‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMulcirea solului: Avantaje și dezavantaje

Mulcirea solului: Avantaje și dezavantaje

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mulcirea este o tehnologie folosită de legumicultori de mulți ani și presupune acoperirea solului special concepute pentru această operație. Mulcirea poate fi organică sau anorganică.

Fig. 1. Mulcirea combinată (organică și anorganică).
Fig. 1. Mulcirea combinată (organică și anorganică).

Mulcirea organică se efectuează cu ajutorul resturilor vegetale (Fig. 1). Cele mai frecvente materii folosite la mulcire sunt paiele, frunzele uscate, compostul, resturi de lemne sau gunoi de grajd. Mulcirea organică poate aduce mai multe beneficii decât oricare alt tip de mulcire, din păcate, însă, materiile naturale necesare nu sunt disponibile în cantitățile necesare. Materiile naturale nu pot fi  ușor împrăștiate între plante și necesită multă muncă manuală, de aceea costurile și problemele logistice au restricționat folosirea mulciului organic.

Mulcirea anorganica (Fig. 2) se realizează cu ajutorul foliilor din plastic, de diverse dimensiuni și culori, în funcție de necesitățile fiecărei culturi. Folia de mulcire este o componentă absolut necesară, mai ales în cazul culturilor pe suprafețe mici și medii, pentru a spori caracterul intensiv prin timpurietate, producție și calitate ridicată, cu costuri minime.

‹ adv ›

Află aici despre Mulcirea culturilor de legume. 7 metode, avantaje și sfaturi.

Avantajele mulcirii

  1. Timpurietatea. Unul din obiectivele folosirii mulcirii este modificarea temperaturii solului. Neagră, incoloră sau gri, folia atrage lumina solară care încălzește solul. Mulciul aplicat pe patul pregătit pentru plantat înainte de sădire, va încălzi solul și implicit va duce la o creștere mai rapidă în vegetație în comparație cu plantele fără mulci. Primele fructe din cultura mulcită vor putea fi recoltate cu 7 până la 14 zile mai devreme, în comparație cu fructele din culturile fără mulci.
  2. Controlul buruienilor. Este un alt obiectiv urmărit prin mulcire. În funcție de tipul de folie pentru care optați, puteți combate buruienile nedorite, care concurează cu plantele din cultură. Mulciul negru împiedică lumina să ajungă la suprafața solului, ceea ce este în defavoarea creșterii buruienilor. Mulciul incolor împiedică într-o oarecare măsură creșterea buruienilor, prin temperaturile ridicate realizate în interior, împreună cu lipsa oxigenului și umiditatea înaltă.
  3. Reglarea umidității în sol, menținerea stării fitosanitare. Folia pentru mulcire previne pierderea umidității din sol în anii secetoși și evită excesul de apă din zona rădăcinii în perioadele ploioase, mai ales acolo unde terenul este profilat pentru drenare. Folosirea foliei poate reduce cantitățile de apă utilizate și frecvența irigărilor, și poate ajuta la reducerea numărului de boli și dăunători, cum ar fi ciupercile care apar datorită umidității excesive.
  4. Reducerea pierderilor de îngrășăminte din sol. Datorită excesului de apă în zona rădăcinilor, îngrășămintele pot fi spălate odată cu infiltrarea apei în sol. Aceasta se întâmplă de obicei în solurile nisipoase, ușoare. În cazul folosirii foliei pentru mulcire, cultivatorul va trebui să folosească fertilizatori cu eliberare lentă înainte de aplicarea foliei sau să folosească fertirigarea, cu ajutorul instalației de irigare prin picurare. În orificiile făcute în folia de mulci se pot adăuga și îngrășăminte granulate după transplantarea răsadurilor.
  5. Obținerea fructelor de calitate superioară. Folia de mulci împiedică contactul dintre fructe și pământ, evitându-se astfel pătarea, mucegăirea sau deteriorarea fructelor. Crăparea fructelor de asemenea este evitată în multe cazuri.
  6. Reducerea compactării solului. Solul acoperit cu folia de mulci rămâne afânat în mare parte, la fel ca la pregătirea patului germinativ înainte de aplicarea foliei.
  7. Reducerea tăierilor rădăcinilor. Folia de mulci previne tăierea rădăcinilor cu unelte și utilaje agricole în timpul efectuării lucrărilor de întreținere – prășitul și afânarea solului.
Fig. 2. Mulcirea anorganică cu ajutorul foliilor din plastic.
Fig. 2. Mulcirea anorganică cu ajutorul foliilor din plastic.

Dezavantajele mulcirii

‹ adv ›
  1. Costurile suplimentare. Este incorect să identificăm costurile ca dezavantaj, deoarece odată ce se achiziționează folia, din start se elimină cheltuielile pentru erbicide, utilaje, combustibili, tratamente și munca manuală. Chiar dacă costul foliei este relativ mic, pentru a putea face agricultură de performanță mai este nevoie de un utilaj de întins folia (în cazul  în care nu doriți să faceți asta manual) și de modelat solul (benzi, biloane).
  2. Eliminarea din teren. Folia de mulci care nu este biodegradabilă trebuie îndepărtată din teren, după defrișarea culturii, iar această operație necesită timp și muncă suplimentară.

Citește aici și despre Mulcirea solului la legume – cum alegem mulciul potrivit. 

Tipuri de folii pentru mulcire

În prezent sunt produse o serie de tipuri de folii pentru mulcire, cu lățimi și grosimi diferite. Există mulci cu ambele fețe de culoare neagră, gri, mov, transparentă sau de alte culori, cu o față neagră și alta albă sau argintie. Din experiențele noastre, vă comunicăm că, în Moldova, în prezent sunt folosite cel mai frecvent folia neagră, cea transparentă și cea gri. Toate aceste tipuri de folii prezintă avantaje, dar și dezavantaje.

‹ adv ›

1. Folia neagră

  • Avantaje – împiedică cel mai bine dezvoltarea buruienilor și evaporarea apei.
  • Dezavantaje – pe solurile ușoare, nisipoase, în perioadele cu temperaturi ridicate solul se supraîncălzește, iar plantele au de suferit.

2. Folia cu o fața neagră și o față albă/ argintie

  • Avantaje – împiedică creșterea buruienilor și evaporarea apei, asigură temperaturi constante în sol când apar călduri excesive.
  • Dezavantaje – costul per metru pătrat este mai ridicat decât în cazul foliilor simple.

3. Folia transparentă (incoloră)

  • Avantaje – efect de seră mai puternic.
  • Dezavantaje – nu suprimă buruienile la fel de bine ca cea neagră.

4. Folia transparenta gri

  • Este un compromis între folia transparentă clară și cea neagră, luând de la prima efectul de seră în prima parte a culturii și de la a doua – creează, într-o anumită măsură, un mediu impropriu pentru buruieni.

Acest buletin este destinat producătorilor de fructe și legume din Republica Moldova și este editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Corporația Provocările Mileniului (MCC). Conținutul acestui buletin nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Guvernului SUA, USAID sau MCC.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Am pus mulci cu iarba uscata la legume..e posibil sa apară sub el diferite insecte..furnici,coropisnite..etc..ce e de făcut? Mersi anticipat de răspuns.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›