Sezonul de comercializare al merelor devine tot mai anevoios pentru producători. Pe lângă faptul că prețurile pe piața externă nu au coincis cu așteptările acestora, calitatea mai rea a merelor, din cauza condițiilor climaterice, dar și expirarea perioadei de export fără taxe vamale în Rusia, fac merele autohtone mult mai puțin competitive.
Prețurile pentru merele de calitate joasă au scăzut în ultima săptămână, iar cele pentru mere de calitate bună se mențin. Totuși, reorientarea exportatorilor din Moldova spre alte piețe este puțin probabilă într-o perioadă scurtă de timp.
Ca alternativă, însă valabilă pentru merele ce urmează a fi obținute în acest an, sunt piețele din UE, însă acestea, în mare parte, solicită semnarea contractelor din timp. Astfel, producătorii trebuie să se orienteze spre producerea conform cerințelor acestor țări, pentru a evita dependența de o singură piață.
La moment, prețuri mari pentru mere de calitate sunt oferite de țări din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Marea Britanie și unele țări din UE. Pentru aceasta însă este necesară, precum am menționat, producerea conform cerințelor impuse.
Amintim că, datele oficiale din luna martie arată că exporturile de mere au scăzut cu peste 40%, comparativ cu aceeași lună a anului 2020 (de la 30 de mii de tone livrate în 2020 la 17 mii tone livrate în martie 2021).
Printre principalele impedimente care trebuie înlăturate pentru a exporta pe aceste piețe se numără respectarea normei admisibile de reziduuri din fructe, cerințe speciale față de ambalaj, dimensiune fructe și altele (revenim curând cu mai multe detalii la acest subiect).
Unul dintre competitorii Moldovei pe piața rusă a devenit, în scurt timp, Serbia, care s-a reorientat rapid. Acest lucru se întâmplă după ce în ultimii doi ani Serbia căuta o alternativă pentru piața rusă, pe care prețurile și importurile se reduceau.
În plus, țări precum Polonia și Iran se fac tot mai vizibile pe această piață. Avantajul acestor producători este acela că au reușit rapid să adapteze producția și logistica pentru a avea mai multe variante la îndemână, lucru pe care, inevitabil, ar trebui să-l facă și producătorii din țară.
Fiind mai puțin prezent pe o anumită piață o perioadă mai lungă de timp, locul este ocupat de alți furnizori, iar acest lucru ar putea să ne coste scump, mai ales că nu avem adaptată producerea sau un plan de comercializare care să includă și alte variante.
Nu există piață bună sau rea de desfacere, ci doar cerințe necesar de respectat pentru a fi flexibil și evita constrângerile apărute pe una din acestea.
Prețuri orientative pentru mere de calitate de diferite soiuri valabile pe piața rusă:
Comentarii