‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCooperativele energetice - o experiență de succes în Europa care poate ajunge și în...

Cooperativele energetice – o experiență de succes în Europa care poate ajunge și în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O experiență de succes în Europa poate ajunge în Moldova. Consolidarea furnizorilor de energie regenerabilă în cooperative energetice, după modelul european, poate contribui la crearea noilor locuri de muncă în mediul rural.

Este opinia experților organizației neguvernamentale „Gutta-Club”, care, recent, au finalizat prima etapă a unui proiect menit să dezvolte modele alternative de afaceri pentru energia regenerabilă și eficiența energetică în Moldova. Beneficiarii proiectului au aflat cum pot fi create locuri de muncă și venituri pentru femei și bărbați în mediul rural, și nu numai, cum poate crește ponderea energiei din surse regenerabile reducând vulnerabilitatea economică față de sursele tradiționale de energie.

Realizat din fonduri UE, cu sprijinul organizației germane „Femeile din Europa pentru un Viitor Comun” (WECF), proiectul a adus pentru prima dată în R. Moldova conceptul de cooperativă energetică.

‹ adv ›

Cooperativele energetice – un model european

Cooperativele energetice sunt asociații autonome de persoane, care se  unesc în mod voluntar pentru a satisface nevoile lor comune și așteptările de ordin economic, social și cultural prin intermediul organizării unei afaceri bazate pe principiul asumării comune și a controlului democratic în domeniul energiei.

Cooperativele se bazează pe implicarea personală și  contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului, stimularea încrederii cetățenilor în abilitățile lor, creând astfel capitalul social. Cooperativele se bazează pe valori precum ajutor și responsabilitate reciproce, democrație, egalitate, echitate și solidaritate.

Participanții la prima instruire privind cooperativele energetice // FOTO: Gutta-Club

Iurii Leu, coordonator de proiect, AO „Gutta-Club”, spune că prin crearea și dezvoltarea cooperativelor energetice și a proiectelor de  energie regenerabilă sunt facilitate crearea de noi locuri de muncă. La fel, crește independența energetică și importanța economică a regiunilor, se  contribuie semnificativ la economia întregii țări. Dar, atât timp cât oamenii nu conștientizează necesitatea de a stabili astfel de cooperative și nu solicită funcționarilor să dezvolte legi adecvate, este problematic ca schimbările să aibă loc.

‹ adv ›

Actualmente, aproximativ 250 de milioane de fermieri din țările în curs de dezvoltare sunt incluși în procesul de cooperare. Cooperativele energetice funcționează cu succes în Germania, Franța, Suedia, Norvegia, Danemarca etc.

Astăzi, în Republica Moldova nu există cooperative energetice. „Gutta-Club” a realizat un studiu de fezabilitate, arătând că deși cadrul legal din R. Moldova nu reflectă noțiunea de cooperativă energetică, totuși nu sunt nici impedimente pentru constituirea de astfel de asocieri. Cu susținerea proiectului, urmează a fi acordate asistență practică și juridică în crearea unuia sau mai multor cooperative energetice în R. Moldova, bazate pe experiența furnizorilor de servicii existente privind energia din surse regenerabile și eficiență energetică.

Avantaje pentru fiecare familie

Statisticile arată că 30% din cheltuielile unei familii sunt costuri pentru energie și încălzire. Fie că procurăm lemne, fie că utilizăm energia electrică sau gazul pentru încălzirea locuințelor și alte activități casnice, în fiecare lună renunțăm benevol la o bună parte din bugetul familiei pentru achitarea acestor servicii. Potrivit experților organizației neguvernamentale „Gutta-Club”, soluția la nivel individual, și nu numai, este folosirea energiei regenerabile. Cu cât mai mult va crește ponderea acesteia, cu atât mai mult  se va reduce vulnerabilitatea economică față de sursele tradiționale de energie.

‹ adv ›

Petru Comarov, expert energetic al AO „Gutta-Club”, a calculat că un singur colector poate încălzi absolut gratuit aproximativ 10 000 litri de apă la o temperatură de până la 65 de grade. Aceasta este echivalentul încălzirii de 100 de ori a apei până la aceași temperatură cu un boiler electric de 100 de litri.

Din păcate, unitățile comerciale vând extrem de costisitor instalațiile ce folosesc energie din surse regenerabile, ceea ce le fac greu accesibile majorității cetățenilor. Potrivit lui Petru Comarov, cetățenii sunt destul de capabili (punct de vedere financiar și tehnic) pentru a face singuri sau în grup aceste instalații. În acest scop, „Gutta-Club” a reușit din 2012 până în prezent să ofere zeci de instruiri pentru asamblarea, instalarea și folosirea cu randament a diferitor tipuri de colectoare solare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›