‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOleg Bosîi: „Producătorii de pomușoare ar avea succes peste hotare, dacă ar întreprinde unele...

Oleg Bosîi: „Producătorii de pomușoare ar avea succes peste hotare, dacă ar întreprinde unele schimbări”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producerea materialului săditor pentru bacifere presupune efort, dar și cunoștințe vaste. Speciile și soiurile trebuie să corespundă cerințelor pieței, iar producătorii de material săditor trebuie să „ghicească” preferințele consumatorilor pentru următorii ani.

Oleg Bosîi, specialist în producerea pomușoarelor în cadrul celei mai mari pepiniere de producere a materialului săditor bacifer din Ucraina, într-un interviu acordat portalului Agrobiznes susține că, producătorii din Republica Moldova au loc pe arena internațională, ba chiar s-ar bucura de succes, dacă ar întreprinde unele schimbări.

„Aplicăm tehnologii moderne de producere și ne dezvoltăm continuu, ceea ce a asigurat valorificarea la maxim a celor 4 hectare de pământ pe care sunt crescute diferite specii de pomușoare. Piața e în continuă schimbare, astfel, nu ezităm să implementăm schimbări și noi”, a spus Oleg Bosîi.

Ce specii de pomușoare aleg producătorii din Ucraina?

„La moment, una dintre cele mai populare culturi este afinul. În Moldova, această cultură abia prinde amploare, fiind cunoscută doar o plantație mai mare, fructele căreia sunt comercializate cu succes pe piață. În Ucraina sunt deja 220 de hectare plantații de afine, fiind a doua cultură cea mai cultivată după zmeur. În ultimii ani, afinele sunt cele mai des exportate pomușoare în stare proaspătă, de regulă în Marea Britanie și Olanda”.

Care este momentul optim de plantare a unei specii?

„Majoritatea producătorilor aleg să cultive o anumită cultură când prețul pe piață este mare. Spre exemplu, cu câțiva ani în urmă, un preț bun pe piață era oferit pentru fructele de zmeura remontantă, astfel, toți s-au grăbit s-o cultive. Evident, prețurile în scurt timp s-au redus, iar producătorii au fost nevoiți să defrișeze plantațiile. În Ucraina, prețul minim pentru afine, în acest an, a fost de 3 euro/kilogram la mijlocul sezonului, un preț foarte bun. Producătorii au obținut și un profit pe măsură. Cred că, prețul în următorii ani se va reduce, deoarece afinul este cultivat activ și aceste pomușoare vor deveni mai accesibile pentru consumatori”.

Care sunt criteriile de alegere a soiurilor?

„Când producătorii aleg un anumit soi, aceștia analizează productivitatea, rezistența la boli și dăunători. Dacă planta este rezistentă, sunt reduse cheltuielile pentru produse fitosanitare, respectiv și sinecostul este mai mic. Pentru comercianți, nu contează productivitatea, aceștia pun valoare pe cât de rezistent este soiul la transport și cât de solicitat este pe piață. În acest lanț însă, pentru consumator contează cât de atractiv este acest fruct pentru el. De obicei, dacă pomușoarele sunt dulci, gustoase, acestea sunt ușor perisabile datorită cantității înalte de zaharuri, dar și productivitatea pentru aceste soiuri este mai redusă. La fel și în cazul soiurilor rezistente la boli, care sunt solicitate de producătorii eco, productivitatea este mai scăzută. Producătorii organici, dacă sunt certificați, trebuie să vândă fructele cu un preț special, pentru a compensa cantitatea mai mică de recoltă”.

Care sunt cele mai solicitate soiuri de producătorii ucraineni?

„La căpșun este foarte solicitat soiul timpuriu italian Clery, ce are calități gustative deosebite, însă acesta are o productivitate mai redusă. Un alt soi solicitat este soiul Aprica, care are o productivitate mai înaltă, este rezistent la transport. Acest soi, în scurt timp, a fost numit „soiul perfect pentru supermarket”, însă cedează prin calitățile sale gustative soiului Clery. Pentru zmeur unul dintre cele mai solicitate soiuri este Glen Ample, acesta este un soi clasic. Chiar dacă a fost creat în Olanda, datorită plasticității înalte oferă o productivitate bună și în Ucraina sau Moldova. Pentru acest soi sunt elaborate tehnologii speciale de cultivare. La soiurile remontante de zmeur sunt lideri Joan J, soi a selecției britanice, perfect pentru congelare, având o productivitate înaltă. Pentru piața fructelor proaspete aș recomanda soiul BP1 a mărcii comerciale Amira. Un alt soi bun este Himba Top. La moment, avem pentru înregistrare câteva soiuri, însă acestea vor fi accesibile pentru comercializare doar după ce vor trece toate etapele înregistrării. Cel mai răspândit soi de afine în Ucraina, dar și Moldova, este soiul Duke, care este cultivat practic 40 de ani. Aș vrea să menționez că, au fost întreprinse încercări de a crea soiuri noi, însă acestea cedează calității și productivității soiului Duke. Coacăzul este o cultură mai rar cultivată, mai ales în ultimii ani. În Ucraina, până și plantațiile cu soiuri ce permit recoltarea mecanizată nu oferă profit, din cauza prețului scăzut. Însă, probabilitatea că această cultură va deveni în următorii ani populară, în rândul producătorilor, este destul de mare. O altă cultură ce consider că va avea cerere înaltă pe piață peste vreo 3 ani este caprifoiul. Cultura necesită o tehnologie specială de producere. La moment, sunt testate soiuri care se prezintă bine în condițiile Ucrainei. În sezonul trecut, doar în pepiniera noastră au fost produse 200 de mii de bucăți material săditor de caprifoi pentru circa 70 de hectare”.

Ce recomandări aveți pentru producătorii din Republica Moldova?

„Cred că producătorii ar trebui să tindă spre piețe mari. În Moldova sunt toate condițiile pentru a produce pomușoare de calitate ce pot fi vândute ușor pe piața fructelor proaspete. Chiar dacă Moldova este o țară cu o piață de desfacere mică, capacitatea de producere este mare, respectiv piețele țintă sunt cele externe, cum ar fi Marea Britanie, Olanda, Germania. În aceste țări sunt solicitate atât pomușoarele în stare proaspătă, cât și congelată. Întreprinderile de succes dispun de linii de procesare a acestor fructe, însă din câte cunosc, în Moldova acest segment nu este dezvoltat. Din cauza că sunt puține fabrici de prelucrare, prețul este dirijat de acestea, astfel, lipsește concurența pentru materie primă și are de suferit doar producătorul. Dacă mai mulți producătorii s-ar uni pentru a dezvolta lanțul de procesare aceștia ar avea siguranța că fructele pot fi valorificate și vândute la un preț bun. Producătorii din Moldova deja au trecut de etapa inițială, sunt implementate tehnologii de producere eficiente, asigurată nutriția și irigarea plantelor. Acum, factorul limitativ este calitatea materialului săditor și lipsa soiurilor noi. Din câte cunosc, pepiniere speciale care ar produce material săditor în Moldova nu sunt. Ar fi un avantaj foarte mare pentru producători dacă ar avea material săditor de calitate, cu un preț normal la ei în țară”.

Potrivit experților internaționali, pe piața mondială a fructelor devin din ce în ce mai populare „fructele moi”. Condițiile climaterice din țară sunt favorabile pentru marea majoritate a acestor culturi. Astfel, ținând cont de tendințele pieței, dar și de faptul că o bună parte de producători de semințoase din țară au întâlnit dificultăți la comercializarea acestora, pomușoarele ar fi o alternativă bună.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›