joi, 12 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoPâinea de autor „Dorin Mereuță” va fi certificată eco

Pâinea de autor „Dorin Mereuță” va fi certificată eco

Recomandate

De mici, aveau aceleași vise ca și majoritatea copiilor, el își dorea să exploreze spațiul cosmic, iar ea – să salveze viețile cât mai multor oameni. Aș spune că, totuși, au reușit cumva să și le realizeze. Au făcut studiile împreună peste hotare, s-au angajat la joburi bine plătite departe de casă, dar gândul că s-au înstrăinat prea mult de tot ceea ce  înseamnă Moldova nu-i lăsa în pace.

S-au întors cu dorința de a schimba ceva. Și .. au schimbat, au contribuit la asigurarea unei nutriții mai sănătoase a sute de oameni producând pâine naturală. Aceasta este istoria brutăriei „Dorin Mereuță”, care a adus mirosul pâinii coaptă de bunici la Chișinău.

„Am învățat peste hotare, după finalizarea studiilor am lucrat acolo, însă sentimentul ăsta că nu ești în locul potrivit ne-a întors acasă. Aveam gândul că și acasă se poate face ceva, doar este nevoie de străduință și răbdare. Dintotdeauna, soția era cea care citea etichetele produselor alimentare, avea grijă ce consumăm. Mi-a plăcut mult acest lucru și am zis, poate facem și noi ceva natural, gustos, ceva ce atunci când este luat de pe raft de consumator inspiră încredere. Astfel, acum aproape 7 ani în urmă, am început să coacem pâine naturală. Nu aș avea curajul să spun cuiva să producă, deoarece chiar este greu, însă dacă simte și-și dorește cu adevărat, trebuie să o facă neapărat”.

Au deschis o brutărie artizanală

„Coacem pâine naturală, din făină integrală. Utilizăm doar maia naturală, fără zahăr, aditivi, premixuri, chiar dacă acestea facilitează producerea. Colaborăm cu producători certificați ecologic din țară pentru a cumpăra grâu și tot ce este necesar pentru producerea pâinii. Pentru a obține pâine naturală este nevoie de mult timp pentru a pregăti plămădeala și a o coace, dar este un proces foarte plăcut”.

Toată afacerea se dezvoltă datorită investițiilor proprii

„A fost greu la început. Nu aveam toate utilajele necesare, am avut și două parteneriate nereușite, dar am mers mai departe. Ne este destul de complicat, până acum am investit tot ceea ce câștigat, încă nu am ajuns la profit. Am ales unele dintre cele mai bune utilaje, le-am importat din Italia, Austria și Franța și acum nu mai avem utilaje vechi. Mai întâi de toate, trebuie să acoperim cheltuielile pe care le-am suportat, însă eu cred și sper că vom reuși”.

Coc circa 30 de produse de panificație cu gust autentic

„Avem pâine naturală integrală, cu diferite fructe, covrigei colorați datorită ingrendientelor naturale (morcov, sfeclă), tarte, checuri și alte bunătăți. Încercăm astfel să ajutăm și copii să aleagă produse sănătoase și chiar să le placă ceea ce consumă. Cu părere de rău, la noi nu prea sunt solicitate și chiar mă doare când văd că cei mici consumă produse ce le dăunează sănătății. Copiii noștri cunosc de ce trebuie să mănânce produse sănătoase și atunci când cineva le oferă o bomboană, ne-o aduc nouă să citim pe ambalajul ce conține și dacă poate fi consumată. Evident, nu poți spune că mâncând doar pâine naturală sau alte produse naturale vei deveni sănătos, dar e un pas spre o viață mai bună”.

De la grâu ecologic, la certificarea eco a produselor

„De la bun început am zis că o să producem doar din grâu ecologic, adică să avem pâine cu adevărat naturală. Pentru noi, este destul de greu să vindem cantități mari aici, în Moldova. De aceea, acum o lună de zile am depus cererea pentru certificarea ecologică. Cei de peste hotare apreciază mult produsele noastre și doresc să le cumpere, în special covrigii. Astfel, este necesar să ne certificăm. Eu vreau ca, pe lângă faptul că noi suntem siguri de ceea ce producem, aceeași siguranță să o aibă și consumatorul. Certificarea eco este un proces destul de costisitor, însă mai mult necesită timp. Totodată, și prețul pâinii este mai mare, iar noi trebuie să explicăm consumatorilor de ce merită să achite mai mult…Eu cred că e o economie de bani, atunci când cheltui mai mult pentru o pâine sau alt produs sănătos, decât pentru medicamente”.

Pâinea de autor „Dorin Mereuță” se coace în capitală

„Am început a produce în Căușeni, iar acum am deschis brutăria chiar la Chișinău. Mai furnizăm pâinea la două magazine din sectorul Centru și Botanica. Avem capacitatea de a coace 500-800 de pâini pe zi, dar coacem 500 de pâini pe săptămână, deoarece nu este cerere. Îmi doresc mult, ca cei de acasă să analizeze mai mult ceea ce consumă și cât de util este acest produs. Am depus dosarul pentru a beneficia de suport în cadrul unui Proiect și sper mult să depășim, în sfârșit cheltuielile, inclusiv datorită exporturilor. Dorim să dezvoltăm alte produse, poate chiar tehnologii”.

„Vom face tot posibilul să reușim, nu vreau să mă gândesc că voi fi nevoit vreodată să plec din țară. Vreau mult să fie cât mai mulți producători care doresc să producă sănătos, împreună vom câștiga încrederea clienților și vom scăpa de probleme!”

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco