‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleO nouă lovitură pentru fermieri. O bună parte din culturi - distruse de înghețuri

O nouă lovitură pentru fermieri. O bună parte din culturi – distruse de înghețuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Iarna cu temperaturi înalte ce au favorizat dezvoltarea bolilor, seceta hidrologică instaurată de câteva luni pe teritoriul țării, dar și pandemia pun la grea încercare fermierii. Pe lângă acestea, în ultima decadă a lunii martie au fost înregistrate temperaturi, care au afectat culturile de toamnă, pomii și arbuștii fructiferi.

Pe data de 30 martie, experții din sector au anunțat despre daunele produse de înghețuri în livezi. Potrivit acestora, în zona de centru a țării până la 70% din muguri la cais și 40% la cireș au fost afectați de înghețuri.

Astăzi, fermierii au scris în grupul Agrobiznes Club despre faptul, că în această noapte au fost înregistrate temperaturi de până la -8..-11°C în nordul țării, -8..-11°C în centrul țării și -8°C în sudul țării.

‹ adv ›

Potrivit experților, din cauza temperaturilor scăzute recolta de sâmburoase din acest an va fi compromisă, dar și unele specii sămânțoase, precum mărul, sunt afectate.

„În zona pomicolă centrală au fost înregistrate temperaturi de până la -11°C în această noapte. În aceste condiții, recolta de caise, piersici, dar și unele soiuri de cireș, prun și măr vor fi esențial afectate”, susține Sergiu Popa, expert în pomicultură.

Totodată, fermierii au anunțat despre faptul, că culturile de rapiță și grâu de toamnă au fost puternic afectate de îngheț. Totuși, estimarea stării culturilor și determinarea gradului de afectare de îngheț va fi posibilă peste câteva zile, iar fermierii speră că o parte din acestea își vor reveni.

„În raionul Cimișlia au fost înregistrate -8°C, iar câmpurile de rapiță și grâu sunt înghețate”.

„În raionul Glodeni am avut -10°C, nu știm care vor fi pierderile finale, deoarece și pentru următoarele zile sunt prognozate temperaturi reduse”.

„În raionul Briceni au fost -8°C, sperăm, totuși, că o parte din plante își vor reveni”, au scris fermierii în grupul nostru pe Viber.

Totodată, producătorii, dar și specialiștii din sector sunt revoltați de faptul că prognozele prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat „nu corespund cu realitatea”. Astfel, aceștia se așteptau la temperaturi de maxim -6°C, după cum au fost prognozate (vezi imaginea mai jos).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›