‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 ianuarie, 2025
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleObiectivul proiectului pentru creșterea competitivității sectorului de soia în Moldova: Ne propunem să promovăm...

Obiectivul proiectului pentru creșterea competitivității sectorului de soia în Moldova: Ne propunem să promovăm producerea de soia nemodificată genetic

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Soia este una dintre cele mai importante, dar totodată și deosebite culturi. În doar 3-4 luni, planta reușește să sintetizeze o cantitate ridicată de proteine și substanțe valoroase, astfel, devenind una dintre cele mai proteice culturi din lume. Anual, Europa importă aproximativ 40 de milioane de tone de soia, producția europeană acoperind doar 15% din necesar.

Astfel, ținând cont de condițiile climaterice și potențial, Republica Moldova ar putea beneficia de cererea de proteine vegetale, care este în permanentă creștere în Uniunea Europeană, sporind cantitățile de soia exportate în această regiune. În acest context, în aprilie 2018 a demarat Proiectul „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia„, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica și în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Pentru producătorii de soia din țară, acest lucru ar însemna oportunitatea de a valorifica mult mai eficient potențialul existent, de a pătrunde pe noi piețe de desfacere și, într-un final, de a obține o rentabilitate mai sporită a afacerilor, dacă vor respecta condițiile de producere.

‹ adv ›

„Ne propunem să promovăm producerea culturii de soia nemodificată genetic în rândurile agricultorilor din Moldova. Necesitatea de a aplica aceste schimbări a fost generată de cererea consumatorilor, care optează pentru produse de calitate. Fiecare din noi își dorește să cunoască „ce are în farfurie”, iar noi ne propunem să punem la dispoziția consumatorului acea siguranță în alimentele pe care le consumă. Soia este utilizată pe larg atât în consumul uman, cât și pentru producerea diverselor nutrețuri pentru animale. Ne dorim ca, prin implementarea acestui proiect, fiecare consumator să fie cât mai sigur de alimentele pe care le mănâncă. Standardele create de Donau Soja permit controlarea întregului lanț valoric. Asigurăm trasabilitatea produselor și, concomitent, oferim producătorilor oportunitatea de a cultiva culturi cu adevărat eficiente economic”, a explicat Olga Sculea, Coordonator pentru Managementul Calității și Certificare în cadrul Proiectului.

Schimbările și scopurile propuse în cadrul Proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia”, ar fi practic imposibil de realizat fără implicarea Organismelor de Certificare. Pentru a spori abilitățile acestora, dar și a le conforma standardelor Non-GMO și Donau Soja, a fost organizat un curs de instruire în perioada aprilie – iunie 2019, la care au participat 3 Organisme de Certificare locale, care și-au exprimat intenția de colaborare cu proiectul, precum și reprezentanți ai MADRM.

„În perioada 25-26 iunie curent, a fost organizat un traning pentru Organismele de Certificare care vor deveni potențiali parteneri ai proiectului. Pe parcursul a două zile, reprezentanții organismelor de certificare au putut să-și consolideze cunoștințele teoretice obținute în cadrul unui curs de instruire introductive online organizat în luna aprilie curent, la care au fost reflectate aspectele generale ale Standardelor Donau Soja/Europe Soya și Standardul Non-GMO Danube Region. Aceste companii, care își au sediile centrale în Europa, au obținut cunoștințele necesare pentru a certifica producătorii, colectorii, traderii și procesatorii de soia din Moldova conform Standardelor sus-menționate. Totodată, Organizația Donau Soja a elaborat și pune la dispoziția producătorilor Manualul Bunelor Practici de cultivare a soiei în Republica Moldova, care are scopul de a recomanda cele mai utile practici și tehnologii de producerea a soiei nemodificate genetic”, a mai adăugat Olga Sculea.

‹ adv ›

Și pentru că, cel mai bine cunosc anumite particularități cei ce deja implementează Standardele Donau Soja și Europe Soya, pentru a realiza instruirile au fost invițați doi experți internaționali în domeniu din Austria și Serbia. Iar în cadrul SRL „Accesal Grup” din raionul Sângerei satul Pepeni, a fost efectuat un atelier practic, sub formă de simulare de audit, fiind vizitate atât câmpurile, cât și depozitul producătorului. Au fost efectuate teste rapide pentru stabilirea indicelui pozitiv sau negativ OMG, atât pentru boabele de soia (roada anului 2018), cât și masa verde din anul curent.

Martin Aigner, Șeful Departamentului Managementul Calității și Certificare Donau Soja, a fost unul dintre cei doi experți care a explicat particularitățile certificării culturii de soia conform Standardelor Donau Soja.

„Standardele Donau Soja, Europe Soja și Non-GMO Danube Region, garantează calitatea producției și devin din ce în ce mai populare în Europa, iar în Republica Moldova urmează să aprobăm unul sau mai multe Organisme de Certificare ce vor asigura certificarea în conformitate cu acestea. Astfel, traningul organizat pe parcursul acestor zile este absolut necesar, oferind noi cunoștințe și deprinderi, atât teoretice, cât și practice, cu scopul efectuării inspecțiilor de audit și certificare din Moldova. Prin prisma acestei instruiri am încercat să înglobăm cât mai multă informație utilă. Fiind la ultima etapă, pot menționa că, reprezentanții Organismelor de Certificare sunt auditori buni, profesioniști și bine instruiți pentru inspecțiile Donau Soja și Europe Soya. Astfel, vom avea companii de certificate și în Moldova, iar auditele viitoare vor fi efectuate de colegii noștri, potențialii parteneri: SGS Moldova, Control Union Dnjestr si CERES GmbH, care urmează să fie aprobați”, a menționat Martin Aigner.

‹ adv ›

Despre aspectele practice, în cadrul instruirilor, a vorbit Miodrag Miodragovic, Manager Relații Clienți în Novi Sad, Serbia, menționând că, modul în care a fost realizat cursul de instruire a permis viitorilor auditori să asimileze cât mai eficient informația, astfel, aceștia fiind pregătiți pentru provocările ce pot interveni la acest capitol.

„Practic, în aceste zile ne-am propus să fim cât mai aproape de potențialii parteneri – Organismele de Certificare. Am încercat să fim cât mai expliciți, simpli, dar, totodată, înglobând în cadrul instruirii realizate toată informația necesară pentru a realiza un audit corect. Realizarea acestuia este importantă, este nevoie să cunoști anumite particularități, pentru care am și optat în cadrul simulării de audit în teren. Am pus accent pe efectuarea corectă a analizelor, prelevarea probelor, atât din depozitul producătorului, cât și din câmpul acestuia, dar și alte aspecte importante ce vor permite obținerea certificării conform Standardului Donau Soja. Cred că, astfel pregătite, Organismele de Certificare își vor executa atribuțiile într-un mod profesionist”, a conchis Miodrag Miodragovic.

Spre finalul simulării de audit au fost prezentate și rezultatele probelor prelevate din cadrul depozitului și a câmpului de soia a SRL „Accesal Grup”, potrivit cărora, în boabele de soia stocate din anul 2018, dar și în masa verde din anul curent, nu au fost depistate urme de organisme modificate genetic.

Donau Soja sprijină partenerii și membrii săi în procesul de schimbare pentru a face față provocărilor sociale, de mediu și economice în producerea și consumul de soia.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›