‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriO companie petrolieră a ajuns în insolvabilitate

O companie petrolieră a ajuns în insolvabilitate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La cererea unui grup de persoane fizice, o instanţă de judecată a constatat insolvabilitatea Basapetrol SRL şi a decis intentarea procesului de insolvabilitate față de această companie, transmite mold-street.com.

Din decizie nu este clar motivul din care s-a ajuns la această situaţie.

Dar mai multe cereri în instanţe, depuse de diverse companii pentru recuperarea datoriilor de la Basapetrol, arată că aceasta se află într-o situaţie financiară dificilă.

‹ adv ›

Datorii la bugetul de stat

Astfel, doar faţă de bugetul de stat şi instituţiile bugetare datoriile companiei depăşesc în prezent cifra de 3,5 milioane lei, iar anterior unele companii petroliere au pus sechestru pe active ale Basapetrol pentru a recupera sume de câteva milioane lei.

Instanţa de insolvabilitate a ridicat dreptul lui Constantin Medvițchi de a gestiona Basapetrol şi a propus debitorului „să desemneze în termen de 10 zile de la data publicării hotărârii de intentare a procesului de insolvabilitate, reprezentant persoană fizică pentru a reprezenta interesele societăţii şi ale asociaţilor şi a participa în cadrul procedurii de insolvabilitate din numele debitorului”.

În calitate de administrator al insolvabilităţii Basapetrol a fost desemnat administratorul autorizat Marcel Lungu, care a fost obligat de instanţă să notifice creditorii debitorului „despre înregistrarea cererilor de validare a creanţelor în vederea întocmirii tabelului definitiv al creanţelor, precum şi să facă un apel special în adresa creditorilor garantaţi cu propunerea de a preciza neîntârziat bunurile asupra cărora deţin un drept preferenţial, până pe 23 octombrie 2024”.

‹ adv ›

La fel, el urmează să verifice, să întocmească şi să prezinte instanţei de insolvabilitate tabelul definitiv al creanţelor şi un raport amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au condus la insolvabilitate, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabile şi premisele angajării răspunderii acestora în condiţiile legii, până la data de 7 noiembrie 2024.

A deţinut o reţea de 22 de benzinării

Basapetrol SRL a fost fondată în 2007 şi până în 2020 a fost deţinută de Valentina Chironda, iar în prezent figurează doi asociaţi: Alexei Chironda şi Serghei Pancenco.

În 2019-2020 compania deţinea o reţea de 22 de benzinării şi intra în top 10 operatori pe piaţa comerţului cu amănuntul de produse petroliere.

‹ adv ›

În 2019 Basapetrol a înregistrat venituri de circa 247 milioane lei şi un profit de 4,5 milioane lei, dar treptat veniturile s-au diminuat semnificativ, iar compania a început să înregistreze pierderi.

Astfel, anul trecut veniturile Basapetrol au coborât la doar 17,34 milioane lei, în timp ce piederile au constituit aproape 13,9 milioane lei.

Conducerea companiei susţine că de fapt Basapetrol este în proces de insolvenţă şi are activitate sistată încă din mai 2023.

Potrivit raportului anual, de vină pentru situaţia creată sunt: războiul din Ucraina, fluctuația majoră a preţurilor la carburanţi; renunţarea de către companie la activitatea de import şi vânzarea en gros a produselor petroliere; înăsprirea condiţiilor de creditare din partea Băncii Naţionale a Moldoveişi, respectiv, a băncilor comerciale în condiţiile în care compania se creditează intens.

Printre alţi factori sunt menţionaţi rata mare a inflației în Moldova în 2022-2023, majorarea salariului mediu pe economie (a dus la creşterea cheltuielilor) şi fenomenul de migraţie masivă a populatiei, care a afectat considerabil piata internă de desfacere a Basapetrol.

Menţionăm că şi alte companii petroliere au intrat în insolvenţă, iar anul trecut numărul stațiilor de alimentare cu benzină și motorină s-a redus cu 91 de unități, arată date ale ANRE.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›