Proiectul de Lege cu privire la finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole, modificările regulamentului de subvenționare pentru 2024, constituirea Camerelor Agricole, implementarea strategiei FARM pentru 2024-2026, planurile de viitor și alegerea președintelui FARM au fost discutate și aprobate de membrii consiliului FARM, împreună cu echipa națională.
Ședința a avut scopul atât de a comunica principalele modificări în regulamentul de subvenționare și de a decide poziția FARM vizavi de aceste schimbări, dar și de a consolida consiliul de administrare recent ales.
Consiliul este tânăr, cu o reprezentare din diferite sectoare ale agriculturii, acoperind întreaga țară și respectând egalitatea de gen.
Echipa consiliului de administrare FARM este energică, cu viziuni clare, dispusă să se implice pentru a îmbunătăți situația din sector.
Dorința fermierilor de a participa civic ne motivează și încurajează să credem că putem continua să „creștem împreună!”.
Consilierii, în frunte cu directorul executiv FARM, Aurelia Bondari, au discutat despre proiectul de lege cu privire la finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole, inițiat pentru armonizarea cadrului regulator la politica agricolă europeană.
De asemenea, s-a discutat aprins despre clasificarea actuală a antreprenorilor agricoli și modul în care se repartizează bugetul de subvenționare.
Crearea Camerelor Agricole și rolul acestora în prestarea serviciilor de consultanță agricolă și facilitarea dialogului dintre fermieri și autorități a fost un alt subiect de discuție.
Consilierii și-au exprimat interesul de a participa activ în proces și, totodată, și-au exprimat îngrijorarea față de insuficiența resurselor umane pentru realizarea acestui proiect ambițios.
FARM, fiind lider în Republica Moldova în implementarea programelor de extensiune, oferirea serviciilor de dezvoltare a afacerilor agricole și reprezentarea intereselor membrilor săi în dialogul cu autoritățile publice, înțelege foarte bine gradul de efort necesar pentru crearea unor Camere Agricole funcționale.
În contextul schimbărilor menționate, am elaborat o strategie cu o viziune clară privind pașii ce trebuie întreprinși.
Pentru îndeplinirea acesteia, avem nevoie de implicarea consilierilor, care sunt direct conectați cu fermierii și înțeleg cel mai bine nevoile acestora, a accentuat lidera FARM, Aurelia Bondari.
Un moment important al ședinței a fost alegerea noului președinte FARM.
Cu un vot majoritar, funcția a fost încredințată lui Dumitru Vartic, care are o experiență de peste 12 ani în domeniul agricol și deține și funcția de vicepreședinte pe agricultură în raionul Hîncești.
Abilitatea de a jongla între cele două sfere îi conferă o cunoaștere profundă a provocărilor și oportunităților din sector.
Noul președinte a mulțumit pentru încrederea acordată de membrii consiliului și a promis că va face tot ce-i stă în putere pentru a obține rezultate frumoase împreună.
Noi îi spunem „bun venit în echipă” și, împreună, să ne menținem statutul de lider!
Cu o nouă strategie și un președinte dedicat, FARM este pregătită să sprijine fermierii și să promoveze interesele agriculturii la nivel național și european.
Comentarii