Dragostea față de albine a moștenit-o de la bunelul, iar ulterior de la tatăl său.
Primii ani de activitate au fost dificili, pentru că deși stupina avea mai mult de 400 de familii de albine, piața de desfacere pentru mierea produsă practic nu era, despre export nici vorbă.
Antreprenorul a decis atunci să deschidă un magazin propriu în Chișinău pentru a vinde mierea. În anul 2013, când a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, Moldova a obținut dreptul de a exporta miere, dar cu respectarea strictă a cerințelor. A fost un nou suflu pentru sectorul apicol din Republica Moldova.
Odată cu creșterea volumelor de miere exportate, Casa Albinei a intensificat și controlul asupra calității produsului. S-au făcut investiții într-un laborator de testare a mierii, pentru că producătorul își dorea să fie sigur că mierea nu este contaminată și poate fi vândută consumatorului.
Vitalie Popa s-a implicat începând cu anul 2018 în programului de mentorat la export pe piața UE, implementat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fructe și finanțat de Corporația Financiară Internațională în cadrul proiectului: „Reforma Climatului Investițional în R.M.” in colaborare cu Agenția olandeză CBI.
De aici vine ideea de a investi în apiturism. La începutul anului 2020, când a început pandemia, având niște prognoze că anul se arată cam prost antreprenorul a decis să facă primele investiții în facilitățile turistice. Astfel, a fost creată o stupină model, cu elemente de cazare, apiterapeutice și de relaxare.
Vitalie Popa spune că prin această activitate Casa Albinei își propune să stimuleze creșterea consumului de miere, dar și să aducă acest produs în fața consumatorului nu doar ca un îndulcitor, dar ca pe un produs natural cu beneficii foarte mari.
Apicultorul dorește să facă cunoștință consumatorilor cu lumea albinelor, cât este ea de importantă, cât de important este să fii aproape de natură, să o ocrotești și să prețuiești acel produs natural ca în viitor să ai o clientelă de consumatori fideli, iubitori de natură și produse apicole.
În 2020, din cauza pandemiei, Casa Albinei nu a primit turiști, dar speră din luna martie a acestui an să-și deschidă ușile pentru vizitatori. Stupina este situată la 10 km de orașul Chișinău, în satul Hulboaca. Pentru mai multe detalii, puteți accesa: casaalbinei.md.
Comentarii