‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNivelul ridicat de dioxid de carbon determină scăderea calităţii grâului

Nivelul ridicat de dioxid de carbon determină scăderea calităţii grâului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creşterea nivelului de dioxid de carbon în atmosferă are un efect negativ asupra conţinutului de proteină din grâu, şi, implicit, afectează calitatea nutritivă a cerealei. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, publicată recent într-un studiu din revista Global Change Biology.

Nivelurile ridicate de dioxid de carbon din atmosferă stimulează fotosinteza și creșterea multor plante. Cu toate acestea, dacă plantele nu își sporesc proporțional aportul de nutrienți, recolta avea o valoare nutritivă mai mică. Un nivel scăzut de nutrienți pe bază de azot generează un conținut de proteină mai mic și, implicit, o calitate nutritivă mai slabă.

„Conținutul de proteină reprezintă cel mai important aspect pentru culturi, cu implicații atât asupra valorii nutriționale cât și a calității cerealelor destinate morăritului”, a explicat Håkan Pleijel, profesor de științele mediului din cadrul Departamentului de Biologie și Științele Mediului al Universității din Gothenburg.

‹ adv ›

Cercetătorii Håkan Pleijel și Johan Uddling au rezumat modalitatea prin care nivelul de dioxid de carbon, crescut artificial în cadrul experimentului, a afectat indicii recoltei și conținutul de proteină al grâului. Studiul cuprinde date culese de pe 43 de parcele experimentale, unde au fost cultivate 17 varietăți diferite de grâu. Experimentele s-au desfășurat în zece țări, de pe patru continente. Concluzia studiului este limpede: „Nivelul crescut de dioxid de carbon deseori duce la creșterea producției de cereale, dar duce de asemenea și la reducerea calității, sub forma unui conținut mai mic de proteină”, a declarat prof. Pleijel.

Grâul, împreună cu orezul, reprezintă cele mai importante culturi cerealiere pe plan mondial, din punctul de vedere al cantităților. De asemenea, grâul are un conținut neobișnuit de bogat în proteine, iar această cultură a furnizat speciei umane cel mai mare aport de proteină. Conținutul scăzut de proteină din grâu ca urmare a nivelului ridicat de dioxid de carbon reprezintă, așadar, o serioasă consecință negativă a schimbărilor atmosferice cu care ne confruntăm.

Unul dintre motivele pentru care conținutul de proteină din grâu scade în timp ce nivelul dioxidului de carbon crește, este acela că asimilarea azotului nu se face în același ritm cu creșterea grâului, producându-se un fel de efect de diluare. Totuși, nivelul crescut al dioxidului de carbon reduce conținutul de proteină din grâu, chiar dacă producția de grâu nu se modifică.

‹ adv ›

„Acest fapt arată că dioxidul de carbon are un impact negativ asupra capacității plantelor de a absorbi azotul”, continuă prof. Pleijel. „Aceasta este o nouă și neașteptată descoperire, pe care trebuie să o aprofundăm pentru a-i înțelege cauzele”.

Studiile de laborator au dovedit că nivelul crescut al dioxidului de carbon perturbă procesele prin care plantele transformă azotul din moleculele inorganice de nitrați în azotul care intră în componența proteinelor.

Johan Uddling și prof. Pleijel investighează acum dacă efectele pe care le-au descoperit și demonstrat în cazul grâului se produc și în cazul altor cereale. „Rezultatele noastre indică faptul că reducerea conținutului de azot și proteină, produsă ca urmare a nivelului ridicat de dioxid de carbon, reprezintă un efect generalizat al culturilor și nu poate fi explicată doar printr-o utilizare sporită a îngrășămintelor”, adaugă Uddling.

‹ adv ›

Așadar, efectul pozitiv pe care îl înregistrează creșterea nivelului de dioxid de carbon în ceea ce privește producția de cereale are un efect secundar, sub forma reducerii valorii nutritive a celei mai importante surse de hrană.

„Aceasta reprezintă o consecință semnificativă pe care creșterea nivelului de dioxid de carbon o are asupra securității alimentare globale”, concluzionează prof. Pleijel. 

Sursa: recolta.eu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›