‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMolia verde a strugurilor, generația a 3-a (G3) – pagube produse, tratamente

Molia verde a strugurilor, generația a 3-a (G3) – pagube produse, tratamente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe parcursul acestui an, am atins acest subiect al pagubelor provocate de Lobesia (Polychrosis) botrana – eudemisul viței de vie, popular cunoscută ca molia verde a strugurilor.

În articolul precedent aminteam că majoritatea autorilor susțin că specia Lobesia botrana prezintă două sau trei generații pe an, uneori și începutul unei a patra generații, în regiunile meridionale. Numărul generațiilor la această specie fiind condiționat de fotoperiodicitate.

Detalii despre biologia insectei și modul de dăunare îl regăsiți pe acest link.

‹ adv ›

Astăzi îmi propun să vorbesc despre pagubele produse de Lobesia (Polychrosis) botrana la cea de a III-a generație (G3) și izolat a IV-a generație (G4) purtând denumirea de generații estivale și autumnale.

Fluturii generației estivale depun ouăle în exclusivitate pe boabele crude, care exercită asupra insectei o atracție foarte mare și remarcabilă. Studiile arată că atracția nu este generată de miros ci de forma netedă, lucioasă și proaspătă a strugurilor, ceea ce explică faptul că ciorchinii acoperiți de o pudră inertă sunt lipsiți de ouă. 

Pagubele produse de molii la o generație – G2 (daune similare ca și cele produse de cochilisul viței de vie, Eupoecilia ambiguella, popular molia brună a viței de vie), sunt produse de larve, care fac în general o rană unică și profundă,  favorizând dezvoltare putregaiurilor.

‹ adv ›

Revenind la moment (G3), fluturii depun ouăle pe boabe, apoi larvele eclozate de Lobesia botranapătrund în interiorul boabelor apoase sau provoacă răni superficiale rahisului, acestea putrezesc rapid, apoi se zbârcesc și se usucă prezentând fire mătăsoase caracteristice.

Propagarea daunelor sun provocate de apariția atacului de Botrytis. Pe de altă parte, pagubele sunt agravate de cele de Drosophila, la care boabele sunt goale de conținutul lor și nu prezintă mai mult decât pielița umflată și goală:

Monitorizând insecta cu ajutorul capcanei electronice în podgoria Cotești, jud. Vrancea, am observat că până în acest moment avem înregistrate trei generații. Am stabilit data de 03.05.2023 ca fiind maximul de zbor, iar calculul perioadei de incubație a ouălor pentru G1 a fost de 9-11 zile, variația fiind dată de temperatură și presiunea atmosferică.

‹ adv ›

Subliniez faptul că ponta s-a eșalonat pe o perioadă de 20-30 zile, depusă urmare a perioadei de vegetație întârziate pe lăstari și frunze, izolat la soiurile cu dezmugurire timpurie, pe inflorescențe.

Fluturii generației a II-a (G2) au avut un maxim al zborului înregistrat cu ajutorul capcanei la data de 23.06.2023, cu depunerea ouălelor pe boabele verzi în formare, incubația a durat 6-8 zile.

Fluturii generației a III-a (G3) după o periadă scurtă de hrănire și împerechere cu un maxim al zborului înregistrat la 08.08.2023 au depus ouăle pe boabele coapte, cu o incubație de 5-6 zile. Evoluția larvelor s-a desfășurat pe durată de 20-25 zile, adică până la 10.09.2023 când hrănirea acestora au provocat scurgerea mustului din boabele penetrate.

Ultimele capturi cu zbor al fluturilor de Lobesia botrana au fost în data de 30.08.2023, ca urmare a generațiilor defazate.

Pentru stabilirea momentului optim de efectuare a tratamentelor este necesară urmărirea curbei de zbor. Recomand aplicarea tratamentelor cu produsul Laser™ 240 SC 0,2 l/ha, atât pentru fenofaza BBCH 51 pentru G1, dar și pentru generațiile G2 și G3 corespunzătoare fenofazelor BBCH 73 și BBCH 85.

Produsul are eficacitatea insecticidului sintetizat chimic (are eficacitate similară piretroizilor și superioară organofosforicelor și altor insecticide sintetizate chimic), dar este inofensiv față de mediu și om, fiind un produs biologic (produs de fermentație al unei bacterii din sol: Saccharopolyspora spinosae).

V-ar putea fi util și articolul Erinoza (bășicarea) viței de vie – când se fac tratamente pentru combaterea acarienilor eriofizi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›