‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 16 iunie, 2025
27.2 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova la Săptămâna Energiei din Baku: tranziția energetică, o prioritate națională

Moldova la Săptămâna Energiei din Baku: tranziția energetică, o prioritate națională

Comentarii

‹ adv ›

Pentru Republica Moldova, tranziția energetică este o prioritate strategică națională.

Dacă acum patru ani țara se afla într-una dintre cele mai vulnerabile poziții din Europa, astăzi implementează proiecte importante pentru consolidarea securității energetice și conectarea la rețelele europene.

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a subliniat angajamentele și progresele în domeniul energiei verzi în cadrul celei de-a 30-a ediții a Săptămânii Energiei, care se desfășoară la Baku, Azerbaidjan, în perioada 3-5 iunie, transmite IPN.

‹ adv ›

Ministerul Energiei precizează, într-un comunicat de presă, că evenimentul este un punct de referință în domeniul energetic, atât la nivel regional, cât și internațional, reunind oficiali guvernamentali, experți de renume și lideri din sectorul energetic pentru a discuta provocările și perspectivele globale ale sectorului.

Sincronizarea cu rețeaua electrică continentală europeană ENTSO-E, construcția Liniei de Independență Energetică Vulcănești–Chișinău și lansarea proiectului Bălți–Suceava au fost evidențiate de secretara de stat, Carolina Novac, drept exemple ale eforturilor autorităților din Republica Moldova pentru interconectare regională.

Novac a precizat că au fost finalizate primele licitații pentru producerea energiei din surse regenerabile, iar noi licitații, care vizează soluții de stocare a energiei și piața de echilibrare, sunt în curs de pregătire.

‹ adv ›

În paralel, Moldova a investit în eficiența energetică și digitalizarea infrastructurii, atât în sectorul public, cât și în cel rezidențial. Capacitățile instalate în energie verde au depășit 665 MW, de opt ori mai mult decât în anul 2021.

Secretara de stat a Ministerului Energiei a subliniat și importanța noului produs regional lansat împreună cu alte patru țări de pe ruta transbalcanică, care va permite transportul gazelor naturale din Grecia spre Ucraina în perioada iunie-octombrie a acestui an cu o reducere de cel puțin 25% a costurilor.

„Această inițiativă va contribui la o utilizare mai eficientă a infrastructurii de transport și va permite, inclusiv pentru Republica Moldova, accesul la posibilități de stocare mai ieftină în Ucraina”, a menționat Carolina Novac.

În cadrul discuțiilor cu Cristina Lobillo Borrero, șefa Grupului Operativ pentru Platforma Energetică din cadrul DG ENER al Comisiei Europene, desfășurate în marja evenimentului, Carolina Novac a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană.

Iar în cadrul întrevederii cu Elshad Nassirov, vicepreședintele companiei petroliere de stat din Azerbaidjan – SOCAR, a subliniat deschiderea pentru importul de produse petroliere și gaze naturale din Azerbaidjan „în condiții competitive, cu scopul de a asigura accesibilitatea și securitatea aprovizionării”.

Republica Moldova își propune ca, până în anul 2029, să se integreze pe deplin în piața energetică europeană, prin alinierea sistemului său energetic la cel al Uniunii Europene și prin dezvoltarea unei piețe naționale de energie compatibile cu cea europeană.

‹ adv ›
‹ adv ›

Site, logo și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură

Simplu și rapid. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›