Morcovul și sfecla roșie necesită crearea condițiilor bune de păstrare pentru a fi pretabile pentru consum mai mult timp în perioada rece a anului.
În primul rând, țineți cont de faptul că numai culturile rădăcinoase sănătoase pot fi păstrate, deoarece chiar și doar o legumă bolnavă poate provoca daune întregii recolte.
Pentru o păstare de durată, trebuie să facem lucrările corect încă începând de la recoltare.
În acest articol vom discuta despre:
- Când recoltăm sfecla roșie și morcovii destinați păstrării
- Cum se pregătește sfecla roșie și morcovul pentru depozitarea de iarnă
- Metode populare de păstrare a sfeclei roșii iarna
- Metode populare de păstrare a morcovului iarna
- Cerințe de temperatură și umiditate la păstrarea industrială a morcovilor și altor rădăcinoase
Când recoltăm sfecla roșie și morcovii destinați păstrării
Pentru a păstra recolta cât mai mult timp posibil, este important să recoltăm să scoateți morcovii și sfecla. Timpul de recoltare depinde de condițiile meteorologice.
Sfecla este săpată toamna înainte de primele înghețuri (deoarece această cultură, înghețată, nu poate fi păstrată mult timp). Pe de altă parte, morcovii pot fi lăsați o perioadă mai lungă de timp în sol, cei recoltați pe vreme caldă se păstrează mai rău.
Excepție este toamna ploioasă. Dacă vremea este destul de caldă, dar deseori plouă abundent, este mai bine să recoltați morcovii mai devreme, deoarece culturile rădăcinoase, care au absorbit o cantitate mare de umiditate, nu se păstrează bine și sunt expuse riscului de putrezire.
Înainte de a scoate sfecla din grădină, acordați atenție frunzelor acesteia. La culturile de rădăcinoase coapte, acestea se îngălbenesc și se usucă.
Citiți mai multe despre Sfecla roșie – sfaturi utile la cultivare.
La temperatura camerei, sfecla și morcovii pot fi păstrate cel mult 6-7 zile. Ulterior, acestea devin deshidratate.
Cum se pregătește sfecla roșie pentru depozitarea de iarnă
Sfecla se recoltează pe vreme uscată, este important ca solul să fie uscat. Prin urmare, încetați irigarea cu minim 2-3 săptămâni înainte de recoltare.
Plantele sunt săpate cu hârlețul, frunzele sunt tăiate, lăsând un pețiol de 1,5 cm lungime și lăsate să se usuce câteva ore. Rădăcinile nu se spală, trebuie să le curățați manual de pământ, încercând să nu deteriorați epiderma.
Înainte de depozitare, sfecla este sortată: toate culturile rădăcinoase putrezite și deteriorate sunt aruncate.
Cum se pregătesc morcovii pentru depozitarea de iarnă
La morcovi se întrerupe irigarea cu o lună înainte de recoltare.
Rădăcinoasele sunt săpate cu hârlețul cu grijă (sau o furcă tocită pentru a nu deteriora rădăcinile) sau extrase mecanizat și puse la zvântat.
Apoi, morcovii sunt curățați de pământ și frunzele sunt tăiate complet (puteți lăsa doar câțiva milimetri).
Cum se păstrează sfecla roșie iarna
Sfecla pentru iarnă este plasată la depozitare permanentă sau temporară, ținând cont de faptul, că nu există o perioadă de repaus pentru culturile rădăcinoase.
La o temperatură de 7°C, încep să se dezvolte mugurii. Prin urmare, condițiile optime de păstrare sunt 2-3°C și umiditate sporită.
Metode populare de depozitare a sfeclei în condiții de casă
Deseori sfecla este depozitată în pivniță pe grămezile de cartofi. Culturile rădăcinoase sunt așezate în 2-3 straturi deasupra tuberculilor, care „împart” excesul de umiditate cu sfecla.
Un alt mod popular de a depozita sfecla este păstrarea ei în nisip. Pentru a face acest lucru, sfeclele sunt așezate în straturi într-o cutie fără găuri, iar peste fiecare strat este așezat nisip ușor umed. Depozitați cutiile în subsol sau pivniță.
Puteți depozita sfecla în pungi de plastic cu o capacitate de 15-20 kg. În primul rând, le legați strâns. Iar atunci când apare condens pe pereți, pungile sunt dezlegate, lăsând o mică gaură pentru a se evapora excesul de umiditate.
De asemenea, sfecla poate fi bine depozitată în cutii în subsol sau în grădină în grămezi mici.
