‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 mai, 2024
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNoțiuni elementare de genetică - evidența genetică în ferme

Noțiuni elementare de genetică – evidența genetică în ferme

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Genetica este știința care se ocupă cu studierea eredității și variabilității organismelor. Cunoașterea noțiunilor elementare despre genetică permite crescătorilor de animale să asigure un management mai eficient al raselor de animale agricole crescute, dezvoltarea/ameliorarea fondului genetic al acestora și asigurarea trasabilității pe lanțul valoric ”animal-descendentă-producție”.

În acest articol, realizat în baza recomandărilor lui Masner Oleg, doctor în științe, profilul științific – Zootehnie, vom discuta despre principalele noțiuni și cum acestea ne pot ajuta pentru atingerea scopurilor menționate mai sus.

Genetica are legile sale, care sunt universale pentru toate organismele vii – de la microbi până la animale, inclusiv și om.

Ereditatea reprezintă transmiterea caracterelor părinților către următoarele generații (descendenți), iar Variabilitatea – deosebirile care există între părinți și descendenți sau între rude.

Totalitatea informației genetice pe care o deține un organism viu formează genotipul acestuia, gena fiind purtătorul informației genetice care este codată în ADN.

Purtătorul principal al genelor este cromozomul, iar numărul de cromozomi în celulele somatice a unui organism viu, este specific și diferit – (Om – 46; taurine – 60; caprine – 60, cal – 62; ovine – 54; etc.) formând cariotipul.

‹ adv ›

Cunoașterea Eredității ȘI Variabilității caracterilor morfoproductive la animale – reprezintă obiectivul principal al cercetărilor fundamentale și aplicative în creșterea, reproducerea și selecția animalelor de interes zootehnic.

Sub aspect practic, trebuie conștientizat faptul că ținerea unei evidențe a geneticii animalelor crescute în fermă NU este POSIBILĂ FĂRĂ:

  • IDENTIFICAREA ȘI ÎNREGISTRAREA ANIMALELOR (CIA/SITA), procese reglemetate prin LEGEA Nr. 231 din 20-07-2006 „privind identificarea şi înregistrarea animalelor” cu modificările ulterioare.

Conform Legii, responsabilitatea privind identificarea și înregistrarea animalelor revine proprietarului animalelor.

‹ adv ›
  • EVALUAREA ȘI APRECIEREA PRODUCTIVITĂȚII cu ÎNREGISTRAREA DATELOR în registre zootehnice și de prăsilă sau direct în bazele de date dezvoltate în aceste scopuri.

Pentru fiecare specie și în funcție de rasă de animale evaluarea este reglementată de instrucțiunile de bonitare ce reprezintă acte normative de ramură cu standarde de rasă.

Evaluarea performanțelor productive și genetice este o procedură obligatorie pentru implementarea programelor de ameliorare genetică.

  • ȚINEREA EVIDENȚEI REPRODUCȚIEI ANIMALELOR conform planului de împerecheri/însămânțări (LEGEA  ZOOTEHNIEI).
  • RESPECTAREA CADRULUI NORMATIV PRIVIND CONTROLUL ȘI MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII ANIMALELOR (LEGEA Nr. 221 din 19-10-2007 privind activitatea sanitar-veterinară, cu modificările ulterioare).

Înregistrarea datelor de bonitare (evaluare) a taurinelor de lapte în registru permite monitorizarea fiecărui animal în cireadă.

Pentru animalele de rasă este obligatorie completarea fișelor individuale a animalelor de reproducție.

În baza fișelor individuale se perfectează pașapoartele de rasă – document obligatoriu pentru comercializarea resurselor genetice.

Programele de selecție și ameliorare genetică a raselor sunt documente complexe elaborate de societatea de ameliorare/reproducție a unei rase, care sunt autorizate pentru implementare și monitorizate de organele competente de stat.

Mai multe detalii aflați în video-ul de mai sus.

Acest articol a fost elaborat cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în cadrul proiectelor implementate de către Unitatea Consolidată pentru implementarea Programelor IFAD.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›