Sezonul de recoltare a soiurilor de nuci timpurii deja a început în majoritatea raioanelor, în special Pescianski, Cazacu, dar și alte soiuri din selecția locală.
În acest context, este important să oferim atenție deosebită perioadei de maturare, care este diferită pentru fiecare soi și care trebuie luată în calcul atunci când vorbim de obținerea miezului de nuci de calitate.
Contactat de Agrobiznes, Oleg Tîrsînă, președintele Asociației Nucicultorilor din Republica Moldova, a specificat că, producătorii trebuie să fie atenți la recoltarea, uscarea și păstrarea nucilor.
Totodată, președintele Asociației a amintit că, un alt aspect important este și uscarea corectă a nucilor.
Oleg Tîrsînă spune că, conform calculelor, în acest an vom reveni la producția de nuci pe care am avut-o până în 2020, atunci când am avut parte de un șoc puternic: au înghețat foarte multe plantații, inclusiv livezi și fâșii de aliniament.
Specialistul a mai adăugat că, în 2022, calitatea miezului de nuci a fost redusă în majoritatea țărilor producătoare din Europa, în special Franța, calibrul a fost mic, respectiv consumatorii au fost un pic dezamăgiți.
Amintim că, producția globală de nuci din țara noastră este formată atât din nucile recoltate din livezi, cât și din fâșiile de aliniament.
Comentarii