sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeParteneriat Bayer. Dmitri Mihov: Fără știință, agricultura din Moldova nu are viitor

Parteneriat Bayer. Dmitri Mihov: Fără știință, agricultura din Moldova nu are viitor

Recomandate

Agricultura nu este o activitate ușoară, dar rezultatul muncii îți aduce satisfacție și mulțumire. Datorită dezvoltării continue a tehnologiilor și aplicării acestora în sectorul agroalimentar, tot mai mulți tineri de la noi aleg să se implice și să crească produse care să ne ducă faima în toată lumea. Unul dintre aceștia este și Dmitri Mihov, agronom șef, Terra Vitis SRL, din satul Burlacu, raionul Cahul, care spune că, pentru un fermier care iubește ceea ce face, 24 de ore sunt prea puține pentru a le reuși pe toate.

„Agricultura este un obicei, o tradiție pentru familia noastră, deoarece străbunelul a început să facă agricultură, după care a urmat bunelul și tata, iar acum eu și mi-aș dori și copii mei să continue. Văzând ce au reușit să realizeze buneii și părinții am decis să fiu alături de tata și să dezvolt afacerea. Acum, sper că și copii mei să ne urmeze exemplu. Doar că pentru ei va fi mai ușor și vor practica o agricultură digitalizată, care le va permite să fie mult mai eficienți. De altfel, acum mi se pare că 24 de ore sunt prea puține pentru a le reuși pe toate”.

Compania Terra Vitis cultivă atât culturi de câmp, cât și dispun de plantații multianuale.

„În total prelucrăm circa 1950 de ha. Plantațiile multianuale reprezintă circa 150 de hectare, dintre care cireșe – 13 ha, struguri de masă – 40 ha cu o colecție de peste 136 de soiuri, măr – 9 ha, pere – 12 ha. Aproximativ 30-40% din toată suprafața este cu irigare, dar ne orientăm ca tot ce vom planta în viitor să dispună de sistem de irgare, dar și să fie dotate cu tot setul de protecție cum ar fi: plasă antigrindină și antiploaie”.

Culturile de câmp reprezintă un capitol aparte în gospodăria lui Dmitri Mihov, deoarece până în anul trecut au avut și o fermă de vaci cu peste 100 de capete.

„De obicei, semănăm anual câte 300-400 de ha de rapiță, 500-600 ha de grâu, 200-250 ha de orz de toamnă, 150-200 ha de mazăre, 250-200 de floarea soarelui și porumb circa 200 de ha. Tindem spre aplicarea tehnologiei Mini-Till, deși înțelegem că viitorul îl reprezintă totuși tehnologia No-Till”.

În ceea ce ține de colaborarea cu companiile ce propun produse de uz fitosanitar, tânărul a menționat că, Bayer ocupă un loc aparte, deoarece dispune de produse specifice pentru diferite culturi.

„Produsele de la Bayer vin să soluționeze problemele specifice pe care le avem la diferite culturi. La cultura orzului aplicăm, pe parcursul mai multor ani, fungicidul AVIATOR Xpro, care și-a demonstrat eficiența. Este un fungicid sistemic care, pe lângă lupta cu helmintosporioza are și un efect accentuat de Green stay, adică cultura rămâne verde, frunza lucrează până la sfârșitul vegetației, crește biomasa plantei și respectiv, sporește recoltă. Produsele Bayer sunt la fel de eficiente și în plantațiile multianuale cum ar fi vița de vie – LUNA SENSATION, aplicat în perioadele critice are o eficiență dovedită. MOVENTO și ENVIDOR pe care le utilizăm la păr oferă o protecție vădită contra puricelui melifer. Apreciem aceste produse deoarece nu dăunează mediului și punctat luptă cu dăunătorii care sunt destul de dificil de combătut. ALIETTE este un alt fungicid sistemic pe care îl aplicăm cu încredere. Totodată, aplicăm la soiurile roșii de mere regulatorul de creștere CERONE, ce oferă o colorare uniformă a fructelor, respectiv un produs cu un aspect comercial mai înalt. Am stabilit un parteneriat bazat pe încredere cu compania Bayer încă de la începutul activității agricole. Bayer întotdeauna își modernizează produsele și astfel reușește să fie de top”.

Tânărul a remarcat faptul că, fiecare an vine cu 2-3 probleme specifice și respectiv apelează la echipa Bayer pentru a adopta o decizie corectă referitor la aplicarea unui sau altui produs.

„Recent, aveam dubii referitor la realizarea celui de-al doilea tratament a produsului AVIATOR la orz, dar am apelat specialiștii de la companie care mi-au făcut recomandările corecte, au analizat starea culturii și au putut să identifice necesitatea efectuării tratamentului. Vom fi parteneri și pe viitor cu Bayer”.

Chiar și în condițiile anului curent, culturile din gospodăria Terra Vitis arată destul de bine și aceasta se datorează premergătorilor.

„Premergătorii reprezină un element important și determinant, cred eu, anume aceasta ne-a permis să trecem cu brio peste perioadele critice când nu am avut precipitații”.

La moment, este mult mai ușor să faci agricultură, deoarece există acces la multă informație utilă, a specificat eroul nostru.

„Cei care se gândesc la un business agricol trebuie să nu le fie frică, să se implice, să se dezvolte. O mare parte din succesul pe care îl avem se datorează faptului că am urmat studiile în domeniul agricol, ceea ce ne permite să cunoaștem particularitățile de dezvoltare, necesitățile culturilor, totodată să înțelegem când și cum trebuie să intervenim”.

Anual, realizează analiza solului și deja dispun de o schemă în dinamică a compoziției solului.

„Avem o creștere esențială a humusului în majoritatea câmpurilor noastre. Astfel, asigurăm o nutriție echilibrată. Ne străduim să colaborăm cu cercetătorii de la noi, care vin cu recomandări pe care le respectăm și astfel reușim să înregistrăm rezultate îmbucurătoare. Fără știință agricultura din Moldova nu are viitor. Testăm 12 soiuri de grâu, pentru a determina care sunt cele mai pretabile pentru condițiile de la noi. La fel, testăm și 6 soiuri de orz. Analizăm diferite produse de uz fitosanitar pentru a elabora o schemă de protecție care să ne ofere rezultatele scontate”.

Tânărul susține că, muncind mult alături de parteneri de încredere totul devine posibil, iar o recoltă de calitate întotdeauna își găsește cumpărătorul.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale