‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMoldova în pas cu Europa. Istoria legumicultorului de la Criuleni care crește produse ecologice...

Moldova în pas cu Europa. Istoria legumicultorului de la Criuleni care crește produse ecologice în sere tot anul împrejur

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mulți pleacă, dar sunt și din cei care s-au întors în țară și au pus pe roate o afacere, pentru a demonstra că și la noi se poate. Campania ”Moldova în pas cu Europa” lansată de MBR.md va arăta oameni care produc, au în grija lor zeci de hectare de pământ, cresc animale, au gospodării, afaceri profitabile și pur și simplu oameni gata să miște lucrurile din loc.

Prima istorie de success este a unui legumicultor care crește produse ecologice în sere anul împrejur.

În timp ce unii agricultori abia cultivă pământurile, Iurie Balan din raionul Criuleni se bucură deja de roadă. După ani buni, munciți peste hotare, Iurie a decis să se întoarcă în țară și să investească într-o afacere cu sere.

‹ adv ›

”Până la lansarea în acest proiect eu nu am avut nici o tangență cu agricultura. A fost întâmplător, m-am întâlnit cu un prieten după ce m-am întors din străinătate și am discutat ce am putea face”, spune legumicultorul Iurie Balan.

Acum are în grija sa trei hectare de pământ, pe care a hotărât să cultive legume.

S-a avântat în această afacere în 2011. Pe lângă ambiție, mult suflet și investiții proprii, fondurile europene i-au fost un real sprijin, singurul, de altfel, prin care s-a putut dezvolta.

‹ adv ›

Până la acest moment, a investit în toată afacerea sa 28 de milioane de lei. Cu toate acestea, nu i-a fost ușor. Și-a dat seama că de unul singur îi va fi foarte greu, iar întâmplarea a fost să-l întâlnească pe cel care i-a devenit îndrumător.

”A fost o coincidență fericită de întâlnire a ideei cu banii și îmi pare bine că la ziua de azi această idee s-a dezvoltat și continuă să progreseze” susține inginerul agronom, specialist în agricultura eco Ion Hadjiu.

I-a ascultat sfaturile și așa a dezvoltat o afacere sută la sută eficientă. Deoarece, este un ciclu de producere închis, pentru a-și scoate investițiile s-au gândit să iasă pe piață cu legume proaspete, autohtone înaintea tuturor. Cum este posibil?

‹ adv ›

Și pentru că iarna nu-i ca vara, acum fermierii sunt în faza de implementare a celui de-al patrulea bloc de producere. Pentru aceasta au procurat încă un cazan pe biomasă.

Deși tind să se extindă și să crească. Se apucă de toate programele de finanțare, greutățile nu-i ocolesc. Tot de ce au nevoie acum este – stabilitate economică.

Așa ori altfel, afacerea merge. În sere muncitorii mișună de zor ca albinele, pentru că sunt motivați, sunt mulțumiți că au un loc de muncă și cel mai important sunt acasă.

Anual, întreprinderea produce în jur de 700-800 de tone de legume, vândute, deocamdată doar pe piața locală, deși fermierii speră să ajungă și pe piața europeană.

”Ne-am dori să continum dezvoltarea proiectului, să creăm o rețea, să o asigurăm stabil cu legume și să ieșim din cadrul acesta închis a Republicii Moldova” spune inginerul agronom, specialist în agricultura eco Ion Hadjiu.

Culturile ecologice sunt la mare căutare. Este o tehnologie aplicată pe larg în cele mai dezvoltate state din lume cu tradiții în agricultură. La noi, această tendință este abia la început de cale, dar cu astfel de oameni, agricultura din Moldova are șanse să ajungă în pas cu Europa.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›