‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 4 octombrie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOCOP - FAO prezintă proiectul de asistență tehnică pentru sectorul de struguri de masă...

OCOP – FAO prezintă proiectul de asistență tehnică pentru sectorul de struguri de masă din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul strugurilor de masă din Republica Moldova va obține sprijin prin intermediul inițiativei One Country One Priority Product (OCOP), condusă la nivel global de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Valoarea totală a proiectului de asistență tehnică a fost evaluată la 350.000 de dolari, acesta urmând să fie implementat pe parcursul a doi ani.

Pe 28 iunie a avut loc deschiderea atelierului de inițiere a proiectului FAO.

‹ adv ›

În cadrul evenimentului, au fost discutate necesitățile sectorului, inclusiv au fost prezentate datele și informațiile disponibile pentru analiza lanțului valoric din punct de vedere social-economic și de mediu.

În plus, evenimentul a avut drept scop identificarea domeniilor strategice prioritare care vor contribui la stimularea investițiilor în lanțul valoric și sporirea competitivității sectorului.

Ulterior, în baza priorităților strategice identificate la atelier, experții FAO și UNIDO vor efectua o cartografiere a lanțului valoric al sectorului strugurilor de masă.

‹ adv ›

Prin selectarea strugurilor de masă ca Produs Agricol Special, Republica Moldova recunoaște rolul sectorului de a contribui semnificativ la prosperitatea economică a țării, și la o alimentație sănătoasă și diversificată.

„Având cele aproximativ 130 de mii de tone de struguri, dintre care aproximativ 60% sunt exportate, sectorul se luptă cu creșterea costurilor de producție, acces limitat pe piață și o dependență crescută de materii agricole importate.

În Republica Moldova, în mare parte, vorbind de strugurii de masă, ne referim la un singur soi. Cerințele pieței, dictate de preferințele consumatorilor, ne indică necesitatea diversificării soiurilor, orientarea spre soiuri apirene.

Apreciem mult suportul inițiativei One Country One Priority Product (OCOP)”, a menționat în debutul evenimetului Vladimir Bolea.

Proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului.

În plus, va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri de masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing.

‹ adv ›

De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›