Agricultura ecologică continuă să devină din ce în ce mai populară în întreaga lume. În total, agricultura ecologică se practică pe 71,5 milioane de hectare, adică cu 2,9 la sută sau cu 2 milioane de hectare mai mult decât cu un an mai devreme.
Australia are cea mai mare suprafață antrenată în agricultură ecologică (35,7 milioane ha), urmată de Argentina (3,6 milioane ha) și China (3,1 milioane ha). Astfel, 1,5% din terenurile agricole în întreaga lume sunt certificate ecologic.
În 2018, au fost înregistrați 2,8 milioane de producători ecologici. India rămâne țara cu cel mai mare număr de producători (1.149.000), urmată de Uganda (210.000) și Etiopia (204.000).
Totodată, potrivit datelor prezentate de Institutul de Cercetare pentru Agricultură Ecologică FiBL în cadrul expoziției BIOFACH 2020, piața mondială a produselor alimentare ecologice a depășit pentru prima dată 100 de miliarde de dolari (aproape 97 de miliarde de euro).
Principalii lideri de pe piață rămân: Statele Unite – 40,6 miliarde de euro, Germania – 10,9 miliarde de euro și Franța – 9,1 miliarde de euro. Piața produselor ecologice în Franța au înregistrat o creștere de peste 15%. Totodată, în 2018 piața UE a produselor ecologice a înregistrat o creștere de 20%.
Cel mai mult au cheltuit pentru produsele ecologice consumatorii danezi și elvețieni – 312 euro pe cap de locuitor în 2018. Danemarca a avut cea mai mare pondere a pieței ecologice cu 11,5% din totalul pieței alimentare.
În următorii ani, potrivit experților din sector, suprafețele ecologice urmează să se mărească și mai mult.
FOTO: phys.org