În 2011, managerul companiei „AgroBioBrichet” SRL, Oleg Donoagă, a renunțat la slujba de funcționar public și s-a lansat în proiecte de valorificare a energiei regenerabile. Mai exact, s-a specializat în producerea brichetelor din resturi vegetale, iar de curând compania sa prestează și servicii de proiectare a centralelor termice care funcționează pe bază de biomasă.
Omul de afaceri s-a convins că în afară de faptul că micșorează facturile pentru încălzire, folosirea combustibilului bio favorizează și deschiderea de noi locuri de muncă. În satul Feștelița, raionul Ștefan-Vodă, unde compania a deschis o fabrică de producere a brichetelor, au fost create 8 locuri de muncă. „Am hotărât să le oferim țăranilor din localitate șansa de a munci și în perioada rece a anului, pentru că vara sunt ocupați în gospodăria țărănească. La finele anului 2011 aveam deja locuri de muncă pentru 24 de oameni”, explică Oleg Donoagă.
Pe parcursul unui an, fabrica din Feștelița poate produce 4 mii de tone de brichete. Producătorul spune că această cantitate este suficientă pentru a încălzi pe timp de iarnă 30 de școli sau grădinițe. Brichetele reprezintă un combustibil solid, produs din deșeuri vegetale, în special din paie. Ele sunt considerate cel mai rentabil combustibil și sunt utilizate în majoritatea țărilor europene. „Este un produs ecologic pur, deoarece la producerea lui nu se folosesc substanțe suplimentare. Paiele sunt presate la o temperatură înaltă, capătă formă cilindrică și o duritate ridicată, ceea ce permite păstrarea îndelungată a lor”, explică Oleg Donoagă. El afirmă că pentru utilizarea brichetelor nu este necesară neapărat procurarea unui anumit tip de instalații de încălzire. Brichetele ard chiar și în sobele obișnuite.
Tot mai mulți moldoveni devin adepți ai combustibilului bio
Oleg Donoagă intenționează să-și extindă afacerea și a creat o nouă bază de producere a brichetelor în orașul Drochia, care ar urma să devină cea mai mare din Republica Moldova. El susține că în ultimii ani a observat un interes tot mai mareal moldovenilor față de combustibilul bio, întrucât acesta îi ajută să facă economii: „Oamenii care înțeleg ce beneficii aduce biomasa, se reorientează foarte rapid spre acest tip de combustibil. Dar, din păcate, la noi piața încă nu s-a stabilizat.
Cerera este foarte mare, se lansează tot mai multe afaceri, însă nu toate întreprinderile produc brichete calitative. În consecință, consumatorii se dezamăgesc și nu mai vor să investească în combustibilul bio”. Omul de afaceri spune că, anual, dealurile Moldovei pot genera peste 2 milioane de tone de bio combustibil, iar această cantitate ar acoperi jumătate din importul de gaze naturale și 20 la sută din cele de energie electrică. Calculele sale arată că doar cu biomasa locală ar putea fi încălzite toate instituțiile publice din mediul rural, întrucât o tonă de brichete este echivalentă cu 5 metri cubi de lemn, 800 kg de cărbune sau cu aproape 500 de metri cubi de gaze naturale. Afacerile în domeniu trebuie susținute de stat.
De când activează în domeniul energiei regenerabile, Oleg Donoagă a vizitat mai multe țări europene care utilizează pe larg combustibilul bio. El este de părere că Republica Moldova ar trebui să împrumute unele practici de succes de peste hotare, cum ar fi, de exemplu, subvenționarea la etapa inițială a celor care își deschid afaceri sau procură utilaj de producere a combustibilului ecologic. „În Europa afacerile în acest domeniu sunt susținute de stat. Din păcate, noi nu beneficiem de niciun ajutor. Ca investiție, afacerea este destul de costisitoare. Echipamentele costă cel puțin 50 de mii de euro. În 2011, când am creat compania, am avut nevoie de peste 150 de mii de euro”, își amintește omul de afaceri.
Comentarii