Familia Mamaliga din comuna Trușeni a început să-și dezvolte afacerea prin anii 2002, când a plantat primii pomi de cireș pe o suprafață de 0,7 ha.
Mai apoi, în 2010 au decis să se extindă și au plantat o livadă de mere după o tehnologie nouă, care le-a permis să sădească circa 4500-5500 de pomi pe rând. Și nu s-au oprit aici, după ceva timp au înființat și o livadă de gutui.
Pentru că suprafețele de livezi se măreau, Nicolae Mamaliga a decis să se implice în afacere și să-l ajute pe tatăl său, astfel s-a făcut responsabil de munca în livadă, dar și de comercializarea fructelor.
Nicolae spune că agricultura este domeniul în care se simte cel mai bine, unde poate să se realizeze, aceasta la motivat să urmeze studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment este lipsa unei piețe de desfacere, a mai adăugat Nicolae.
Eroul nostru a menționat că pandemia i-a influențat mult dezvoltarea afacerii, chiar dacă sunt mici producători.
Pentru că timpul este limitat, iar odată ce pornește munca în livadă are mai puțin timp pentru a face livrări, comercializarea fructelor prin intermediul rețelelor de socializare este un instrument binevenit.
Tânărul spune că, mulți cumpărători vin direct de acasă și procură fructele.
Din experiența pe care a are, cea mai mare problemă a sectorului agricol din țara noastră este faptul că o parte dintre producători nu vor să se modernizeze, să adopte tehnologii inovative.
Cu toate acestea, Nicolae crede că în următorii ani se vor produce schimbări în sector, deoarece apar tehnologii pe care trebuie să le respectăm și să le implementăm, dacă ne dorim să producem fructe și legume de calitate, apreciate nu doar pe piața de la noi, dar și peste hotare.
În ceea ce ține de tineri, Nicolae spune că aceștia pleacă peste hotare din necesitatea și dorința de a schimba ceva, dar, mai întâi de toate, pentru o viață mai bună și mai asigurată.
Tânărul susține că, din păcate încă foarte mulți cred că agricultura este un domeniu cu puține perspective, unde se muncește cu sapa.
Comentarii