‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMold-Street: Principali beneficiari de subvenţii în 2016 sunt companii afiliate unui deputat

Mold-Street: Principali beneficiari de subvenţii în 2016 sunt companii afiliate unui deputat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 2016 pe parcursul campaniei de recepționare a cererilor de subvenționare, la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) au fost depuse 4.549 de cereri în sumă totală de aproximativ 641 milioane lei. Potrivit AIPA comparativ cu anul 2015, în anul 2016 s-a atestat o creștere a numărului de cereri depuse, cu 500, iar a sumei peste 100 milioane lei.

Cele mai multe cereri au fost pentru investiţii

Nicolae Ciubuc directorul AIPA a precizat că cele mai multe cereri de subvenționare, în număr de 1413 au fost depuse la submăsura 1.3 „Stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convenţional”. La această măsură s-a înregistrat şi cea mai mare sumă solicitată – 115,6 milioane lei. Până în prezent au fost autorizate circa o mie de dosare, în sumă de peste 100 milioane lei, dar au fost executate 892 de dosare, în sumă de 98,3 milioane lei.

‹ adv ›

Cele mai multe dosare, 297 au fost depuse în raionul Cahul, în valoare de peste 36 de milioane lei, dar cea mai mare sumă solicitată, s-a înregistrat în raionul Comrat, de 46,15 milioane lei.

Însă potrivit AIPA doar circa 1.700 de producătorii agricoli au beneficiat de subvenții pe parcursul anului 2016, anunță Mold-Street.

Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a menționat că, inițial, pentru anul 2016 au fost prevăzute 900 milioane de lei pentru achitarea subvențiilor producătorilor agricoli. Ulterior, Guvernul a micșorat fondul la 700 milioane lei. Din această sumă, 470 milioane de lei au fost achitate pentru datoriile față de producătorii agricoli din anii 2014-2015, şi doar 230 milioane de lei au fost repartizate pentru a achita o parte din cererile depuse în anul 2016.

„Peste 2.400 din solicitările depuse anul trecut nu au fost susceptibile pentru achitare din cauza insuficienței financiare, însă conform Regulamentului de subvenționare, aceste cereri vor fi eligibile și valabile pentru a fi achitate din fondul de subvenționare din anul curent. Suma datoriilor sau a solicitărilor depuse anul trecut, care au rămas fără acoperire, se ridică la aproximativ 350 milioane lei”, a declarat oficialul.

‹ adv ›

Totodată Ciubuc s-a arătat încrezut că aceste datorii vor fi stinse integral graţie deblocării externe și a conlucrării cu Ministerul Finanțelor.

Conform formelor de organizare juridică, cele mai active au fost Gospodăriile Țărănești, în număr de 2.055, solicitând per total peste 147 miloane lei. Pe de altă parte cei mai activi au fost reprezentanții asociației Uniagroprotect – cu 1.390 producători, Federaţia Naţională a fermierilor – cu 1.036 şi Agroinform cu 901 membri.

Au cerut peste 10 milioane de lei

‹ adv ›

Din prezentările făcute de AIPA rezultă că în anul 2016 cea mai mare subvenţie a solicitat Cooperativa de Întreprinzător FructBioImpex din Costeşti, Ialoveni – circa 10,4 milioane lei, după ce a efectuat investiţii de peste 36 milioane lei într-o casă de ambalare şi frigidere de păstrare a fructelor, strugurilor şi legumelor.

Din datele de pe pagina WEB a Agenţiei nu este clar dacă agricultorii au primit banii, sau măcar o parte din sumele solicitate.

Aceasta pentru că informaţiile despre beneficiarii de subvenţii sunt incomplete, frecvent nu este dată denumirea completă a multor din beneficiari şi în plus datele nu sunt prezentate într-o versiune finală. La fel multe din companii apar în informaţiile AIPA de câteva ori cu aceeaşi sumă.

Lideri, companii afiliate unui deputat

Mold-Street a analizat listele cu beneficiari şi a constatat că lider la acest capitol este cooperativa de întreprinzător Moldagrovitis din Lingura, Cantemir, controlată de familia deputatului liberal-democrat Ion Balan. Cooperativa a solicitat 4,39, dar a primit o subvenţie de 4,36 milioane lei.

Urmează Viorix-Agro SRL din Grimăncăuţi, Briceni şi MGV Imobiliare SRL din Mălăieşti, Orhei cu câte trei milioane de lei.

Arman Plant SRL din Corjeuţi, Briceni a primit 2,71 milioane lei, Velfruct-Prim SRL din Băcioi, Chişinău – 2,48 milioane, MihaiIvan SRL din Căuşeni – 2,41 milioane lei, cooperativa Fruitmol Group din Sireţ, Străşeni – 2,38 milioane, Elit-Fruct SRL din Ustia, Dubăsari – 2,32 milioane, Monicol SRL şi Podgoria-Vin SRL câte două milioane lei. Ultima la fel este controlată de rudele deputatului Ion Balan.

Cât despre perspectivele din anul acesta viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu, a declarat că noul regulament pentru anul 2017 prevede plafonarea investițiilor, clasificarea pe categorii a producătorilor agricoli (mici, mediu, mari), stimularea dezvoltării agroturismului în zonele rurale, promovarea produselor autohtone pe piața internațională, etc.

De notat că şi în acest an în fondul de subvenţii sunt prevăzute 900 milioane lei, dintre care vor fi disponibile doar 550 milioane. Celelalte 350 mln de lei vor fi utilizate la acoperirea datoriilor din anul 2016.

Guvernul acordă subvenții producătorilor agricoli pentru 16 domenii, cu scopul de a contribui la dezvoltarea sectorului agrar sau întoarcerea pierderilor fermierilor în caz de situații excepționale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›