‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPanourile fotovoltaice - avantajoase pentru producătorii agricoli. Vezi în cât timp se răscumpără investiția

Panourile fotovoltaice – avantajoase pentru producătorii agricoli. Vezi în cât timp se răscumpără investiția

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova a ajuns a fi o țară dependentă de importurile de energie. Potrivit datelor ANRE din 2018, producerea internă asigură doar 18,7% din consumul intern, care, de altfel, este în creștere.

Totuși, există o oportunitate cât se poate de avantajoasă în ceea ce privește asigurarea consumului intern de energie: panourile fotovoltaice. În acest articol am prezentat câteva motive pentru care merită să investiți în acestea, dar și lucrurile de care trebuie să țineți cont.

Instalarea panourilor fotovoltaice – avantajoasă pentru producătorii agricoli

Odată cu intrarea în vigoare a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, investițiile în panouri fotovoltaice au devenit tot mai atractive pentru producători din următoarele motive:

‹ adv ›
  • Subvenții. La instalarea panourilor fotovoltaice puteți beneficia de subvenții în valoare de 50% din costul investiției eligibile (maxim 800 de mii de lei);
  • Schemele de sprijin pentru contorizarea netă. Datorită metodei puteți utiliza surplusul de energie produs în zilele însorite pe parcursul întregului an;
  • Obținerea suportului Proiectului Livada Moldovei. Puteți solicita suportul Proiectului la procurarea panourilor, în acest mod fiind scutiți de taxe, TVA, dar și puteți beneficia de consultare gratuită.

Datorită acestul fapt, agricultorii își pot recupera investițiile începând cu 3,5-4 ani de la instalarea panourilor.

 Instalarea centralei fotovoltaice de 60kW pe un depozit frigorific din raionul Orhei; FOTO: Zaw Energy

Ce reprezintă contorizarea netă?

„Energia generată de instalația fotovoltaică poate fi consumată pe loc sau livrată către rețea. Cantitatea se calculează datorită contorului bidirecțional. Energia ce a fost livrată în rețea, poate fi mai apoi consumată în zilele în care generarea este mai scăzută. Datorită subvențiilor, dar și contorizării nete investițiile făcute în panourile fotovoltaice pot fi răscumpărate chiar și în 3,5-4 ani, în dependență de capacitatea acestora”, a menționat pentru Agrobiznes Vitalie Zveaghințev, fondatorul Zaw Energy.

Panouri fotovoltaice instalate în cadrul unei întreprinderi horticole din țară

Cum se determină capacitatea necesară a instalației fotovoltaice?

Pentru a determina de ce investiții aveți nevoie, trebuie să calculați consumul lunar și anual de energie pe care îl aveți. Reieșind din consumul anual este calculată capacitatea panourilor ce ar genera cantitatea de energie necesară.

Care sunt costurile?

Pentru instalarea panourilor pe acoperiș:

‹ adv ›
  • Pentru instalațiile cu puterea mai mică de 100 de kW costurile ar fi de circa 700 de euro/kW;
  • Pentru instalațiile de 100-500 de kW – circa 650 de euro/kW;
  • Pentru instalațiile de 1000 kW – circa 600 de euro/kW.

Pentru instalarea panourilor pe teren, prețurile sunt mai mari cu circa 50 euro/kW.

„Cu cât puterea instalației este mai mare, cu atât costurile pot fi mai ușor optimizate. Însă, este important de ținut cont de faptul că contorizarea netă poate fi făcută pentru instalațiile de până la 200 de kW”, a adăugat Vitalie Zveaghințev.

Totodată, pentru a beneficia de subvenții în valoare de 50% din costul instalației, capacitatea acesteia nu trebuie să depășească 100 de kW, deoarece suma maximă a subvenției acordate este de 800 de mii de lei.

O variantă avantajoasă, în cazul în care aveți un consum mai mare de energie în cadrul întreprinderii, este instalarea a o parte din panourile necesare în primul an și restul în anii următori. În acest mod veți beneficia de subvenții pentru acoperirea a 50% din cheltuielile făcute anual.

‹ adv ›

Instalarea panourilor fotovoltaice – avantajoasă pentru producători

Interes sporit față de metodele ce le-ar permite reducerea cheltuielilor sunt producătorii ce dețin depozite frigorifice sau cei ce au un consum mare de energie în timpul producerii/procesării.

Spre exemplu, compania PDG Fruct, beneficiară a Proiectului Livada Moldovei, a instalat recent 300 de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 100 de kW. Proiectul total a costat 80 de mii de euro, iar producătorul horticol a pregătit dosarul pentru a-și recupera 40 de mii de euro datorită subvențiilor.

„Avem 7 camere frigorifice a câte 120 tone fiecare și 2 camere de prerăcire, astfel, consumul de energie este destul de înalt. Panourile instalate în cadrul companiei ne asigură circa 50% din necesarul de energie, dar urmează să instalăm mai multe pentru a acoperi consumul total. Cred că investiția merită a fi făcută. Totodată, am beneficiat de suportul Proiectului Livada Moldovei, astfel reușind să reducem esențial din cheltuieli, ne-a explicat Dumitru Plămădeală.

Instalare panouri fotovoltaice în cadrul PDG Fruct; FOTO: Zaw Energy

În acest mod, fermierul își va recupera investițiile făcute în doar 3,5 ani. Totodată, dacă prețurile energiei electrice vor crește, ceea ce este de așteptat deoarece suntem o țară importatoare de energie, termenul ar putea deveni și mai mic.

Mai mult, panourile fotovoltaice și-au găsit locul și în cadrul unei ferme de capre din Moldova.

„În această perioadă, panourile ne asigură, practic, întreg consumul de energie. Încă nu am depus dosarul pentru obținerea subvențiilor, însă planific să o fac. Am optat pentru capacitatea de 20 kWh. Totuși, este importantă amplasarea, cantitatea de lumină. Sunt mulțumit că am făcut investiția. După părerea mea, având posibilitatea de a beneficia de granturi sau subvenții, investiția merită a fi făcută. Vom analiza cum se modifică randamentul pe parcursul anilor”, ne-a spus Viorel Prisăcari, proprietarul fermei de capre Vilador.

Panouri fotovoltaice instalate la ferma Vilador

Panourile fotovoltaice pot fi instalate pe acoperiș sau direct pe teren, companiile ce prestează asemenea servicii vă pot recomanda care ar fi varianta optimă.

Panourile trebuie instalate spre sud, cu o înclinație de 30 grade. Mai întâi se analizează suprafețele disponibile, iar apoi se alege locul, care, de altfel, pentru fiecare întreprindere este diferit.

Moldova are nevoie de dezvoltarea sectorului energiei regenerabile

În 2018, consumul de energie a crescut cu 3,6 la sută față de anul precedent, iar producția este cu 6,7 % sub nivelul mediu anual înregistrat în perioada anilor 2001-2017. Situația descrisă denotă elocvent o stare de vulnerabilitate sporită a sectorului electroenergetic național, iar producătorii agricoli, datorită facilităților enumerate anterior, își pot acoperi cel puțin consumul propriu de energie.

‹ adv ›
‹ adv ›

7 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›