O tulpină nouă de rugină a grâului se extinde în Europa, Africa și Asia, amenințând sursele de hrană și mijloacele de trai pentru mai mult de un miliard de persoane. Transportați de vânt, sporii de rugină a grâului se pot răspândi rapid pe distanțe lungi, cauzând pierderi de până la 100% la soiurile de grâu netratate sau sensibile.
FAO a publicat o carte în limba rusă, care rezumă 25 de ani de cercetări științifice privind bolile la grâu, oferind oamenilor de știință constatări importante privind protecția și creșterea plantelor și oferind informații cu valoare practică agricultorilor, marilor producători de mărfuri și specialiștilor în protecția plantelor.
Culturile de grâu contaminate cu rugină prezintă frunze galbene, tulpini negre și boabe sparte. Boala este o problemă serioasă în multe state, lovind în special micii fermieri.
„Dezvoltarea soiurilor de grâu rezistente și promovarea acestora în rândul agricultorilor este cheia pentru a limita daunele și pentru a lupta împotriva ruginii agresive și a altor boli. Noua carte prezintă informații valoroase atât pentru oamenii de știință, cât și pentru agricultori, pentru a înțelege mai bine natura bolilor la grâu și pentru a aplica o abordare integrată pentru o creștere durabilă a randamentului”, a spus Hafiz Muminjanov, ofițer agricol FAO.
„Monitorizarea și supravegherea bolilor, verificarea soiurilor comerciale și a celor cultivate de micii fermieri în punctele locuri fierbinți și utilizarea inoculării artificiale sunt pași importanți pentru prevenirea pierderilor”.
Expansiunea agresivă a focarelor de rugină a grâului reprezintă o amenințare gravă la adresa securității alimentare și a alimentației regionale, a adăugat Muminjanov. Monitorizarea continuă și gestionarea programatică a bolii sunt esențiale.
Murat Koyshibayev, autor al cărții de 365 de pagini, a lucrat timp de mai mult de 25 de ani în strânsă colaborare cu Centrul internațional pentru îmbunătățirea porumbului și a grâului și cu Centrul internațional pentru cercetarea agricolă în zonele uscate. De asemenea, a participat la numeroase expediții organizate de FAO pentru efectuarea de cercetări fitosanitare asupra culturilor de grâu în Asia Centrală și Kazahstanul de Nord.
Ca organizație membră a inițiativei Borlaug Global Rust, FAO sprijină eforturile de monitorizare și gestionare a bolilor de rugină a grâului. Organizația joacă un rol important în instruirea ofițerilor și fermierilor, consolidând legăturile dintre instituții și părțile interesate și consolidând relațiile dintre cercetători, organizațiile de extindere și agricultori. FAO ajută, de asemenea, în situațiile de urgență atunci când este necesar.
În lupta împotriva bolilor grâului, FAO asigură experții din țările afectate cu suport tehnic și instruire pentru a-și îmbunătăți abilitatea de a detecta și de a face față în mod eficient focarelor emergente de rugină a grâului. De asemenea, oferă un forum pentru efectuarea de sondaje și colectarea probelor de rugină pentru noi investigații.
Cartea poate fi descărcată aici.
Comentarii