‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNicolae Mamaliga: Dorim să plantăm o livadă de cireș după tehnologia italiană

Nicolae Mamaliga: Dorim să plantăm o livadă de cireș după tehnologia italiană

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Familia Mamaliga din comuna Trușeni a început să-și dezvolte afacerea prin anii 2002, când a plantat primii pomi de cireș pe o suprafață de 0,7 ha.

Mai apoi, în 2010 au decis să se extindă și au plantat o livadă de mere după o tehnologie nouă, care le-a permis să sădească circa 4500-5500 de pomi pe rând. Și nu s-au oprit aici, după ceva timp au înființat și o livadă de gutui.

Pentru că suprafețele de livezi se măreau, Nicolae Mamaliga a decis să se implice în afacere și să-l ajute pe tatăl său, astfel s-a făcut responsabil de munca în livadă, dar și de comercializarea fructelor.

„Avem o afacere mică, creștem cel mai des întâlnite fructe din Moldova: cireșe, gutui și mere. Am început cu plantarea cireșelor, după care au urmat și alte culturi. Dacă la început ajutam doar ocazional, tata s-a străduit să-mi explice ce înseamnă o livadă, cum trebuie să ai grijă de ea și așa, încetul cu încetul, m-a făcut să iubesc și eu această activitate. Iar odată cu extinderea suprafețelor am înțeles că afacerea a devenit o pasiune pentru mine, un mod de viață. Chiar dacă am doar 20 de ani, particip la toate lucrările care se efectuează, inclusiv comercializez fructele, fac livrare, discut cu cumpărătorii”.

‹ adv ›

Nicolae spune că agricultura este domeniul în care se simte cel mai bine, unde poate să se realizeze, aceasta la motivat să urmeze studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

„Am ales să-mi fac studiile la o facultate cu profil agricol, deoarece acest domeniu îmi oferă posibilitatea de a mă simți liber să activez și să experimentez”.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment este lipsa unei piețe de desfacere, a mai adăugat Nicolae.

„Magazinele mari și marketurile mai bine apreciază fructele importate, decât cele de producție autohtonă, iar fermierul este nevoit să își vândă marfa la prețul care-l dictează, cel mai des, intermediarii, care au acaparat toate piețele din țară și vând produsele cu un preț de 2-3 ori mai scump. Iar consumatorii care nu înțeleg acest lucru spun că agricultorii vând scump marfa. Regretăm că statul nu se implică și nu ajută fermierii, mai degrabă favorizează importurile de fructe și legume din alte state, dar agricultorii noștri sunt lăsați în voia sorții”.

Eroul nostru a menționat că pandemia i-a influențat mult dezvoltarea afacerii, chiar dacă sunt mici producători. 

„Am avut probleme cel mai mult când a fost campania de recoltare a cireșelor, deoarece atunci au fost introduse restricții, lumea era panicată. Am avut cheltuieli suplimentare pentru transport. Oamenii pe care îi găseam ca să muncească la cules cereau prețuri mai mari, deoarece spuneau că își pun viața în pericol. La recoltarea merelor și gutuilor lucrurile s-au mai stabilizat. Cu toate cele rele, totuși, pandemia ne-a impus să trecem la o nouă modalitate de comercializare și anume să realizăm livrări direct către consumatori, astfel avem posibilitatea să aflăm părerea lor față de produs”.

‹ adv ›

Pentru că timpul este limitat, iar odată ce pornește munca în livadă are mai puțin timp pentru a face livrări, comercializarea fructelor prin intermediul rețelelor de socializare este un instrument binevenit.

Tânărul spune că, mulți cumpărători vin direct de acasă și procură fructele. 

„În sezonul 2020-2021 am vândut în mare parte pe internet, am plasat anunțuri în diferite grupuri pe rețele de socializare, paralel, mai multe persoane vin de la domiciliu să procure mere pentru că știu că avem fructe sănătoase și gustoase. Până în 2020, vindeam doar la piață”.

Din experiența pe care a are, cea mai mare problemă a sectorului agricol din țara noastră este faptul că o parte dintre producători nu vor să se modernizeze, să adopte tehnologii inovative.

„Agricultorii nu vor să se modernizeze și să implementeze noi instrumente, sisteme agricole, dar acești pași sunt absolut necesari. Pentru ca să putem comercializa produsele trebuie să respectăm anumite cerințe, iar produsele să corespundă standardelor de calitate. Agricultura în țara noastră este încă în dezvoltare și mai avem mult de muncit pentru a ajunge la nivelul țărilor vecine”.

‹ adv ›

Cu toate acestea, Nicolae crede că în următorii ani se vor produce schimbări în sector, deoarece apar tehnologii pe care trebuie să le respectăm și să le implementăm, dacă ne dorim să producem fructe și legume de calitate, apreciate nu doar pe piața de la noi, dar și peste hotare.

„Planurile de viitor sunt foarte modeste, dar sigure. Ne dorim să plantăm o livadă de cireș după tehnologia italiană, care oferă o producție maximă. Totodată, ne-am dori să folosim cât mai eficient suprafața pe care o avem și să reducem costurile de întreținere”. 

În ceea ce ține de tineri, Nicolae spune că aceștia pleacă peste hotare din necesitatea și dorința de a schimba ceva, dar, mai întâi de toate, pentru o viață mai bună și mai asigurată.

„Mulți nu au răbdarea sau voința de a lucra acasă, deși un motiv este și faptul că nu dispun de surse financiare pentru a lansa și dezvolta propria lor afacere. Celor care pleacă le-aș spune să revină, pentru că țara noastră are nevoie de tineri deștepți, apți să realizeze ceva frumos acasă. Cred că este posibil să dezvolți și aici o activitate, chiar dacă nu este deloc ușor. Este nevoie de timp și multă răbdare. Nu există secrete în afaceri de succes, este important să ai alături oameni care să te susțină, să te ajute, să creadă în tine. Dar, mai întâi de toate, tu trebuie să crezi în tine și în ideea pe care o ai”.

Tânărul susține că, din păcate încă foarte mulți cred că agricultura este un domeniu cu puține perspective, unde se muncește cu sapa.

 „UNII CRED CĂ, DACĂ STUDIEZI O SPECIALITATE AGRICOLĂ ÎNSEAMNĂ CĂ ÎȚI PIERZI TIMPUL ÎN ZADAR. De fapt, agricultura este un mod de viață și ca să ajungi un fermier bun trebuie sa te dedici. Agricultura cere foarte mult timp și atenție, răbdare și cunoștințe”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›