‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMihai Leșan: Am exportat struguri fără semințe, soiul Jupiter, în Germania

Mihai Leșan: Am exportat struguri fără semințe, soiul Jupiter, în Germania

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Importatori din țările UE, dar și alte țări au menționat de mai multe ori că și-ar dori să importe struguri moldovenești de calitate, care se remarcă prin gust deosebit, doar că în mare parte sunt solicitați strugurii fără semințe, care în Moldova se cultivă pe suprafețe foarte mici.

Unul dintre soiurile apirene rezistente la îngheț, dar mai capricios la întreținere decât soiul Moldova, este soiul de struguri Jupiter.

Acesta se remarcă prin gustul deosebit, iar, la moment, cererea pe piața externă este destul de mare.

‹ adv ›

Producătorul Mihai Leșan a cultivat soiul Jupiter pe suprafața de 2 hectare. Este unicul soi fără semințe pe rod pe care-l produce întreprinderea, iar peste 7 tone au fost livrate recent în Germania.

„A fost o încercare, care credem că e reușită. Soiul Jupiter se deosebește prin gustul său inedit. În plus, este un soi foarte rezistent la îngheț, rezistă până la -28°C. Atunci când a fost plantat soiul, era foarte greu de găsit material săditor.

Este un soi sensibil, care necesită multă grijă, inclusiv hrăniri cu microelemente, cum ar fi magneziu, pentru a evita căderea bobițelor. În acest an, suntem mulțumiți de calitate, dar cred că vom mai îmbunătăți tehnologia pe parcursul anilor”, ne-a povestit Mihai Leșan.

Strugurii Jupiter sunt de mărime medie, masa variind de la 350 la 600 de grame. După epoca de coacere, este un soi mediu timpuriu și are o aromă intensă de muscat.

Strugurii sunt solicitați în Germania, Franța și România, dar producătorul a exportat și în Țările Baltice, unde cerințele sunt mai mici.

„În UE, cerințele față de ambalaj sunt următoarele: strugurii obligatoriu trebuie să fie plasați în lădițe de carton, în ambalaj de 1,2 kg. Toți trebuie să fie uniformi. O altă cerință a fost livrarea strugurilor plasați în lădițe cu hârtie separatoare. Prețul pe piața externă pentru acest soi ar fi cu aproximativ 30% mai mare și cheltuielile de întreținere cu 20% mai mari decât la soiul Moldova.

Evident, în cazul exportului în UE sunt mai multe cerințe, însă se merită. Sunt obligatorii certificările GLOBALG.A.P. și GRASP și nu se acceptă mai mult de 4 reziduuri”.

‹ adv ›

Am contactat importatorul german pentru a afla ce părere are despre lotul livrat.

„Calitatea este bună și am fost deosebit de surprinși de conținutul ridicat de zahăr – 20 Brix. Marfa va fi vândută în următoarele zile, apoi vom vedea ce părere au clienții noștri despre struguri”, ne-a spus Kurt Halder, importator OGA /OGV Nordbaden.

FOTO: Kurt Halder

Amintim că, în acest an producătorii autohtoni au plantat 3 soiuri de struguri fără semințe pentru export în Germania.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›