‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMiscanthus - planta gigant ce ar putea înlocui gazul şi cărbunele

Miscanthus – planta gigant ce ar putea înlocui gazul şi cărbunele

‹ adv ›
‹ adv ›

Creşterea miscanthusului (iarba elefantului) este foarte rentabilă, însă fermierii din ţară nu cunosc prea multe despre această cultură. Din cauza preţului înalt al combustibilului, ar trebui determinate alte căi de obţinere a acestuia. Plus, suprafeţe mari de teren nu sunt utilizate pentru producerea altor culturi din cauza bonităţii scăzute, iar miscanthusul are cerinţe scăzute faţă de sol şi ar putea fi cultivat.

Această plantă poate ajunge la o înălţime de până la 3 metri şi nu necesită însămânţare anuală a terenului. Pe terenul pe care a fost semănată o dată iarba elefantului, aceasta creşte pe parcursul a 30 de ani. Iar începând cu al 3-lea an după plantare se poate obţine o recoltă de biomasă uscată de 35 de tone anual.

FOTO: www.miscanthus.com.ro

Valoarea energetică a acesteia în timpul arderii este echivalentă cu 15-20 de mii de m3 gaz sau 20-25 de tone de cărbune. Însă, această plantă poate fi utilizată nu doar drept combustibil, paiele acesteia mai pot fi utilizate drept adaos în hrana pentru animale. La fel, poate fi utilizată pentru producerea celulozei şi materialelor de construcţie. Cu timpul această iarbă va deveni foarte solicitată, acum însă ea este mai puţin cunoscută.

FOTO: Joshkrajcik.us

Conform calculelor specialiştilor, pentru a semăna o mie de hectare de iarbă sunt necesare 1,5-2 milioane de dolari. Dintre care:

  • 55-60% – costul materialului semincer;
  • 20-25% – costurile de îngrijire pentru primii 2 ani de la semănat, adică îngrăşăminte, tehnică, motorină;
  • 10-12% – arenda pământului.

Detalii despre plantarea si intretinerea unei culturi de Miscanthus:

Miscanthus crește în general bine în acel pământ, în care crește și porumbul. În Europa de Est Miscanthusul nu face semințe. De aceea reproducerea va fi una vegetativă. Pentru aceasta se vor folosi rizomii, care pot fi plantați manual sau cu ajutorul unei mașini de semănare semi-automată. Densitatea 1 m x 1 m = 10,000 de buc/hectar).

  • Important este însă ca adâncimea de plantare să fie egală (adâncime de aprox. 5-8 cm);
  • Rizomii plantați trebuie tasați bine;
  • După plantare, deși Miscanthus-ul este o plantă care se dezvoltă fără probleme, să se intervină pentru combaterea buruienilor, conform indicațiilor recomandate de Arge Miscanthus;
  • Pe perioada iernii cad toate frunzele, iar planta se usucă, până la un procent de apă de 10 – 15%.

Materialul recoltat poate fi depozitat ușor, fără a mai fi necesară uscarea. Recoltarea se face cu o combină sau cu prese de balotat, acest lucru depinzând de felul în care va fi utilizat.

‹ adv ›

Conform planurilor business create, creşterea miscanthusului aduce profit anual de 2 milioane de dolari pentru paie şi 700-800 de mii de dolari pentru rizomi. Rentabilitatea întreprinderii va fi de 83,6%, iar restituirea cheltuielilor se realizează în mai puţin de 4 ani. În Ucraina şi România această plantă este deja cultivată, iar condiţiile ecologice ale Moldovei sunt pretabile acestei culturi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii