Cererea din ce în ce mai mare pentru produse ecologice din UE oferă oportunități de export, unele dintre cele mai solicitate produse fiind batatul și nuciferele ecologice (alune, migdale, nuci și fistic). În 2018, piața UE a produselor ecologice a crescut cu 18%, până la aproape 45,4 de miliarde de dolari. Germania și Franța sunt cei mai mari jucători și reprezintă împreună mai mult de jumătate din această piață.
Suprafețele ecologice cultivate în UE
Întreaga piață ecologică a înregistrat o creștere în 2018, cu excepția Italiei. În 2018, aproape 14 milioane de hectare de teren din UE au fost destinate pentru cultivarea ecologică. Cei mai mari producători se află în Spania, Italia, Franța și Germania.
Datorită noii tendințe a unui stil de viață sănătos, tot mai mulți oameni optează pentru produse organice, iar lanțurile mari de supermarketuri au inclus produse ecologice în sortimentul lor obișnuit. Drept urmare, aceste produse au devenit disponibile pentru un număr tot mai mare de consumatori, care, de altfel, este în creștere.
Cele mai mari vânzări per persoană de produse alimentare și băuturi ecologice, de 100 dolari pe an, sunt înregistrate în Suedia, Danemarca, Austria, Franța și Germania. În același timp, mai multe state membre, în principal o bună parte din cele din Europa de Est, înregistrează vânzări mai mici de 10 dolari per persoană.
Un factor important al creșterii pieței ecologice din UE este predominanța unor servicii complete din lanțurile de supermarketuri. Aceste lanțuri au plasat produse organice pe rafturile de lângă cele convenționale, rezultând o disponibilitate mai mare de produse ecologice. Magazinele specializate joacă, de asemenea, un rol important. Astfel, acestea oferă o gamă mai largă de produse ecologice decât supermarketurile obișnuite full-service. Distribuția produselor ecologice diferă considerabil între statele membre. În Danemarca, Austria și Marea Britanie produsele ecologice sunt cel mai des întâlnite în supermarketurile obișnuite. În Italia, Olanda, Franța, Belgia și Germania supermarketurile și magazinele specializate ecologice sunt mai uniform împărțite.
Raportul USDA oferă informații despre regulile pieței UE și informații despre piața bursieră. De exemplu, informații despre BioFach, cel mai mare târg ecologic din lume, care oferă oportunități unice atât pentru noii producători, cât și pentru companiile consacrate de a face noi contacte și de a afla despre piața ecologică globală.
FOTO: imagine simbol, sursă: baltimore.cbslocal.com