duminică, 28 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeMihail Bocancea: Din 7 hibrizi de porumb cultivați, DKC 5092 ne-a oferit cea mai mare...

Mihail Bocancea: Din 7 hibrizi de porumb cultivați, DKC 5092 ne-a oferit cea mai mare recoltă

Recomandate

Alegerea hibrizilor potriviți pentru fiecare fermă reprezintă o adevărată provocare, mai ales ținând cont de varietatea pe care o pune piața la dispoziție.

În 2013, întreprinderea BOGATMOS a optat pentru prima dată pentru genetică „străină” în cultura porumbului, până atunci, cultivând în exclusivitate hibrizi de porumb autohtoni. În continuare, aflați cum au evoluat lucrurile datorită acestei încercări.

„Acum zece ani, când m-am angajat în calitate de inginer-agronom în cadrul întreprinderii, am început să testăm mai multe opțiuni pentru creșterea eficienței. Pe atunci, porumbul era cultivat pe o suprafață mică, din cauza problemelor legate de uscarea boabelor, în condițiile în care hibrizii autohtoni cedează greu umiditatea.

Am testat primul hibrid de genetică străină, iar când am văzut rezultatele, în circa doi ani am optat pentru genetică de import 100%, reușind să realizăm și recoltarea mecanizată odată cu această schimbare. Evident, fiecare întreprindere are posibilitățile și preferințele sale, pentru noi aceasta a fost cea mai bună opțiune”, relatează Mihail Bocancea, inginer-agronom în cadrul SRL BOGATMOS.

DKC 4590 a fost primul hibrid de porumb de genetică de import cultivat, care i-a convins să exploreze mai bine varietățile disponibile.

Pe parcursul anilor, au testat multipli hibrizi de la diferite companii, noutățile ce apăreau pe piață, astfel obținând o experiență bună și informații relevante pentru întreprindere.

„O dată la 3-4 ani, organizăm loturi de testare pentru a compara productivitatea diferitor hibrizi. DKC 4590 ne-a convins că trebuie să testăm hibrizi noi, menținându-se pe poziția de top până în ultimii ani. Ulterior, locul acestuia a fost preluat de către DKC 5068, iar în acest an am cultivat DKC5 5092, care ne-a oferit cele mai bune rezultate”.

În cadrul întreprinderii, recolta hibridului DKC 5092 pe sole variate a fost de 6,5-7,5 tone/ha, asigurând o medie de 7 tone/hectar.

Pentru toți hibrizii cultivați, inclusiv de la alte companii, în total fiind 7 hibrizi la număr, recolta a variat de la 3,5 până la 7,5 tone, cele mai bune rezultate fiind obținute cu hibrizii Dekalb. Media la recolta de porumb pe întreprindere a fost de 5,5 tone/ha.

Câmpurile au fost scarificate, semănatul a fost realizat în prima decadă a lunii mai (3-9 mai), iar densitatea a fost de 55-56 de mii de plante.

„Am avut aproximativ 100 de mm de precipitații la semănat și aproximativ 110 mm în perioada formării paniculului, în funcție de parcelă. Ulterior, a fost secetă. Cu toate acestea, hibrizii au oferit recolte bune”.

Fertilizarea pe câmpuri a fost realizată cu 100 kg NPK/ha în timpul semănatului, dar și aproximativ 130 kg de soluție de 35% de îngrășăminte cu azot au fost ulterior administrate.

„Din cauza secetei și apei alcaline, topim îngrășămintele pentru a le administra sub formă lichidă, adăugând acid citric sau acid orto-fosforic, reducând astfel și pH-ul soluției. Avem atât soluri alcaline, cât și apă alcalină, iar aceasta este o opțiune pretabilă pentru noi. Cultivatoarele au fost echipate special pentru administrarea îngrășămintelor lichide. În acest mod, am redus și necesarul de brațe de muncă în proporție de 80% și am majorat eficiența îngrășămintelor. Dacă anul este ploios, optăm pentru o proporție mai mare de îngrășământ sub formă amidică, iar dacă e secetos, mai mult sub formă nitrică”.

Pentru următorul an, va fi oferită prioritate hibridului DKC 5092. Datorită rezultatelor obținute, acesta va fi semănat pe cele mai mari suprafețe.

„Chiar dacă DKC 5092 cedează relativ mai greu umiditatea, deoarece este un hibrid FAO 350-390, productivitatea la acesta în condițiile tot mai aspre de producere este foarte bună. În condițiile actuale, am abandonat hibrizii timpurii. Avem și experiența anilor precedenți, care ne orientează spre hibrizii Dekalb. În 2021, an marcat de precipitații bune, DKC 5068 a fost unicul hibrid recoltat la umiditatea de 14%, chiar dacă nu a fost semănat printre primii. Astfel credem în potențialul acestor hibrizi”.

Din cauza secetelor frecvente, întreprinderea nu poate avea un asolament echilibrat, fiind condiții improprii pentru unele culturi.

„Din cele 2700 de hectare, 1100 de hectare le dedicăm culturilor cerealiere din prima grupă, circa 700 ha florii-soarelui și 700 ha porumbului. Anul trecut, am semănat pentru prima dată rapiță, datorită faptului că am avut precipitații și a fost unicul an din cei zece ani de activitate în care am avut condiții favorabile pentru această cultură”.

Întreprinderea analizează trecerea către sistemul No-till, acum patru ani, abandonând arătura cu întoarcerea brazdei și optând pentru scarificare.

„Condițiile climatice ne indică viitorul, trebuie să conservăm apa în sol, iar acesta înseamnă agricultura conservativă. Însă, costurile utilajelor și implementarea tehnologiei e costisitoare, iar în condițiile și cu prețurile actuale orice investiție trebuie calculată.
În cei zece ani de activitate, doar într-un singur an am avut în lunile de vară după recoltare precipitații. Și în acela, din cauza temperaturilor înalte, apa s-a epuizat rapid. Astfel, optăm pentru genetică care ar face față acestor condiții, iar aici neapărat își găsește locul genetica Dekalb și ne orientăm spre adaptarea tehnologiei”, a conchis Mihail Bocancea.

Pentru mai multe detalii despre performanța hibrizilor Dekalb, accesați catalogul cu produse pentru anul 2024.

Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale