rectorul Universității Tehnice Viorel Bostan a confirmat intenția departamentului oenologie din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor de a pune la dispoziția micilor producători echipamentele și laboratoarele aflate în dotarea instituției.
„Avem echipamente unice pentru regiune, avem spații dotate, avem posibilitatea să ajutăm mediul de afaceri în îmbunătățirea produsului”, a declarat Bostan înainte de a semna memorandumul de colaborare.
Pe lângă aceasta, Universitatea Tehnică le va oferi producătorilor mici servicii de consultanță și expertiză, a spus rectorul.
Dan Priscaru, reprezentantul Uniunii Producătorilor Mici de Vinuri, a salutat semnarea memorandumului de colaborare.
„Spre deosebire de vinăriile mari, noi, micii producători, nu avem laboratoare în crame. Respectiv, pentru analizele de rutină noi apelam la laboratoarele de la vinăriile mari și era un lucru foarte incomod, pe care de multe ori nu le făceam la timp. După acest Memorandum de Colaborare sperăm că toate analizele să fie făcute profesionist, cu un echipament performant, de către studenții care vor învăța din procesul acestor analize”, a spus Priscaru.
26 de întreprinderi, membre a Uniunii Micilor Producători de Vinuri vor putea face testările curente ale vinurilor pentru a se asigura de calitatea acestora și pentru a opera intervențiile tehnologice necesare pentru a crește calitatea vinurilor. Analizele vor fi făcute contra unui cost relativ mic, în comparație cu cel de pe piață, dar care va acoperi cheltuielile pentru consumabile și logistică. La efectuarea testelor de laborator vor participa și studenții pentru ași dezvolta abilitățile practice de utilizare a tehnologiilor performante.
Potrivit experților, costul echipamentelor necesare pentru efectuarea analizelor privind calitatea vinului variază între 15- 30 mii de euro. În domeniul vinificației se fac peste 25 de tipuri de testări. Analiza sumară sau curentă cuprinde determinarea caracteristicilor cum ar fi densitate, concentrație alcoolică, conținut de zaharuri, aciditate totală, pH și altele.
Comentarii