O combină adusă în R. Moldova poate înlocui zilnic munca a peste o sută de muncitori la culesul strugurilor, poate să stropească, să curețe și să cultive.
Lipsa forței de muncă, cheltuielile pentru salariile muncitorilor și perioada îndelungată de recoltare nu mai reprezintă probleme pentru unii producători din Republica Moldova care au descoperit o combină-minune. Este și cazul lui Vasile Ceban din satul Romănești, raionul Strășeni, care a arendat recent combina pentru a culege strugurii de pe o suprafață de circa treizeci de hectare. Este al doilea an când combina înlocuiește munca a peste o sută de muncitori în gospodăria condusă de Vasile Ceban, însă producătorul susține că reușitele combinei continuă să-l uimească.
Vasile Ceban este directorul executiv al unei companii agricole care deține circa 450 de hectare de pământ pe care sunt sădite vii și livezi. Până a auzi de combina agricolă adusă din Franța, agricultorul afirmă că organizarea recoltării roadei îi dădea multe bătăi de cap.
Fermierul susține că este o adevărată salvare
„Vă imaginați că trebuia să mă trezesc cu noaptea în cap și să încep să caut muncitori pentru culesul strugurilor. Știm cum trăim acum, toți sunt plecați peste hotare să muncească, trebuia să căutăm oameni din patru sate, să-i aducem de la 20-30 de kilometri cu transportul nostru. Era multă pierdere de timp și cheltuieli mari”, își amintește Vasile Ceban.
Fermierul din Romănești spune că este o adevărată salvare utilizarea acestei „minuni tehnice”, care reduce costurile pentru culegerea strugurilor de patru ori. În mai puțin de o săptămână, combina a reușit să culeagă circa 400 de tone de struguri, fără ca fermierul să depună mari eforturi. „Arendăm al doilea an această combină care a fost adusă anul trecut în Republica Moldova și suntem mulțumiți de rezultate. Această mașină agricolă continuă să ne uimească. Înainte, achitam muncitorilor câte 30 de bani pentru un kilogram de struguri cules și perioada de recoltare dura mai mult. Acum, cheltuim mai puțini bani și mai puțin timp”, menționează producătorul.
Poate să culeagă struguri, să stropească, să curețe și să cultive
În afară de culesul strugurilor, combina mai poate fi utilizată pentru stropitul viței-de-vie, având capacitatea de a pulveriza șase rânduri concomitent, pentru lucrări de curățare prin tăierea viței-de-vie și pentru cultivarea pământului. Producătorii susțin că mașina agricolă poate fi utilizată doar pentru culesul soiurilor tehnice de struguri de calitate medie, pentru soiurile superioare fiind necesară utilizarea în continuare a forței umane de muncă. Combina este dată în arendă de un agent economic care a adus-o în Republica Moldova cheltuind 400 de mii de euro, iar costul arendării este de trei mii de lei pentru recoltarea unui hectar de viță-de-vie.
Virginia Nica, Ziarulnational.md
Comentarii