Pentru a face acest lucru, se sapă o groapă de aproximativ 40 cm adâncime, se așază acolo sfecla sub formă de prismă (înălțimea prismei, de regulă, este de 1-1,3 m), se acoperă cu un strat gros de paie, astfel înălțimea să fie de aproximativ 2 m și se acoperă cu pământ, iar iarna groapa e acoperită suplimentar cu zăpadă.
Cum păstrăm morcovii iarna
În comparație cu sfecla, morcovii sunt mai pretențioși față de condițiile de depozitare: sunt mai susceptibili la deteriorarea mecanică și rețin mai rău umiditatea. Rădăcinile se ofilesc rapid, iar mugurii pornesc în creștere chiar și cu o ușoară creștere a temperaturii în pivniță.
Morcovii sunt plasați la depozitare la o temperatură de 0-2°C și umiditate ridicată, astfel încât rădăcinile să rămână suculente cât mai mult timp posibil.
Metode populare de depozitare a morcovilor
Recent, depozitarea morcovilor în pungi de plastic a devenit larg răspândită. În ele se pun până la 5 kg de morcovi și se leagă strâns.
De asemenea, puteți păstra morcovii pentru iarnă în saci cu o capacitate de până la 20 kg. În acest caz, este indicat să turnați peste rădăcini un strat de 8-10 cm de rumeguș umed.
Este foarte popular să depozitați morcovii în nisip: nisipul este turnat la fundul cutiei, un strat de 2 cm, rădăcinile sunt așezate în el și turnat iarăși un strat de nisip de 1 cm. După care manipulările se repetă.
Vă rugăm să rețineți că, cu un astfel de aranjament stratificat, rădăcinile nu ar trebui să se atingă.
Cerințe de temperatură și umiditate la păstrarea industrială a morcovilor și altor rădăcinoase
Morcovii pot fi depozitați în lăzi, lăzi, pungi sau în vrac. În vrac, înălțimea recomandată este de 2-3 metri. Când este depozitat în pungi, înălțimea maximă a stivei este de 3 metri.
Temperatura de depozitare a morcovilor nu trebuie să depășească intervalul 0..+5°C.
Temperatura optimă de depozitare este 0..+1°С. Umiditate relativă recomandată de la 95 la 98%.
În camerele cu sistem de ventilație controlată (fără răcire artificială), în care temperatura variază de la +1 la +5°C, umiditatea relativă a aerului trebuie menținută în intervalul de la 90 la 95%.
Circulația aerului trebuie să asigure temperatura și umiditatea relativă a aerului constante și fără decalaje.
Circulația aerului trebuie să fie suficient de intensă, de ex. de la 100 la 120 m3/t pe oră, dacă morcovii sunt depozitați în vrac, iar înălțimea grămezii este apropiată de valoarea maximă specificată.
Durata medie de valabilitate în timpul depozitării este de 4-6 luni.
La sfârșitul umplerii complete a camerei de păstrare, temperatura aerului din aceasta este adusă la 0..+1°C timp de cel mult o zi și apoi menținută în aceste limite până la sfârșitul depozitării.
Temperatura aerului în punctul „rece” al spațiului liber al volumului util al camerei nu trebuie să fie mai mică de -1°C. Umiditatea relativă în cameră ar trebui să fie de 90-95%.
La finalizarea răcirii (5 zile după atingerea regimului de temperatură specificat), circulația se efectuează periodic timp de 0,5 ore cu o multiplicitate de cel mult 6 volume dintr-o cameră goală pe oră, cu o durată totală de cel mult 3 ore pe diurnă.
Circulația periodică se efectuează atunci când temperatura și umiditatea relativă a aerului se abat de la cele stabilite.
Schimbul de aer în cameră se realizează printr-un răcitor de aer sau dispozitive de încălzire: în timpul perioadei de răcire – în fiecare zi, în perioada ulterioară – la fiecare 3 zile. Cantitatea de aer exterior ventilată este de 2-3 volume dintr-o cameră goală pe zi.
La sfârșitul depozitării sau la scoaterea morcovilor din cameră, sunt prevăzute condiții care exclud condensul umidității pe suprafața acestuia, de exemplu, suflarea morcovilor cu aer cald, aducând temperatura suprafeței sale la valori 0,5-1,5°C, mai mare decât temperatura punctului de rouă a aerului încăperii în care este depozitat.
Termenul de valorificare a morcovilor după scoaterea din depozit nu este mai mare de 10 zile. La întreprinderile comerciale, morcovii sunt depozitați în spații închise ventilate la o temperatură de 0..+10°C inclusiv, timp de cel mult 3 zile, la peste +10°C timp de cel mult 2 zile. Umiditatea recomandată 85-90%.
V-ar putea plăcea și articolul despre Recoltarea, condiţionarea şi păstrarea cartofilor.
Comentarii