Tot mai mulţi agricultori din Republica Moldova optează pentru noile tehnologii, care le fac munca mai uşoară, iar pierderile mai mici. În ultima perioadă, în livezile şi viile din Moldova au apărut ministaţii meteo şi detectoare de insecte dăunătoare. O expoziţie a tehnologiilor informaţionale pentru agricultură a avut loc la Berlin, relatează TRM.
Agricultorii din Europa instalează ministații meteo pe toate câmpurile prelucrate. Fără acestea nu udă, nu stropesc, nu fac nimic. Gottfried J. Pessl deţine o companie care comercializează aceste tehnologii informaţionale agricultorilor.
„Aceste staţii se instalează la o distanţă de trei kilometri una de alta. Acasă, la un calculator, vin datele despre starea vremii pe plantaţiile de vie sau livezi, temperatura aerului, umiditatea la sol şi în aer. Agricultorul având toate aceste date decide când să ude plantaţia şi când să o stropească. Sunt echipamente care ne ajută să luăm decizii corecte în managementul unei afaceri în agricultură”, afirmă Gottfried J. Pessl.
O ultimă inovaţie în IT tehnologii pentru agricultură sunt capcanele pentru insecte dăunătoare. O astfel de capcană a inventat Matej Stefancic. „Avem o cameră de înaltă rezoluţie care face fotografii ale insectelor din capcană. Stând acasă, puteţi vedea care este situaţia în câmp, mărind imaginea ca să apară insecta sau starea în care se află plantaţia. Ceea ce vă interesează de fapt, pentru că nu aveţi posibilitate în fiecare zi să mergeţi în câmp, în acelaşi loc, să vedeţi care este starea lucrurilor”, spune Matej Stefancic.
În Moldova există capcane pentru insecte, dar, în condiţiile unei plantaţii mari, agricultorul trebuie să treacă pe la toate capcanele să recolteze mostrele, să le ducă la laborator. Este un proces îndelungat şi anevoios. Iar în livezi şi vii deja sunt peste 100 de staţii meteo. Capcane pentru insecte mai puţine, dar agricultorul moldovean este impus de circumstanţe să se retehnologizeze, asta dacă vrea să vândă în Europa.
Preţul unei staţii meteo este de 2000 de euro. Nu toţi agricultorii şi-o pot permite, dar de datele ei pot beneficia mai mulţi agricultori odată.
Comentarii