Grati Doina este o tânără producătoare care a lansat pe o rețea de socializare un apel către toți doritorii de a procura prune uscate. Agrobiznes a discutat cu Doina pentru a afla istoria ce stă în spatele prunelor uscate de la Strășeni.
„Deținem o livadă proprie în satul Negrești raionul Strășeni pe care am sădit-o în anul 2011 pe o suprafață de 5 hectare. Soiul pe care îl creștem este Stanley, cel mai bun soi pentru sănătate. Și nu o spun doar ca producător care dorește să-și vândă producția, ci chiar este un soi bun. Dispunem și de un depozit frigorific cu o capacitate de 400 de tone”, ne-a spus tânăra.
La moment, propune spre comercializare două tipuri de prune: prune hidratate și nehidratate.
„Prunele nehidratate sunt un produs ce nu are contraindicații, le pot consuma chiar și persoanele care nu folosesc zahărul sau copiii. Mă bucur foarte mult că, cetățenii noștri, dar și consumatorii în general au început să consume și să se intereseze de produsele naturale. Ei vor să vadă procesul de hidratare ca să se convingă că este unul în care nu se utilizează diferite substanțe interzise. Prunele nehidratate pot fi preparate după propriul gust. La moment, avem saci a câte 35-40 de kilograme, în total aproximativ 19 tone de prune. Le vindem cu prețul de 25 lei/kg. Facem livrări în Chișinău. În urma participării la târgul de struguri care s-a desfășurat pe 31 martie curent am reușit să găsim și câțiva cumpărători cărora le livrăm prune. La târg am comercializat circa 2,8 tone de prune. Am dori să fie organizate mai multe târguri de acest fel, pentru că sunt de mare ajutor pentru producătorii care stau cu mere, struguri, prune. Este o platformă frumoasă de a interacționa cu consumatorii, de a asculta cerințele lor, astfel ca în anul viitor să producem marfa conform solicitărilor expuse. Suntem foarte mulțumiți organizatorilor pentru tot suportul și efortul pe care l-au demonstrat”, a mai spus Doina.
Eroina noastră spune că este primul an în care au uscat prune. De obicei, le comercializau în stare proaspătă.
„Suntem începători, până la moment noi comercializam prunele în stare proaspătă. În anul trecut, fiind situația în care am avut o recoltă destul de mare, dar nu și piață de desfacere, am fost nevoiți să uscăm prunele pentru a nu avea pierderi”.
Întrebată dacă problemele cu care s-au confruntat în anul 2018 nu o face să se gândească să renunțe la agricultură fiind încă destul de tânără pentru a se aventura în afaceri din alte domenii, Doina ne-a spus că ea crede că tot ce nu o doboară o face mai puternică.
„Generația din care fac parte, anii 90, am fost educați să fim puternici și ceea ce nu ne doboară ne facem să fim mai buni. Chiar dacă avem mai multe probleme cu care ne confruntăm pe parcursul anului nu cred că aș lăsa agricultura, ba din contra mesajele pe care le primesc zilnic mă motivează să merg mai departe. În anul curent, planificăm să plantăm viță de vie, soiul Moldova pentru că avem cumpărători din Federația Rusă care ne-au spus că doresc să cumpere struguri. Dar depinde de cum vom reuși să comercializăm prunele. Aceasta este sursa noastră de existență și sursa din care dorim să plantăm vița de vie”.
Prieteni, faceți cunoștință cu Doina Grati, tînărul agricultor de prune. Doina are de vînzare cîteva zeci de tone de prune uscate. Prețul pentru prunele nehidratate 25 lei/kg. Prune hidratate 35 lei/kg. Livrarea in regiunile Chișinăului și suburbii pentru comenenzile de minim 5 kg.Tel/Viber 069150517Fii mai bun, susține agricultorul autohton! #showmustgoon
Geplaatst door Show must go on-susține agricultorul autohton op Zondag 7 april 2019
Doritorii de a ajuta producătorii din țară să-și comercializeze stocurile de producție o pot face cumpărând produse autohtone.
Si cum o pot gasi potentialii cumparatori dupa ce au citit articolul .?
0691 50 517 acesta este numarul de contact al Doinei sau o gasiti pe facebook.