După ce oficialii europeni au solicitat Guvernului de la București să oprească, pentru moment, exportul de animale vii, câteva zeci de persoane au protestat în faţa Ministerului Agriculturii solicitând stoparea exporturilor.
Cu toate acestea, luni încă o navă încărcată cu 16 mii de oi a plecat spre țările arabe din portul Midia. Iar ministrul Agriculturii susține că, solicitarea de la Bruxelles nu ar fi, de fapt, obligatorie. Totodată, nemulțumiți sunt și oierii din România. Aceștia susțin că fermele vor dispărea dacă vor fi stopate exporturile. Asociația Profesională a Ciobanilor a emis un comunicat în care indică faptul că, piața de desfacere din România nu este suficientă, iar dacă nu vor fi exporturi aceștia ar putea falimenta. Oierii au ieșit și ieri la protest.
„Suntem împotriva interzicerii exportului de animale vii din România și cerem în mod deosebit ca, înaintea protestelor pe care aceste ONG-uri vor să le facă, să ia legătura în primul rând cu fermierii sau cu asociațiile acestora, cu liderii acestora și să se pună de acord în ceea ce cer. Că nu poți să te duci și să protestezi, într-o țară democrată, să ceri interzicerea exportului de animale vii când noi suntem deja pe punctul de a dispărea ca ferme în România, atât timp cât noi nu avem altă piață de desfacere decât piața exportului de animale vii. Nu avem nicio șansă să ne vindem produsele și produșii animalelor, mă refer la ovine și oierit. Suntem total contra interzicerii exportului de animale vii.
Noi suntem în asentimentul ONG-urile în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor pentru animale, atât în fermele de creștere, cât și în fermele de îngrășare și în ceea ce privește transportul animalelor. Noi, fermierii, suferim dacă vedem că sunt maltratate aceste animale. Noi, crescătorii de animale, suntem oameni cu frică de Dumnezeu și cu suflet. Noi nu maltratăm animalele! E treaba celor care le transportă, care le duc unde le duc. Nu e treaba noastră.
Problema noastră a ciobanilor din România este să ne vindem marfa, să putem să supraviețuim. Dacă se interzice exportul animalelor vii și noi, în România, nu avem altă posibilitate de a ne desface produsele, noi suntem pe cale de pierire. Noi suntem pe cale de dispariție.
Referitor la ce s-a întâmplat în Portul Midia (unde au murit înecate sau sufocate circa 14.300 de ovine pentru că vasul s-a răsturnat ), suntem dezamăgiți total! Asociația Profesională a Ciobanilor cere reglementarea problemelor din ANSVSA. Nu se mai face nimic în România, nu mai sunt controale. Cei din ANSVSA care trebuiau să verifice acel transport, acea navă încărcată în Portul Midia, nu și-au făcut treaba”, a scris Președinte Dan Petrescu, Asociația Profesională a Ciobanilor.
Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul MADR, a menționat ieri că, exporturile vor continua, iar fermierii nu vor fi afectați. Totodată, reprezentanții ANSVSA vor intensifica controalele transporturilor. Amintim că, 14.000 de oi au murit înecate în mare, pentru că vasul pe care se aflau a eșuat.
Comentarii