marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeParteneriat de succes marca Bayer. Rapița Dekalb – o cultură promițătoare

Parteneriat de succes marca Bayer. Rapița Dekalb – o cultură promițătoare

Recomandate

O afacere de succes are la temelie experiență, muncă, dăruire și dragoste față de ceea ce faci. Cel puțin așa susține Ion Doina din Cantemir, care spune că a reușit să crească și să realizeze o afacere frumoasă datorită perseverenței și optimismului.

„Întreprinderea noastră activează din anul 1999 și am început cu 110 hectare arendate. Inițial, activam și în sectorul de producere a nutrețurilor. Astăzi, după ani de muncă și experiență, prelucrăm 1300 de hectare. Am avansat, ne-am învățat a produce și am o plăcere deosebită văzând întregul lanț pornind de la sămânță și până la bobul mare. Cultivăm porumb, floarea soarelui, grâu, orz și rapiță ca și cultură tehnică”.

Producătorul susține că, nu ar fi reușit dacă nu ar fi avut un partener de încredere, care este alături și care vine cu soluții eficiente pentru multiplele probleme cu care se confruntă la culturile pe care le crește.

„Cu compania Bayer lucrăm de mai bine de 12 ani. Apreciez că este o compaie serioasă, care propune o gamă largă de produse pentru protecția plantelor. Mai mult ca atât, având o diviziune de cercetare reușește să dezvolte preparate de calitate, testate. Pe parcursul anilor am obținut rezultatele scontate, fără a avea probleme sau dificultăți. Dacă respecți tehnologia obții și recolte bune. Aplicăm întregul spectru de produse pornind de la insecticide, fungicide, erbicide. Recomand cu încredere și colegilor fermieri preparatele pe care le aplicăm de la Bayer, deoarece acestea sunt calitative și și-au demonstrat eficiența”.

Pe lângă produsele de uz fitosanitar pe care le procură de la Bayer, producătorul mai cultivă și rapiță Dekalb care oferă recolte de calitate chiar și în condiții de mediu dificile, așa cum sunt cele din anul curent.

„Am semănat hibridul de rapiță IMARET (Bayer) în data de 5-7 august, respectând tehnologia, care a constat în pregătirea terenului – 3 treceri cu cultivatorul, obținând un sol bine pregătit pentru rapiță. Am avut un pic de noroc, deoarece imediat după semănat au căzut și precipitații. Astfel, am avut o răsărire uniformă a plantelor. Termenul de semănat devreme nu a fost un risc pentru noi. Am obținut plante care au intrat în iarnă cu 8-12 frunze. Cred că aceste rezultate au fost posibile datorită faptului că am utilizat și regulatorul de creștere TILMOR, inclusiv primăvara când plantele aveau 25-35 de cm. La cultura de rapiță am aplicat insecticidul BISCAYA. În anul curent, ne-a creat probleme molia verzei, astfel am fost nevoiți să utilizăm insecticidul DECIS EXPERT. Dacă nu aplicam acest tratament riscam să pierdem până la 40-50% din recoltă. La floarea soarelui am folosit fungicidul PROPULSE, care este un produs eficient ce oferă rezultate foarte bune în combaterea putregaiului alb”.

Ion Doina susține că este posibil să dezvolți o afacere profitabilă și acasă, în Moldova, trebuie doar să-ți asumi riscurile, să nu-ți fie frică, să iubești ceea ce faci și să muncești mult, foarte mult.

„De cele mai multe ori, trebuie să fii pregătit să înveți inclusiv, din propriile greșeli. Totodată, cred că cei care se gândesc la o afacere în agricultură trebuie să aibă și cunoștințe, altfel riscă să plătească scump pentru erorile comise. Agricultura din țara noastră se dezvoltă destul de bine. Fermierii se adaptează la schimbări, au obținut practici ce le oferă rezultate îmbucurătoare. Cultivă un spectru larg de culturi. Toate întreprinderile pe care le cunosc, au înregistrat profituri pe parcursul perioadei de activitate respectiv, tind să cred că dezvoltă un business corect, echilibrat ce le permite să se mențină și să crească. Producătorii utilizează rațional tehnologiile, iar aceasta este deja un succes”.

Dacă iubești să muncești – vei avea succes, mai spune fermierul.

„Trebuie să mergi înainte, să fii optimist. Principala problemă este faptul că, nu suntem susținuți, ne-am dori ca statul să acorde o atenție mai mare producătorilor și să ofere subvenții mai mari, granturi. Subvențiile sunt esențiale pentru fermerii de la noi. Dacă ne dorim să ajungem la nivelul producătorilor europeni, să fim acceptați ca și concurenți serioși pe piețele externe trebuie să fim susținuți. Prețul mondial depinde de cerere și ofertă, iată de ce statele se străduie să subvenționeze agricultorii”.

Își dorește să se extindă, să se dezvolte și să se mândrească cu afacerea sa, dar aceasta depinde, în mare parte de resursele disponibile.

„Extinderea depinde de avantaje, dar și de disponibilitatea resurselor. În zona noastră nu prea avem pământ neprelucrat, respectiv îmi vine destul de greu să vorbesc despre cum vom crește în viitor”.

Ion Doina este sigur că va continua să colaboreze cu Bayer și să aplice produsele de la această companie.

„Apreciez profesionalismul specialiștilor și implicarea echipei. De fiecare dată discutăm, analizăm și împreună decidem despre aplicarea unui sau altui produs, dar de cele mai multe ori primim recomandări bazate pe argumente, ceea ce ne face să avem încredere”.

Fermierul este optimist și speră la recolte bune, chiar dacă anul curent este unul dificil.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale