‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 2 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriOlga Nicoară: „De 6 ani dezvoltăm o afacere în legumicultură”

Olga Nicoară: „De 6 ani dezvoltăm o afacere în legumicultură”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tot mai multe femei demonstrează că pot face cariere de succes, fiind, totodată, familiste convinse. Un astfel de exemplu este și Olga Nicoară din satul Puhăceni, care reușește să se dezvolte atât la locul de muncă, cât și datorită afacerii în agricultură.

De dimineață porneşte spre primărie, acolo unde activează 6 ore pe zi în calitate de dactilografă, ulterior gestionând toate lucrările din solariile și terenurile agricole pe care le deține împreună cu soțul ei.

Olga Nicoară este de profesie inginer tehnolog în prelucrarea fructelor și legumelor, iar după căsătorie a început să se implice cu soţul în afacerea agricolă, înființând acum șase ani și o gospodărie țărănească.

‹ adv ›

La moment, dețin aproape două hectare cu legume, varză, conopidă, broccoli, roșii, ardei, vinete și cartofi în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Puhăceni”, dintre care 25 de ari este spațiu protejat.

„Pentru a ne dezvolta în agricultură, împreună cu soțul participăm frecvent la diferite seminare și instruiri. Datorită acestora, am ajuns să cunosc lucruri utile ce țin de tehnologiile moderne de creștere a culturilor agricole, procurarea echipamentului agricol corespunzător, aplicarea la granturi și multe altele”, a menționat Olga Nicoară.

Antreprenoarea recunoaște că agricultura depinde în mare parte de factorii climaterici, iar în contextul secetelor frecvente din anii precedenți, nu își imaginează că ar fi putut reuși în acest domeniu, fără accesul la irigare, asigurat grație reabilitării SCI „Puhăceni”, prin intermediul programului Compact.

„Apa din Nistru este potrivită pentru irigare, iar irigarea este pentru noi foarte importantă. Doar datorită accesului la irigare, putem avea productivitatea dorită la hectar”, a explicat dumneaei.

Legumele din sere au fost culese acum câteva săptămâni, iar de pe câmp urmează a mai fi recoltată varza. În proces de coacere sunt conopida și broccoli. Marfa este comercializată ulterior pe piața angro.

‹ adv ›

Întrebată dacă ar fi gata să renunțe la vreuna din activitățile sale, Olga Nicoară a răspuns ferm că nu, oricât de încărcat i-ar fi uneori programul.

„Îmi place să vin la primărie, pentru că aici am ocazia să socializez cu diferiți oameni. După o zi intensă de muncă, serele sunt refugiul meu – acolo îmi odihnesc gândurile şi mă relaxez tot muncind. Când ajung acasă, intru în rolul de mamă şi soţie – unde sunt mereu așteptată”.

Pentru a crea o balanță egală între genuri, antreprenoarea îndeamnă femeile să devină active, să se implice în poziții de conducere și să împartă munca casnică cu partenerii lor.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor din Zona Rurală, producătoarea are şi un mesaj:

„Aș sugera femeilor să nu se închidă în casă şi să se afunde în treburile gospodărești. O doamnă care este implicată activ în societate are mai multă încredere în sine şi devine un magnet pentru cei din jurul său. Într-o familie trainică deciziile se iau în egală măsură între soț și soție. Când unul e mai pesimist, celălalt trebuie să acorde susţinere şi invers, iar respectul să stea mereu în capul mesei”, a conchis antreprenoarea.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›