‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova a folosit doar 6% din banii celui mai mare proiect de finanțare a...

Moldova a folosit doar 6% din banii celui mai mare proiect de finanțare a agriculturii – Livada Moldovei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Programul de restructurare a sectorului horticol din Republica Moldova (Livada Moldovei), cu un buget-record de 120 de milioane de euro, bate pasul pe loc şi până acum au fost debursate doar ceva mai mult de şapte milioane de euro, sau circa 6% din total, relatează Mold-Street.

La trei ani de la semnarea Acodrului de finanţare şi la un an şi ceva de la lansarea oficială, se constată că cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii moldovenești ce are ca scop facilitarea și crearea condițiilor favorabile pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova, se mişcă cu paşi de melc.

Cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii

Proiectul este finanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI) și este prevăzut pentru implementare în anii 2016-2022. La finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30.000 de gospodării țărănești, deși inițial era vorba de circa 52.000 de gospodării.

‹ adv ›

Pentru a schimba situaţia autorităţile vor să desfăşoare o campanie de informare pentru ca agricultorii să afle mai multe şi să participe la acest proiect.

Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, unitate ce implementează și acest proiect, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul Livada Moldovei are o valoare record de 120 milioane de euro (circa 2,5 miliarde de lei), la care se pot adăuga încă circa 120 de milioane de euro, bani ce reprezintă contribuţia beneficiarilor.

„Astfel că la finele implementării acestui proiect valoarea investiţiilor în sectorul agricol ar putea trece de 240 de milioane de euro”, s-a arătat optimist Iurie Brumărel.

Astfel valoarea acestuia depăşeşte valoarea subvențiilor din ultimii cinci-şase ani.

‹ adv ›

Fără cele mai mari bănci

Potrivit managerului de proiect până în prezent s-a reuşit debursarea a unor credite în valoare de circa 7 milioane de euro, adică mai puţin de 6% din valoarea proiectului.

„Până la finele anului mai sperăm să fie debursate alte trei milioane de euro”, a afirmat Brumărel.

El susţine că creditarea se desfăşoară lent pentru că agricultorii nu aplică ca să obţină finanţare, unii nu dispun de gaj pentru a putea corespunde cerinţelor impuse de bănci, iar în plus doar câteva instituţii financiare sunt elegibile pentru acest program.

Astfel în prezent banii sunt alocaţi doar prin intermediul a patru bănci: Procreditbank, Mobiasbancă, Energbank și Comerțbank, iar din companii de leasing doar Raiffeisen Leasing.

‹ adv ›

Vasile Luca, viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a spus că se duc negocieri cu BEI pentru extinderea listei băncilor şi că speră ca de la anul să fie atrase în proiect şi cele mai mari bănci din Moldova: Victoriabank, după ce va fi preluată de Banca Transilvania, dar şi Moldova-Agroindbank.

Totodată se va încerca de a atrage în proiect şi organizaţiile de microfinanţare.

Un fond de garantare pentru agricultori

„Gajul este probabil problema numărul unu pentru potenţialii beneficiari”, a precizat Iurie Brumărel.

El a spus că situaţia ar putea fi deblocată prin crearea unui Fond de garantare a creditelor în agricultură, iar în acest sens s-a ajuns la etapa finală de elaborare a unui proiect de creare a acestuia.

„Sperăm că dacă nu anul viitor, apoi deja în 2019 acest Fond să fie funcţional”, a declarat managerul.

Totodată el s-a arătat încrezător că în 2018-2019 se va ajunge la un nivel de 20 de milioane de euro alocate pentru finanţarea sectorului horticol.

Banii oferiți de BEI vor fi investiți în tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare și antigrindină, modernizarea proceselor de procesare, dar și diversificarea piețelor de desfacere pentru fructele moldovenești.

Condițiiile de creditare

Finanțarea din partea BEI este oferită la o rată 0,68% + EURIBOR pe 6 luni. La moment indicatorul ERURIBOR este negativ. Totodată, finanțatorul insistă ca rata de finanțare din partea băncilor comerciale să nu fie mai mare de 5,5% anual. Suma finanțării va fi de la 5.000 de euro până la 5 milioane de euro, unde va fi aplicată regula „primul venit-primul servit”.

O altă facilitate fiscală este cota „Zero” a TVA, dar și facilități la import precum scutirea de plată taxelor vamale, procedurilor vamale, accize, TVA la importul utilajului/serviciilor; Termenul de creditare de maxim 10 ani și perioadă de grație de până la 4 ani etc.

De notat că proiectul Livada Moldovei a fost anunțat încă pe 18 septembrie 2014 și atunci autoritățile se lăudau că au negociat acest credit în termen foarte scurt, doar câteva luni, și se arătau sigure că în alte câteva luni vor începe finanțarea agricultorilor. A durat însă aproape doi ani ca la începutul lunii iulie 2016 acesta să fie lansat oficial.

‹ adv ›
‹ adv ›

4 Comentarii

  1. Ca sa fie clar pentru toti conducatorii acestui proect , si in special d-lui Iurie Brumarel , dupa ceea ce am vazut si am analizat eu , acest proect cu o asa atitudine , nici nu o sa aiba vre-un succes , deja au 3 s-au 4 ani de la infiintarea lui , dar nic nu vati interesat de ce nu merge , va spun eu , pentru ca bancile partenere sunt primele obstacole , ele sunt primele care pun bete in roate , logic de ce ? pentru ca proectul dat este un concurent foarte puternic , te duci la banca , ai spui ca ai gaj , dara ei te trimat la expertii lor de evaluare , la care ati avaluaza gajul maximum ;a 40-50 % din costul lui , si clientul trebue sa aiba ca gaj suma de 140 % fata de suma care o cere , deci intr-un cuvint , de te duci la o consultatie pe tema data la banca , te enervezi la maxim , si te gindesti oare pe ce cunoscut s-al sun , sa plec din tara asta birocratica , si plina de necarturari si ………………
    dar cei de la Procredit , indeosebi trebuesc exclusi din acest proect, ei nic nu stiu cei proectul dat

  2. Ca sa fie clar pentru toti conducatorii acestui proect , si in special d-lui Iurie Brumarel , dupa ceea ce am vazut si am analizat eu , acest proect cu o asa atitudine , nici nu o sa aiba vre-un succes , deja au 3 s-au 4 ani de la infiintarea lui , dar nic nu vati interesat de ce nu merge , va spun eu , pentru ca bancile partenere sunt primele obstacole , ele sunt primele care pun bete in roate , logic de ce ? pentru ca proectul dat este un concurent foarte puternic pentru ei , te duci la banca , ai spui ca ai gaj , dara ei te trimat la expertii lor de evaluare , la care ati avaluaza gajul maximum ;a 40-50 % din costul lui +clientul trebue sa aiba ca gaj suma de 140 % fata de suma care o cere , deci intr-un cuvint , de te duci la o consultatie pe tema data la banca , te enervezi la maxim , si te gindesti oare pe ce cunoscut s-al sun , sa plec din tara asta birocratica , si plina de necarturari si ………………
    dar cei de la Procredit , indeosebi trebuesc exclusi din acest proect, ei nic nu stiu cei proectul dat

  3. proectul dat , daca e si benefic , e doar pentru cei ce au gaj convenabil bancilor , dar respectiv cei de au gaj lor nu le trebue creditul dat , ei au rubli rubli ,te duci la banca si ai spui ce planuri ai , dar banca ati cere bilantul contabil , ai spui ca nu ai avut tranzactii ca ai avut doar investitii , atunci esti privit ca un gunoi , ati da intrebarea , atunci cum o sa intorci creditul , daca nu ai venit , intr-un cuvint daca ai plantate deja 3 h de livada si sunt in anul 3 deja , ca gaj nu ati acopera ca sa ei un credit sa mai plantezi inca 2 hectare..proectul dat va avea sucese ,doar atunci cind va lucra independent , fara bancile partenere concurente , eaca aicea e lupta intre clanuri ……

  4. 7 milioane de euro pentru 15 horticultori în cadrul proiectului Livada Moldovei , in slagan se spune ca 15 agricultori a luat 15 milionae de euro , dar eu am vrut sa eu 10 000 euro , si fara nic o putinata , atunci cei 15 respectiv reese co avut gaj de minimum 9 milioane de euro de-o luat 7 milioane , ami pun intrebarea ce gaj poti sa ai de 9 milioane , astea is bani nu saga…dar eu cred ca cumatrizmul si atcaturile, au mari puteri ….))))))
    de te uiti pe la televizor toti guvernantii striga veniti tineri acasa inapoi , veniti si investiti , ca noi va vom fura….ceea ce spuneti ca tinara a luat , poate o si luat , dar mii straniu cum …

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›