📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Politica Agricolă Comună (PAC) a UE este susținută prin două instrumente financiare majore: Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), care oferă sprijin direct agricultorilor și finanțează măsuri de susținere a pieței, și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), ce sprijină dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, astfel categoriile de beneficiari variază în funcție de obiectivele fiecărui fond.
Fermierii sunt principalii beneficiari ai sprijinului direct acordat prin FEGA. Aceste plăți le asigură un venit stabil și îi protejează împotriva fluctuațiilor de prețuri.
Conform unei expuneri elaborate de Proiectul „Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură”, realizat în cadrul Programului de Cooperare Bilaterală al Ministerului Federal German pentru Agricultură, Alimentație și Identitate Regională, fermierul eligibil poate fi:
- o persoană fizică,
- o entitate juridică,
- sau un grup de fermieri, cu condiția ca exploatația agricolă să fie situată în UE și să desfășoare o activitate agricolă.
Fiecare exploatație agricolă poate beneficia de o singură cerere de sprijin, cu condiția ca aceasta să fie administrată de același fermier (persoană fizică sau entitate juridică) în același stat membru.
Sprijinul nu este condiționat de dreptul de proprietate asupra terenului. Este eligibil orice fermier activ care:
- cultivă terenuri sau crește animale în scop agricol;
- menține terenurile în stare bună pentru agricultură;
- desfășoară o activitate agricolă minimă.
Totodată, beneficiarii trebuie să demonstreze că iau decizii privind activitatea agricolă și își asumă riscurile și beneficiile financiare aferente activității.
Proprietarii de teren care nu desfășoară activități agricole nu sunt eligibili pentru sprijin financiar.
Pentru a preveni concentrarea fondurilor în favoarea marilor exploatații și a reduce inegalitățile din sector, PAC 2023–2027 prevede măsuri de redistribuire a sprijinului financiar.
De altfel, potrivit surselor oficiale ale UE, fermele mici cu o suprafață mai mică de 10 hectare, reprezintă 65% din beneficiarii PAC.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Pentru a sprijini fermierii mici, plata pentru micii fermieri este o intervenție simplificată de sprijin pentru venit. Astfel:
- cel puțin 10% din bugetul alocat plăților directe trebuie direcționat către fermele mici și mijlocii;
- minimum 3% trebuie rezervat pentru sprijinirea tinerilor fermieri;
- acordarea plăților este condiționată de respectarea standardelor sociale și a condițiilor decente de muncă în agricultură.
Aceste măsuri urmăresc atât distribuirea echitabilă a resurselor, cât și stimularea unei agriculturi sustenabile, incluzive și adaptate noilor provocări economice și sociale.
Vezi și articolul Politica Agricolă Comună a UE: mecanisme de finanțare.
Comentarii