‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleModificarea legii cu privire la subvenționare - votată în a doua lectură

Modificarea legii cu privire la subvenționare – votată în a doua lectură

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Astăzi a fost votat în a doua lectură Proiectul de lege pentru modificarea legislației privind Principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

Modificările prevăd includerea unei noi categorii de beneficiari de subvenții – „producătorul agricol micro”, care deține până la 2 hectare de teren agricol arabil.

Producătorul agricol micro – producător care deține cu drept de proprietate sau posesie și folosință până la 2 de hectare de teren agricol arabil și/sau până la 1 hectar de teren ocupat de culturi perene în rod, ori 1 hectar de legume în câmp deschis, ori 0,1 hectar de legume în teren protejat, ori până la 40 de capete de bovine sau 50 de capete de porcine, ovine/caprine, şi, în orice caz, nu depășește criteriile stabilite pentru întreprinderea micro prin Legea cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii.

Astfel, mii de producători din domeniul agricol vor putea fi eligibili pentru a accesa subvenții.

În plus, resursele financiare vor fi repartizate pe măsuri/submăsuri dar și tip de producător. Astfel procesul recepționării dosarelor va fi stopat în cazul în care nu vor fi mijloace financiare disponibile chiar dacă anul de subvenționare nu va fi încheiat.

Și doar în cazul în care vor rămâne careva mijloace financiare nevalorificate  în cadrul unei măsuri/submăsuri sau categorii de producător agricol, la 1 septembrie în anul în curs de subvenționare banii vor fi redirecționați pentru alte măsuri/submăsuri sau categorii de producător agricol în conformitate cu prioritățile și necesitățile economiei naționale.

‹ adv ›

De asemenea, pentru prima dată, va fi favorizat accesul la subvenții pentru instituțiile de învățământ cu profil agricol, cât și a celor din domeniul de cercetare-inovare.

Totodată, a fost extinsă lista categoriilor de producători care vor beneficia de subvenții majorate. Aceasta se referă la producătorii din sectorul zootehnic și producătorii care se asociază.

  • se majorează subvenția de la 25% la 75% din suma totală a investiției, pentru cooperative de producție.
  • se majorează subvenția de la 25% la 45% din suma totală a investiției, pentru întreprinderi zootehnice.

În plus, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural prevede includerea și a altor soiuri spre subvenționarelista completându-se cu textul (Articolul 25 aliniatul (1)):

‹ adv ›

c) „și/sau cu soiuri înscrise în Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene (The Common Catalogue of Varieties of Agricultural Plant Species), Catalogul soiurilor de specii de legume al Uniunii Europene (The Catalogue of Varieties of Vegetable Species), Catalogul comun al soiurilor de viță de vie al Uniunii Europene (The Common Catalogue of Varieties of Vine) și/sau în Sistemul informațional al materialului de înmulțire și plantare fructifer FRUMATIS (Fruit Reproductive Material Information System), cu prezentarea declarației pe propria răspundere a solicitantului de subvenție”.

Proiectul este disponibil accesând acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›