‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaO ieftinire a carburanților este puțin probabilă. Prețul petrolului s-a majorat cu 50% în...

O ieftinire a carburanților este puțin probabilă. Prețul petrolului s-a majorat cu 50% în câteva zile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Preţurile petrolului marca Brent au crescut brusc în câteva zile cu peste 50%, de la mai puţin 22 de dolari, pe 30 martie, la 34,7 dolari per baril, vineri, 3 aprilie, la închiderea burselor.

O astfel de creştere spectaculoasă a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că, anticipează un acord între Arabia Saudită şi Rusia cu privire la reducerea producţiei până la 10 milioane barili pe zi, notează Mold-street.

Totodată şi preşedintele Rusiei a anunţat că ţara sa este gata pentru un astfel de acord.

‹ adv ›

Aceste planuri vin după aproape o lună de zile de când preţul petrolului a coborât vertiginos de la 53 de dolari barilul la începutul lunii, la mai puţin de 22 dolari la finele lunii martie.

Evoluţia cotaţiei petrolului marca Brent în perioada 3 martie-3 aprilie 2020

Astfel, pandemia de COVID-19, corelată cu un război al preţurilor între cele două ţări petroliere a trimis cotaţia petrolului Brent – cotaţia internaţională – la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, tranzacţionându-se în jurul valorii de 20 de dolari per baril la finele lunii martie.

‹ adv ›

Menţionăm că, preţurile la petrolul rusesc marca Urals au coborât sub nivelul de 13 dolari/barilul, cel mai mic din anul 1999 şi deja nu mai acopereau costurile de transportare şi extragere.

Pe 2 aprilie 2020, Aleksandr Novak, ministrul energeticii din Rusia a anunţat că, preţul de cost de extracţie a unui baril de petrol în zăcămintele vechi din Rusia oscilează între 3 şi 7 dolari, în timp ce la noile zăcăminte se ridică la 15-20 dolari.

Mai adăugăm că, pe piaţa internă efectul prăbuşirii preţurilor la petrol la burse s-a făcut puţin observat. Şi asta pentru că preţurile la bursă sunt futures pentru petrolul livrat în lunile mai-iunie, iar combustibilul importat a fost produs din petrol mai scump.

‹ adv ›

Vineri, 3 aprilie, mai multe companii petroliere din Moldova a redus preţurile la motorină cu  55-60 de bani pentru un litru, până la 14,20-14,25 lei, cele la benzină cu 25 de bani (16,50-16,55 lei), iar gazul lichefiat s-a ieftinit cu 10-15 bani, până la 9,80 lei pentru un litru.

În ultima lună preţul benzinei pe piaţa internă s-a diminuat cu 11%, cel al motorinei cu circa 14%, iar al gazului petrolier lichefiat cu doar 5%. O ieftinire mai importantă este deja puţin probabilă în condiţiile deprecierii leului cu aproape 6% şi a crizei provocate de pandemie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›