Politica agricolă comună: Perspectivele de aderare la UE oferă producătorilor agricoli acces la o piață unică de peste 500 de milioane de consumatori și la o pondere substanțială din fondurile UE, destinate suportului sectorului agricol și dezvoltării rurale din R. Moldova.
Pentru a beneficia de obținerea fondurilor din bugetul UE, Moldova trebuie să racordeze cadrul național de politici și instituțional la PAC.
Implementarea Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, presupune un șir de provocări. O mare parte din corpul legislativ al UE („acquis comunitar” (acquis)) abordează cu strictețe siguranța alimentelor și a hranei pentru animale; standardele fitosanitare; precum și cerințele de bunăstare a animalelor și de mediu.
‹ adv ›
Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală a organizat Conferința dedicată Politicii Agricole Comune pentru producători, exportatori, prestatori de servicii din sectorul horticol, vitivinicol și apicol.
S-a discutat despre avantajele ce le oferă Politica Agricolă Comună pentru sporirea competitivității sectorului agricol în contextul aderării la UE și integrarea produselor agricole moldovenești pe piața unică comunitară.
Ina Butucel, Director componenta politici și mediul de afaceri, USAID, PCRR:
Experiențele statelor membre ale UE în implementarea PAC oferă perspective importante, care pot ghida Republica Moldova în calea aderării la UE.
Ilona Gruenewald, Manager, Programe pentru Dezvoltare Rurală și Agricultură, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova:
Hans Kordik, Lider de echipă, Proiectul Dialogul moldo-german privind politicile în agricultură:
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a realizat deja unele progrese în ajustarea cadrului său de politici și instituțional din agricultură la provocările acquis-ului UE.
În mod primordial, MAIA va trebui să-și reproiecteze structura sprijinului agriculturii și dezvoltării rurale pentru a se alinia mai îndeaproape la obiectivele definite în cadrul PAC formulate pentru 2023-2027.
Sergiu Gherciu, Secretar General al Ministerului Agriculturii:
Lucia Timofti, Șef Direcţia administrare şi aprobare proiectelor, AIPA:
Alinierea timpurie a subvențiilor pentru agricultură la arhitectura PAC permite o tranziție mai ușoară pentru fermieri și instituțiile de resort.
Arhitectura subvențiilor PAC permite abordarea durabilității mediului, schimbărilor climatice și condițiilor de bunăstare a animalelor.
Comentarii