‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNichita Jembei, student: Cei care doresc o afacere în agricultură, trebuie să dispună de...

Nichita Jembei, student: Cei care doresc o afacere în agricultură, trebuie să dispună de cunoștințe pentru că e un domeniu riscant

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nichita Jembei este un tânăr de 19 ani, student în anul I la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, care studiază horticultura și își dorește să continue frumoasa afacere pusă pe roate de tatăl său.

Deși este încă la început de cale, munca în livadă nu îi este străină și știe bine fiecare lucrare pe care trebuie să o realizeze pentru a avea recolte bogate și de calitate.

„Tatăl meu, deși nu are studii în domeniul agricol, a reușit să înființeze o livadă de circa 150 de hectare, la care muncim cu toții și care este o sursă de venit pentru familia mea. Avem cireși, vișini, mere timpurii și prune. Părinții m-au susținut când le-am spus că vreau să merg să urmez o facultate în domeniul agricol și m-au încurajat să învăț, pentru că cunoștințele mă vor ajuta să fiu cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o muncă ușoară, dar cel ce-și dorește cu adevărat reușește”.

În această perioadă, deloc ușoară pentru fermierii de la noi din țară, familia Jembei face tot posibilul ca să se mențină și să depășească încercările.

„La moment, realizăm mai multe lucrări de întreținere a livezii, printre care tăieri, stropiri, prelucrarea pământului printre rânduri. Altfel spus, muncim pentru roada ce urmează să o avem. În livadă sunt angajate circa 20 de persoane, dar la sezon este destul de complicat să găsim brațe de muncă. Organizăm transport, oferim și alte facilități, doar că să vină să putem recolta roada. Au fost diferite situații, când stăteam cu fructele pe pomi și nu găseam muncitori, dar am depășit totul și am mers mai departe”.

‹ adv ›

Tânărul este optimist și crede că, studiile pe care le urmează o să vină tocmai bine afacerii de familie.

„Cred că cei care s-au lansat sau se gândesc să-și facă o afacere în acest sector trebuie să dispună de cunoștințe, pentru că agricultura este destul de riscantă, necesită multe investiții, iar fără cunoștințe și experință este destul de complicat. Sunt abia la început, dar voi face tot posibilul să nu dezamăgesc încrederea pe care și-au pus-o părinții. Avem mai multe probleme cu care ne confruntăm, printre care cred că cea mai importantă este lipsa susținerii adecvate din partea statului. Ne-am dori să investim și să ne dezvoltăm cât mai mult, dar situația este dificilă”.

Are planuri frumoase de viitor și este gată să muncească pentru realizarea acestora.

„Ne-am dori să mai plantăm câteva hectare de livadă și să mai construim un frigider, chiar dacă avem unul deja de o mie de tone. Cu siguranță că ne-am dori să dezvoltăm tot ceea ce am reușit până la moment, dar revin la ideea expusă anterior, totul depinde de sursele financiare pe care le vom avea și de implicarea statului în susținerea afacerilor agricole”.

Fructele din livada lor au ajuns în mai mute țări, dar comercializează și pe piața locală.

„O parte din fructe se vând pe piața de la noi, iar o altă parte merg le export în Federația Rusă, Germania, Belarus, Croația. Desigur că este destul de complicat să ajungi pe piețele externe, în primul rând, pentru că concurența este foarte mare și pentru că suntem încă necunoscuți”.

‹ adv ›

Tinerilor care nu și-au ales o specialitate le spune să se gândească bine, să analizeze și să calculeze.

„Agricultura este destul de complicată, iar dacă nu îți place natura și tot ce este legat de agricultură, atunci nu cred că se merită să pierzi timpul. Mai bine să faci altceva, care să-ți aducă satisfacție”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Domnilor majoritate asa numiti fermeri de succes sunt cei functionari publici care o furat bani ca an codri ,a sadi o livada de prune sau mere etc aplicand tehnologia moderna nici cinci sau zece ani peste hotare nu te ajuta astea sunt 90 de procente basme

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›