‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNu avem laboratoare pentru a efectua analize solicitate la export

Nu avem laboratoare pentru a efectua analize solicitate la export

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii și exportatorii autohtoni care investesc în tehnologii și produc conform standardelor demonstrează an de an că fructele, strugurii și alte produse autohtone pot ajunge în zeci de țări ale lumii și sunt apreciate de consumatorii.

Spre regret însă, din cauza faptului că în țară nu avem laboratoare dotate pentru realizarea mai multor analize, producătorii sunt nevoiți să transmită mostre în alte țări, suportând cheltuieli suplimentare.

Spre exemplu, pentru „perclorați” și „clorați”, substanțe necesare de a fi determinate în fructe și struguri (analize solicitate de unii cumpărători din UE), analizele nu pot fi realizate în Moldova.

„Noi am exportat strugurii anul trecut în Polonia și am întâmpinat probleme la realizarea analizei. Întrucât în Moldova reprezentanții laboratoarelor nici nu au auzit de așa ceva, noi am efectuat analiza în Polonia și am garantat existența unui lot omogen ce urma sa ajungă pe piața poloneză”, explică Nicolae Grigorița, Bivol SRL.

‹ adv ›

*Comisia Europeană a publicat 2 noi reglementări în vara anului 2020. Acestea stabilesc nivelurile maxime pentru clorați și perclorați din produsele alimentare.

Pentru perclorat, nivelul maxim admis este de 0,05 mg/kg. Nivelul maxim admis de clorat este:

  • 0,3 pentru curmale și smochine;
  • 0,7 pentru măslinele de masă;
  • 0,1 pentru nucile comestibile;
  • 0,05 mg/kg pentru majoritatea celorlalte fructe și legume. Inclusiv fructe și legume congelate.
Analiza cloraților și percloraților realizată în UE

În plus, analiza unor metale grele nu poate fi realizată în Moldova.

‹ adv ›

Chiar și pentru unele produse omologate nu este posibil de a fi efectuată analiza de laborator (nu sunt dispozitivele necesare) la substanțele active prezente în acestea.

Astfel, agricultorii sunt nevoiți să se conducă după catalogul produselor omologate și, paralel, de lista substanțelor active posibil a fi analizate în Moldova.

Acest lucru creează mari dificultăți, implică mai multe resurse și necesită timp mai mult. Astfel, produsele autohtone devin mai puțin competitive pe piața externă.

‹ adv ›

Producătorii speră că autoritățile vor lua în calcul necesitățile sectorului și vor investi rațional resursele existente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›