Elizaveta Istrati şi fiul ei, Aurel, agricultori din satul Susleni, raionul Orhei, au lansat astăzi, 10 octombrie, un apel către ambasadele acreditate în Moldova, cerând azil politic din cauza persecuţiei la care spun că sunt supuşi de către organele de drept corupte din Republica Moldova.
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Elizaveta Istrati a relatat despre cum fiul său, Aurel, a luat în arendă mai multe pământuri lăsate în pârloagă în raionul Rezina şi le-a restabilit cu investiţii proprii. În 2013, bărbatul intenţiona să cumpere tehnică nouă după vinderea recoltei de porumb, grâu şi florea-soarelui. Cel de la care închiria anterior maşini pentru a lucra pământul, Oleg Gonţa, s-a oferit să-i împrumute bani pentru a cumpăra imediat tehnica de care avea nevoie şi a nu mai aştepta recolta. Crezându-l de bună credinţă, familia Istrati a împrumutat de două ori câte 2 milioane de lei, iar după al doilea împrumut au semnat un contract la notar, în care se stipula că vor întoarce banii în 30 de zile, fiind însă asiguraţi de Oleg Gonţa că e doar o formalitate şi că înţelegerea verbală anterioară rămâne valabilă, banii urmând a fi întorşi după vinderea roadei.
Cu banii obţinuţi, familia Istrati a cumpărat tractoare şi alte utilaje, tot de la firmele lui Oleg Gonţa, prin intermediul programului 2KR, plătind 30% din valoarea acestora, iar programul plătind restul 70%, astfel încât Oleg Gonţa a primit valoarea integrală. Conform Elizavetei Istrati, tehnica le-a fost livrată cu întârziere, iar Oleg Gonţa i-a dat judecată pentru escrocherie. Mai apoi au urmat dosare deschise simultan pentru neplata datoriilor şi insolvabilitate.
Potrivit lui Aurel Istrati, pe 24 decembrie 2013, instanţa de judecată de la Orhei a pus sechestru pe proprietăţile familiei. Administrator interimar a fost numit Marcu Griţcu, care a început vânzarea roadei şi a altor bunuri, pentru a întocmi apoi un inventar conform căruia întreprinderea lui Aurel Istrati şi gospodăria ţărănească a Elizavetei Istrati nu sunt capabile să plătească datoriile şi trebuie lichidate. Aurel Istrati spune că a fost arestat 20 de zile pentru a nu putea să împiedice aceste acţiuni.
„Această afacere a lor este bine pusă pe roate. Ei, după cum ne-am convins, au judecătorii lor, au oamenii lor în poliţie, procuratură şi noi suntem goniţi de la o instanţă la alta”, a declarat Elizaveta Istrati. Ea a mai menţionat că uneori era chemată, alături de fiul său, în mai multe instanţe în aceeaşi zi, nereuşind să fie mereu prezenţi la toate. Multe decizii au fost luate în lipsa lor. Totodată, mai multe plângeri pe care le-au depus la procuratura şi poliţia din Orhei au fost respinse, iar cele depuse la instituţiile centrale au fost redirecţionate înapoi către cele locale.
Aurel Istrati a prezentat presei un clip în care o maşină trimisă de Marcu Griţcu rupe poarta gospodăriei mamei sale cu un lanţ. Elizaveta Istrati a mai povestit cum lucrătorii au fost alungaţi de pe câmp cu automate, iar ea a fost bruscată atunci când a încercat să împiedice ridicarea bunurilor din gospodăria personală.
„Noi am suferit şi suferim în continuare, am simţit urmărirea, tortura, dar vrem să muncim şi nu vrem să umblăm cu mâna întinsă. De aceea, fac un apel public către toate ambasadele acreditate la Chişinău să ne acorde azil politic în oricare stat. Suntem gata să părăsim Moldova pentru a face agricultură şi a scăpa de urmărirea criminală. Suntem gata să dăm explicaţii oricărui ambasador care va manifesta interes”, a declarat Elizaveta Istrati.
Dosarul privind insolvabilitatea gospodăriei familiei Istrati va fi examinat pe 29 octombrie 2014 de către Curtea Supremă de Justiţie.
Comentarii