‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleONVV a prezentat soluții moderne în viticultură specialiștilor în domeniu

ONVV a prezentat soluții moderne în viticultură specialiștilor în domeniu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În data de 16 martie 2016 la Chișinău s-a desfășurat seminarul naţional pe subiectul „Bunele practici privind sistemele de conducere a butucilor şi de tăiere a viţei de vie”, organizat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) cu suportul Asistenţei Tehnice BEI «Filiére du Vin» (GFA „Filiera vinului”).

În cadrul seminarului, moderatorul dr. conf. univ. Vladimir COROBCA, şef al Direcţiei Viticultură şi Vinificaţie ONVV, și Jose HERNANDEZ-GONZALEZ, expert GFA „Filiera vinului”, au informat participanții despre necesitatea implementării bunelor practici în domeniul sistemelor de conducere şi tăiere a viţei de vie, cultivate în scopul producerii produselor vitivinicole cu indicaţie geografică protejată (IGP) și denumire de origine protejată (DOP) în Republica Moldova.Evenimentul a fost dedicat experților în domeniu: reprezentanţii birourilor de proiectare a plantaţiilor viticole, reprezentanţii instituţilor de cercetare şi pregătire a cadrelor pentru sectorul vitivinicol, angajaţii Agenţiei de Consultanţă şi Şcolarizare în Agricultură (ACSA), precum și reprezentanţii companiilor vitivinicole.

Dr. Vladimir COROBCA, şef al Direcţiei Viticultură şi Vinificaţie ONVV: „În condițiile reformării sectorului vitivinicol al RM și trecerii la producerea produselor vitivinicole cu IGP/DOP, este necesară ameliorarea esenţială a calităţii produselor vinicole şi asigurarea durabilităţii acesteia. În acest scop, atât în plantaţiile viticole existente (cu vârsta de până la 8-10 ani), cât și la înfiinţarea plantaţiilor viticole noi, conform bunelor practici urmează să aplicăm sisteme noi de conducere şi tăiere a viţei de vie.”

Experții au recomandat participanților la seminar în special formele de butuc Guyot (unilateral sau bilateral) şi cordonul Royat (unilateral sau bilateral), accentuând avantajele și dezavantajele lor, precum şi impactul acestora asupra calităţii produselor vinicole.

Jose HERNANDEZ-GONZALEZ, expert GFA „Filiera vinului”: „Un număr mic de viticultori din Republica Moldova aplică deja aceste sisteme cu succes, iar ceilalți trebuie să înțeleagă că doar prin majorarea densităţii plantaţiilor viticole şi utilizarea formelor de butuci adecvate, vinurile moldoveneşti vor putea înregistra o calitate înaltă şi stabilă. Astfel Vinul Moldovei va putea să exprime terroir-ul zonei de pe care au fost recoltaţi strugurii, utilizaţi pentru producerea acestor produse de calitate.”

‹ adv ›

Din cele cca 64 mii ha plantaţii viticole din Republica Moldova pe care se cultivă soiuri europene pentru vin, cca 30-35 mii ha sunt într-o stare nesătisfăcătoare. Acestea nu pot fi exploatate în continuare eficient şi nu pot fi utilizate pentru producerea produselor vitivincole cu IGP/DOP. Aplicând bunele practici europene, viile noi, destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP/DOP, vor fi înființate pe pante utile pentru cultivarea viţei de vie, cu o densitate de cel puţin 4000 viţe/ha, doar utilizând formele Guyot şi Royat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›