‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOleg Tîrsînă: Atenție mare la momentul recoltării și uscarea nucilor

Oleg Tîrsînă: Atenție mare la momentul recoltării și uscarea nucilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sezonul de recoltare a soiurilor de nuci timpurii deja a început în majoritatea raioanelor, în special Pescianski, Cazacu, dar și alte soiuri din selecția locală.

În acest context, este important să oferim atenție deosebită perioadei de maturare, care este diferită pentru fiecare soi și care trebuie luată în calcul atunci când vorbim de obținerea miezului de nuci de calitate.

Contactat de Agrobiznes, Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova, a specificat că, producătorii trebuie să fie atenți la recoltarea, uscarea și păstrarea nucilor. 

„Pentru determinarea corectă a perioadei de maturare recomand folosirea metodei prin care la nouă din zece nuci coaja verde poate fi ușor separată de nucă, aceasta indică că nucile pot fi deja recoltate.

Desigur, existe nuci care au maturarea mai tardivă, deoarece florile s-au polenizat mai târziu, sau se află în zona coroanei unde au primit mai puțină lumină și a durat mai mult ca să ajungă la maturitate. La moment sunt recoltate soiurile timpurii. Pentru soiurile Chandler, Fernor, Franquette și altele, recoltarea va începe aproximativ pe data de 2 octombrie, în zona de sud, și 8 octombrie, în zona centru-nord”. 

Totodată, președintele Asociației a amintit că, un alt aspect important este și uscarea corectă a nucilor. 

„Au fost ani în care metoda tradițională de uscare, adică pe rafturi lungi, fără ventilare, nu a funcționat, pentru că în perioada recoltării timpul a fost umed și atunci nucile în timpul zilei cedau umiditatea, iar pe parcursul nopții o absorbeau din nou. Respectiv, acest proces a dus la pierderea calității, miezul a devenit gălbui-cafeniu și, automat, a pierdut din valoarea comercială, adică din prețul de vânzare.

Există anumite repere pentru uscarea nucilor și aici mă refer la utilajele comerciale, care presupun uscarea prin folosirea aerului cald. Aceste utilaje pot fi procurate, dar și confecționate de producători. Aici este important ca să se țină cont de volumul de aer necesar pentru uscarea nucilor din vasul de uscare. Reperele ar fi următoarele:
1m3 de nuci care se pun la uscat au nevoie de 1200 – 1300 m3 de aer/h”. 

Imagine simbol

Oleg Tîrsînă spune că, conform calculelor, în acest an vom reveni la producția de nuci pe care am avut-o până în 2020, atunci când am avut parte de un șoc puternic: au înghețat foarte multe plantații, inclusiv livezi și fâșii de aliniament. 

„În 2023 în Moldova așteptăm o recoltă de nuci de aproximativ 32 – 34 de mii de tone de nuci. Aceste recolte se datorează mai multor fenomene cum ar fi: defrișarea mai multor livezi de nuci cu soiuri neproductive, intrarea pe rod a mai multor livezi cu soiuri noi, inclusiv recolte mai mari în livezile care se sunt în anul 6-7, dar și cantități mai mari recoltate din fâșiile de aliniament. Este îmbucurător faptul că, la soiurile timpurii, care sunt recoltate la moment, calitatea producției este foarte bună, mai ales la Pescianski, care este un etalon pentru soiurile autohtone. La fel și la soiurile mai tardive, miezul este bine format și așteptăm recolte de calitate”. 

Specialistul a mai adăugat că, în 2022, calitatea miezului de nuci a fost redusă în majoritatea țărilor producătoare din Europa, în special Franța, calibrul a fost mic, respectiv consumatorii au fost un pic dezamăgiți. 

„În anul curent, cred că vom compensa, atât noi cât și celelalte țări producătoare. Cu siguranță, piață de desfacere va fi și producătorii noștri vor avea unde să-și comercializeze producția. În ceea ce ține de prețul cu care se va vinde – este încă devreme de vorbit, de obicei acesta se formează după data de 11 octombrie, după expoziția specializată din Germania „Anuga”, unde au loc discuții despre stocuri, cerere și se anunță prețurile de referință.

Prețul se formează în mare parte în SUA și Europa de Vest (Franța, Italia, Spania). Aceasta, însă, nu înseamnă că anumite tranzacții nu au loc. Dimpotrivă, deja sunt unii producători care au recoltat mai timpuriu pentru a putea asigura anumite segmente de piață locală, cât și la export. Ei au vândut la prețuri extrasezon”. 

‹ adv ›

Amintim că, producția globală de nuci din țara noastră este formată atât din nucile recoltate din livezi, cât și din fâșiile de aliniament.  

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›