În timp ce piața UE a produselor agroalimentare ecologice este în continuă creștere, importurile de produse organice au rămas stabile în anii 2018 și 2019.
Potrivit raportului „EU imports of organic agri-food products”, în 2019 UE a importat 3,24 milioane de tone produse agroalimentare ecologice. Aceasta reprezintă o creștere neesențială comparativ cu 3,23 milioane de tone importate în 2018 (+0,4%).
Totuși, analizând mai detaliat categoriile de produse importate, putem observa o schimbare: scăderea importurilor de cereale organice (inclusiv orez) și semințe oleaginoase (cu excepția boabelor de soia) a fost contrabalansată de importurile crescute de fructe tropicale, turte de oleaginoase, soia și zahăr.
Aproape o treime din importurile de produse ecologice realizate în 2019 în UE sunt realizate de Olanda (32%). Alte state importatoare importante sunt Germania (13%), Marea Britanie (12%) și Belgia (11%). Importuri organice în statele membre care s-au alăturat UE după 2004 rămân mici, cu puțin peste 3%.
Față de importurile ecologice din 2018, se observă o creștere semnificativă a volumului importat de fructe tropicale, nuci și condimente (+13%), turte de oleaginoase (+13%), zahăr (+29%), legume (+8%), cafea neprăjită, ceai (+11%) și soia (+25%). De asemenea, pentru prima dată în 2019, a fost importat un volum foarte mic de brânză eco (1,2 t).
Restul categoriilor de produse din top 10 cele mai importate au scăzut față de anul precedent: cereale, altele decât grâu și orez (-8%), grâu (-16%), culturi oleaginoase, altele decât soia (-17%), fructe, altele decât citricele sau fructele tropicale ( -8%). Volumul importat de orez organic, care a fost în lista primelor zece produse ecologice importate în 2018, a scăzut foarte mult, cu 67% în 2019.
În lista țărilor din care sunt importate produse agroalimentare organice de către UE, Republica Moldova se află pe locul 17. Totodată, volumul exportat a acestor produse a scăzut esențial în 2019, comparativ cu anul 2018.
Dintre toate produsele eco importate de UE, Republica Moldova se găsește în top 3 țări ce livrează cereale pe această piață (cu excepția grâului și orezului) după volumul exportat.
Totodată, se află pe locul 6 în topul exportatorilor de grâu ecologic în UE și pe locul 4 în lista exportatorilor de semințe oleaginoase (cu excepția boabelor de soia) după volumul livrat.
Amintim că, potrivit datelor oficiale din anul 2018, în Republica Moldova erau certificate sau în perioada de conversie circa 17,7 mii hectare de terenuri agricole.