‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 13 octombrie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNicu Fetescu, fermier: „Datorită grantului MAC-P, am asigurat irigarea eficientă a legumelor și...

Nicu Fetescu, fermier: „Datorită grantului MAC-P, am asigurat irigarea eficientă a legumelor și reducerea costurilor”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De mai bine de zece ani, Nicu Fetescu gestionează o afacere în agricultură în satul Lunga, din raionul Florești. Pe 350 ha cultivă porumb, floarea-soarelui, rapiță, grâu, iar pe alte 20 de hectare crește legume – ceapă, morcov și sfeclă roșie. 

nicu fetescu agricultor

A mecanizat lucrările pentru a reduce impactul insuficienței brațelor de muncă

Potrivit lui, costul de producție este un element foarte important în legumicultură. Dacă acesta e mare, scade rentabilitatea afacerii. De aceea, practic toate lucrările sunt mecanizate.  

„Mecanizarea este o condiție necesară pentru a reduce din costul de producție a legumelor, pentru că forța de muncă este scumpă, dar, de la an la an, se atestă și o deficiență acută de oameni. În acest fel, practic toate procesele sunt realizate cu ajutorul tehnicii, de la semănat și până la recoltare. Dispunem și de o linie de sortare, spălare și ambalare a legumelor, care la fel nu necesită mai mult de 2-3 persoane”. 

nicu fetescu agricultor

A asigurat irigarea culturilor cu suportul MAC-P

Și dacă vorbim despre legumicultură, evident că implică instalarea unui sistem de irigare. Nicu Fetescu spune că, datorită suportului oferit de AIPA și MAC-P, a reușit să construiască un sistem de aducțiune și unul de distribuție, inclusiv un bazin de acumulare a apei. 

„Irigarea se realizează dintr-un râu care este în apropiere, dar pentru a dispune de un sistem complex de irigare am apelat la proiectul MAC-P, potrivit pentru ideea noastră. Acest sistem se instalează primăvara, la începutul sezonului și se dezasamblează la sfârșitul anului agricol. În anul următor, este folosit din nou, și tot așa, pe parcursul a cel puțin 10 ani. Este ușor de montat și demontat, fiind un sistem de irigare prin microaspersiune”.

‹ adv ›

Fermierul a menționat că recomandă și colegilor săi, care intenționează sau au făcut deja investiții în afacerile sale și acestea se încadrează în lista investițiilor eligibile, să apeleze la MAC-P, mai ales că vorbim despre un grant investițional ce acoperă până la 30% din investiția totală.  

„Este de remarcat faptul că, nu am întâmpinat dificultăți atunci când a trebuit să pregătim dosarul cu acte. A fost totul destul de simplu și accesibil. În plus, avem pe piață companii de consultanță care oferă suport și nu au costuri mari pentru serviciile lor”.

Amintim că apelul MAC-P, în cadrul căruia puteți beneficia de granturi de până la 10 mii de dolari pentru tehnică agricolă în agricultura conservativă, sisteme de irigare și alte practici ce asigură managementul durabil al terenului, e valabil până pe 4 octombrie. Detalii aici.

Legumele crescute – solicitate la export

Legumele crescute în SRL „Fetagro Com” se vând atât pe piața locală, cât și se exportă. 

„Începând cu luna octombrie, vom exporta legume în România, avem solicitări și din Macedonia, Bulgaria pentru export direct. La moment, livrăm morcovi spălați în marea majoritate a rețelelor de supermarketuri din țară. Pe piața locală livrarea se face prin intermediari, deoarece nu reușim să asigurăm și să livrăm o diversitate mai mare de legume”. 

‹ adv ›

E necesară o previzibilitate privind subvențiile

Fermierul crede că, o afacere în domeniul agricol este de perspectivă, doar că este important ca statul să aibă o politică clară în ceea ce ține sistemul de subvenționare.

„Cu regret, în fiecare an, când depunem dosarul pentru subvenții descoperim noi modificări în regulament, ceea ce creează probleme, pentru că nu înțelegem până la urmă în ce putem să investim, pentru a putea solicita ulterior subvenții post-investiționale”. 

Tot aici, Nicu Fetescu a explicat că, o problemă pentru sectorul legumicol din țara noastră o reprezintă faptul că, an de an, trebuie să lupte cu importurile masive de legume din țările vecine.

„Aceasta ne afectează în mod direct, mai ales că prețurile produselor din import sunt mai mici decât la produsele locale. Nu putem compara prețurile de producere din România sau Ucraina, pentru că acolo prețurile la produsele de uz fitosanitar, semințe, dar chiar și la sistemele de irigare, sunt cu mult mai mici decât la noi”.

La final, producătorul a atenționat asupra așteptărilor pe care le au față de instituțiile de profil, responsabile de susținerea și dezvoltarea ramurei agricole din țara noastră. 

„Statul trebuie să aibă o poziție clară și de lungă durată vizavi de ramura agricolă”.

‹ adv ›

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.

Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›