‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleO nouă șansă pentru Institutul Selecția: utilaj agricol și de laborator pentru înlesnirea cercetărilor

O nouă șansă pentru Institutul Selecția: utilaj agricol și de laborator pentru înlesnirea cercetărilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul proiectului „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria, a fost procurat pentru Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” utilaj agricol și de laborator pentru înlesnirea cercetărilor în ameliorarea culturii de soia.

Proiectul implementat de Donau Soja pune accent pe promovarea soiei nemodificate genetic, acordând suport și transfer tehnologic pe întreg lanțul valoric al soiei pentru a crește productivitatea și competitivitatea acestei culturi atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

Soia este o cultură cu o importanță majoră pentru nutriţia umană şi animală, datorită conținutului înalt de proteine, de aceea cererea este în continuă creştere. Iar în asolament soia este un premergător excelent pentru culturile de toamnă, îmbogățind semnificativ solul cu azot.

‹ adv ›

Pentru ca această cultură să se dezvolte în continuare în Republica Moldova, proiectul favorizează colaborarea între instituțiile de stat, cele de cercetare și sectorul privat.

Cu acest scop la data de 26 februarie în cadrul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din Bălți a avut loc un eveniment de donare a unei semănători și a utilajelor pentru detectarea micotoxinelor și semințelor modificate genetic.

„Astăzi a fost un eveniment foarte important pentru noi, deoarece au fost depuse eforturi semnificative din partea echipei ca să contribuie la sporirea capacităților Institutului „Selecția” și anume pentru ameliorarea culturii de soia. Au fost procurate în cadrul proiectului o semănătoare performantă care le va ușura munca cercetătorilor în domeniu, cât și va contribui la efectuarea lucrărilor cu o precizie mai înaltă, care va duce ulterior la performanțe mai bune.  Proiectul are o abordare complexă asupra dezvoltării întregului lanț valoric, nu doar a tehnologiei de cultivare. Implementarea standardelor de calitate este o altă componentă importantă, în acest context au fost donate 5 scanere pentru 5 instituții – 2 de stat, care nemijlocit au tangență cu testarea și omologarea soiurilor, ca acestea să asigure un control al calității asupra materialului semincer. Alte 3 companii sunt din sectorul privat, care nemijlocit lucrează cu producătorii achiziționând soia pentru a fi procesată sau exportată”,  a menționat Viorel Gherciu, Director al Reprezentanței Asociației Donau Soja Austria în Moldova.

Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone, prezentă la eveniment a apreciat dinamica ascendentă a relaţiilor moldo-austriece, menționând că pe parcursul anilor, Austria şi-a confirmat sprijinul pentru Republica Moldova în toate domeniile, inclusiv cel agrar, iar produsele ecologice și nemodificate genetic prezintă o prioritate.

‹ adv ›

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp Selecţia” din Bălți este specializat în ameliorarea și selecția culturilor agricole de câmp.

Această instituție poate asigura producătorii de soia din Moldova cu soiuri productive și calitative, iar pentru aceasta materialul semincer trebuie să fie produs conform standardelor de calitate. Directorul instituției de cercetare, Boris Boincean, ne-a povestit despre colaborarea și reușitele obținute cu sprijinul Donau Soja.

„Noi conlucrăm cu Asociația Donau Soja pe parcursul a 4 ani , organizând platforme demonstrative de diverse soiuri de soia, de testare a elementelor tehnologice, instruiri pentru producătorii agricoli și stagieri peste hotare pentru cercetătorii științifici ai Institutului. Colaborarea cu proiectul este complexă și nu ține doar de activități de producere dar si de activități educaționale si științifice. Semănătoare a fost mult așteptată, deoarece cea care o aveam  era uzată total, aceasta însă ne va permite să semănăm cu precizie înaltă pe parcele mici. Visul nostru e să dotăm cu tehnica necesară întreg Institutul”.

Potrivit coordonatorului de proiect pe componenta agricultură, dezvoltare și cercetare Ela Malai, acest suport va asigura trasabilitatea produsului și conformarea la standardele de calitate.

„Cu suportul Donau Soja a fost posibilă procurarea semănătoarei mecanice Zurn, potrivită pentru institutele de cercetare, deoarece permite să lucreze pe parcele mici cu o cantitate mică de semințe, asigurând rezultate viabile. De asemenea, au fost achiziționate 5 scanere pentru detectarea organismelor modificate genetic, care au fost donate: Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp “Selecţia” și companiilor private:  „Prograin Organic” SRL, Cooperativei de Întreprinzător „Agrostoc și „OLSEG VT” SRL. Scanerul este ușor de utilizat, concomitent poate prelucra 22 de probe și va permite eliminarea din lanțul valoric la etapa inițială a semințelor care au fost contaminate cu OMG . În continuare, urmează organizarea instruirilor individuale cu fiecare beneficiar a acestor scanere, cu un specialist din UE pentru a asigura un proces de lucru eficient”.

‹ adv ›

Spartac Chilat, cofondatorul companiei „Prograin Organic” SRL, crede că suportul proiectului Donau Soja este foarte important, dar totuși statul trebuie să fie principala forță care să împiedicice răspândirea produselor modificate genetic.

„Activăm în domeniul agriculturii ecologice, iar soia este o cultură obligatorie în asolament. Conlucrăm o periodă îndelungată și am beneficiat de asistență tehnică în cadrul acestui proiect. Scanerul primit ne va fi util și ne va ajuta să evităm situații neplăcute, dearece constant ne-am confruntat  cu problemele soiei modificate genetic, chiar și în cazul când noi livram semințe nemodificate genetic în gospodării, am întânit loturi de marfă care se întorceau cu OMG. Totuși, sperăm ca suportul cel mai important va veni de la autorități, căci cu un singur echipament nu putem stopa cultivarea și utilizarea soiei modificate genetic”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›