‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 mai, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaO femeie de afaceri din Briceni ne spune care este reţeta succesului în afacerile...

O femeie de afaceri din Briceni ne spune care este reţeta succesului în afacerile agricole

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Tatiana Căpățână este o femeie de afaceri din satul Cotiujeni, raionul Briceni. Acum 7 ani a inițiat o afacere cu mere și n-a dat greș. După mari străduințe a reușit să acceseze un credit oferit de Fondul pentru Provocările Mileniului (FPM). Cu banii obținuți antreprenoarea a construit un frigider cu o capacitate de 400 tone, în care a fost depozitată deja recolta de mere din anul curent.

Deși are un profil profesional departe de cel agricol și a lucrat mai bine de 20 ani în domeniul medical, în 2005, Tatiana Căpățână, împreună cu soțul său, decide totuși să își asume riscul de a iniția o afacere în domeniul agricol. La prima vedere pare a fi o fire modestă, dar reușește să îmbine iscusit toate rolurile pe care le are în viață: mamă, soție, bunică, profesionistă, manager, negociatoare și o împătimită a afacerii pe care o conduce cu succes.

În prezent antreprenoarea are în proprietate peste 27 ha de terenuri agricole, dintre care majoritate este livadă de tip intensiv, unde sunt cultivate 6 soiuri de mere foarte solicitate pe piață, care sunt exportate preponderent în Federația Rusă și Belarus, conform unui raport al FPM.

„Vom putea avea venituri în agricultură dacă vom ieși pe piață doar cu producție calitativă, sortată și păstrată în condiții adecvate, care sunt impuse de cumpărător. Iar creditul acordat de FPM Moldova îmi permite să am condițiile optime pentru păstrarea merelor și să sper la o creștere a veniturilor”, a menționat antreprenoarea.

La întrebarea care au fost factorii ce au determinat-o să inițieze o asemenea afacere, Tatiana Căpățână mărturisește că cea mai mare motivație pentru ea a fost bunăstarea copiilor săi. Ulterior însă, aspirația personală a inclus și soarta colectivului de angajați care muncește pe câmpurile SRL-ului pe care îl conduce și pe care îi percepe drept membri ai familiei.

La lucrările sezoniere numărul de angajați ajunge la circa 20-30 persoane, care sunt antrenați în diverse activități. Construcția frigiderului, în opinia femeii de afaceri, a venit ca o soluție la problema comercializării merelor la un preț mai atractiv.

‹ adv ›

„În viitorul apropiat este preconizată achiziția unei linii de sortare și eventual, procurarea tractoarelor necesare pentru lucrările din livadă. Dacă va fi amenajată hala de sortare, vor fi create alte noi locuri de muncă, că doar nu poate pleca toată lumea peste hotare”, spune femeia de afaceri.

Antreprenoarea spune că toate dificultățile pe care le-a avut a încercat întotdeauna să le rezolve cu tact și profesionalism. Remarcă totuși o problemă, că agricultura autohtonă este dependentă de condițiile climaterice, dar și această dependență poate fi remediată prin instalarea irigării prin picurare și prin plantarea soiurilor mai rezistente.

În rest, faptul că are o familie, un colectiv unde muncesc multe femei harnice și responsabile nu-i permite să cedeze greutăților și să le dezamăgească așteptările.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›